Formule 1: GP van Abu Dhabi live op tv en livestream

Formule 1: GP van Abu Dhabi live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt verreden op het Yas Marina Circuit in de Verenigde Arabische Emiraten. De GP Abu Dhabi is live op tv te zien. Ook kan men deze Arabische Formule 1-race op het internet via een livestream bekijken. Op welke zenders is de Grand Prix van Abu Dhabi te zien en waar vindt men een livestream?

Het emiraat Abu Dhabi

Abu Dhabi is één van de zeven emiraten die samen het land 'de Verenigde Arabische Emiraten' vormen. Daarnaast is Abu Dhabi ook de naam van de hoofdstad van het land. Die stad ligt in het gelijknamige emiraat. Abu Dhabi ligt aan de oostkant van het Arabisch schiereiland. De naam Abu Dhabi betekent 'de vader van de gazelle'.

Gazelle?

Wat is de oorsprong van deze naam? Volgens de legende zag een sjeik ooit een gazelle waarop hij wilde jagen. Toen