Formule 1: GP van Abu Dhabi live op tv en livestream

Formule 1: GP van Abu Dhabi live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt verreden op het Yas Marina Circuit in de Verenigde Arabische Emiraten. De GP Abu Dhabi is live op tv te zien. Ook kan men deze Arabische Formule 1-race op het internet via een livestream bekijken. Op welke zenders is de Grand Prix van Abu Dhabi te zien en waar vindt men een livestream?

Het emiraat Abu Dhabi

Abu Dhabi is één van de zeven emiraten die samen het land 'de Verenigde Arabische Emiraten' vormen. Daarnaast is Abu Dhabi ook de naam van de hoofdstad van het land. Die stad ligt in het gelijknamige emiraat. Abu Dhabi ligt aan de oostkant van het Arabisch schiereiland. De naam Abu Dhabi betekent 'de vader van de gazelle'.

Gazelle?

Wat is de oorsprong van deze naam? Volgens de legende zag een sjeik ooit een gazelle waarop hij wilde jagen. Toen hij het dier op enige afstand stiekem achtervolgde, trof hij die gazelle uiteindelijk aan bij een onbekende waterbron. Zo'n bron was natuurlijk een belangrijke vondst in dit droge gebied. De sjeik besloot daarom bij die bron een nieuwe nederzetting te bouwen, die hij dus Abu Dhabi noemde.

Kamelen, dadels en olie

Eeuwenlang was Abu Dhabi een gebied waarin het fokken van kamelen en het plukken van dadels tot de grote inkomstenbronnen behoorden. In de eerste helft van de twintigste eeuw werden ook visserij en parelduiken belangrijke inkomstenbronnen van de bevolking. De grote verandering kwam in 1958, toen er olie in Abu Dhabi werd gevonden. Enkele jaren daarna werden pas de eerste verharde wegen in dit gebied aangelegd. In de daaropvolgende decennia werd Abu Dhabi dankzij de olie één van de rijkste regio's ter wereld.

Historie: Formule 1 GP Abu Dhabi

In 2009 werd de eerste editie van de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. De hoofdsponsor van het evenement is Etihad Airways, een luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste editie van de Formule 1 GP Abu Dhabi werd in het najaar van 2009 gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel. Hoe ziet de erelijst van deze Grote Prijs eruit, voorafgaand aan de Formule 1 GP van Abu Dhabi 2022? De recordhouder qua aantal zeges in deze GP is Lewis Hamilton. Hij won deze Formule 1 GP vijf keer (in 2011, 2014, 2016, 2018 en 2019). Vettel won deze Formule 1 GP drie keer (2009, 2010 en 2013). Kimi Raikkonen won de race in 2012, Nico Rosberg pakte de zege in 2015 en Valtteri Botas zegevierde in deze Formule 1 GP in 2017. Max Verstappen won deze wedstrijd in 2020 en 2021.

Locatie: Yas Marina Circuit

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt verreden op het Yas Marina Circuit. Dit circuit werd geopend in oktober 2009. Het werd ontworpen door Hermann Tilke. Het Yas Marina Circuit is het duurste circuit ter wereld. De bouw heeft circa 900 miljoen euro gekost. De baan heeft anno 2022 een lengte van 5,81 kilometer en telt 16 bochten.

Yas: kunstmatig eiland

Het circuit bevindt zich op Yas, een kunstmatig eiland voor de kust van Abu Dhabi. Op dit eiland bevinden zich ook allerlei toeristische trekpleisters, waaronder een themapark van Warner Bros, een waterpretpark en het themapark Ferrari World Abu Dhabi. Ook zijn er diverse hotels en een groot winkelcentrum, genaamd de Yas Mall.

Formule 1 GP Abu Dhabi live in Nederland

Livestream Viaplay

In Nederland kan men Formule 1 via een livestream bekijken bij Viaplay. Deze Scandinavische organisatie heeft de live-uitzendrechten voor de F1 in de jaren 2022, 2023 en 2024. Zij zenden dus ook deze Arabische race per livestream uit. Op hun livestream klinkt het commentaar van Nelson Valkenburg. Om elke livestream van Viaplay te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Tv-provider

Wie de F1 per livestream bij Viaplay wil bekijken, kan ervoor kiezen om rechtstreeks bij hen een abonnement te nemen, maar het is ook mogelijk om via een tv-provider (zoals Ziggo of KPN) toegang tot deze streamingdienst te kopen.

Gratis GP's?

Elke race, kwalificatie en vrije training van elke Grand Prix is in de jaren 2022, 2023 en 2024 per livestream te bekijken voor abonnees van Viaplay. In elk seizoen zorgt Viaplay er echter ook voor dat zes races gratis live op tv en per livestream te zien zijn. Een voorbeeld daarvan is de Grote Prijs in Zandvoort, die door NOS Studio Sport live op tv wordt uitgezonden en die via een gratis livestream onder meer bij NPO Start en op de site van de NOS te zien is. Er is een serieuze kans dat ook de Formule 1 Grote Prijs van Abu Dhabi in één of enkele jaren tot die gratis races gaat behoren. Deze wedstrijd is doorgaans namelijk de seizoensafsluiter en daarom des te interessanter om door een zeer breed publiek live op tv en per livestream te worden uitgezonden.

Formule 1 GP Abu Dhabi live op tv

In Vlaanderen is deze Formule 1-race live te zien op Telenet Play Sports in onder meer de Formule 1-seizoenen 2022, 2023 en 2024. In Duitsland zond RTL Deutschland deze Arabische GP jarenlang uit. Die Duitse zender is ook door de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers te ontvangen. Veel Nederlanders en Belgen die geen abonnement hadden op Play Sports of de toenmalige F1-aanbieder Ziggo, keken via de zender RTL Deutschland gratis naar de Formule 1 GP's op tv. Helaas is dat in 2022 niet meer het geval. In de seizoenen 2022, 2023 en 2024 zendt Sky Deutschland de wedstrijd uit en die Duitse uitzending is niet 'gratis' op tv of per livestream in de meeste Nederlandse en Belgische zenderpakketten te ontvangen

Livestream Play Sports (hele EU)

Er wordt ook een livestream van de GP Abu Dhabi aangeboden door Telenet Play Sports. Bij hen kan men op zaterdag de kwalificatie per livestream kijken. Men kan op zondag bij hen per livestream de race bekijken. (De vrije trainingen zijn niet op hun livestream te zien.) Men dient een abonnement op die dienst te hebben, of een dagpas te kopen, om een livestream bij hen te kunnen bekijken. Tv-klanten van Telenet Play Sports in Vlaanderen kunnen de livestream bekijken door in te loggen op de website van Play Sports. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal (online) abonnement te nemen op de Play Sports Go App. In dat geval kan men deze Formule 1 GP bekijken op die Play Sports Go App. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Bij Play Sports kan men naast Formule 1 ook veel andere sporten per livestream bekijken, zoals voetbal, veldrijden, hockey, MXGP en MMA.

Livestream GP Abu Dhabi

Livestream GP Abu Dhabi bij Viaplay

De Formule 1 Grote Prijs van Abu Dhabi wordt, net als alle andere Formule 1-races via een livestream in Nederland uitgezonden door Viaplay. Zij hebben de live-uitzendrechten in de seizoenen 2022, 2023 en 2024.

Livestream Formule 1 via iTV-app?

Is het ook mogelijk voor klanten van interactieve tv bij KPN om deze Formule 1 GP per livestream te volgen? Klanten met zo'n KPN-abonnement kunnen per livestream naar tv-zenders kijken op die app. Tot de zenders die men per livestream kan bekijken behoort ook RTL Deutschland, waarop jarenlang 'gratis' de Formule 1 werd uitgezonden. Voor klanten die reeds zo'n abonnement op interactieve tv hadden, is de iTV-app een extra die men in 2018 automatisch erbij heeft gekregen. Voor hen bood deze app in de praktijk dus een soort 'gratis livestream' van de GP Abu Dhabi bij RTL Deutschland. Helaas hebben zij anno 2022 niet meer de uitzendrechten. Ook in 2023 en 2024 is er niet zo'n gratis livestream van de Duitse uitzending te vinden opd ie app.

Livestream F1 Tv Pro

In veel landen (waaronder Nederland en België) is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op F1 Tv Pro, waarmee men met een livestream naar de GP Abu Dhabi kan kijken. De stream van F1 Tv Pro is niet een gratis livestream. Men dient een abonnement bij Ziggo Sport Totaal te hebben, of een betaald abonnement op F1 Tv Pro te hebben om een livestream van hen te kunnen bekijken. Er is anno 2022 ook Nederlandstalig commentaar bij deze livestream. Wie echter liever Engelstalig commentaar hoort, kan dat bij de livestream ook verkiezen. Met die dienst zijn de wedstrijden niet alleen per livestream te bekijken; ook zijn oude F1-races per stream bij hen te bekijken.

Formule 1 GP Abu Dhabi bij Sporza en de NPO?

Het Vlaamse VRT (Sporza) heeft bij deze Grand Prix niet een live tv-uitzending of livestream. (Zoals ze bijvoorbeeld wel de GP België live op tv en via een gratis livestream uitzonden.) Wel hebben zij in de namiddag van 1 december een uitgebreide samenvatting op tv van deze F1-race in Abu Dhabi. Bij de NPO (NOS Studio Sport) zendt men deze Arabische F1-race ook niet live op tv of per livestream uit. Wel kan men bij hen deze Formule 1 Grand Prix live volgen via een blog (ticker) en op teletekst.
© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Wielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamWielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamIn de Verenigde Arabische Emiraten wordt jaarlijks de UAE Tour verreden. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Olympische Spelen 2021, live op tv en livestreamOlympische Spelen 2021, live op tv en livestreamDe Olympische Spelen van 2021 worden gehouden in Tokio (Japan). Oorspronkelijk zou dit evenement in het jaar 2020 plaats…
25 krachtoefeningen voor een sterker lichaam25 krachtoefeningen voor een sterker lichaamSteeds meer Nederlanders doen aan fitness. Soms weten mensen echter niet wat de beste manier van sporten is. Een persona…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_Grand_Prix
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3011/formule-1-grand-prix-van-abu-dhabi-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_(emiraat)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Yas_Marina_Circuit
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.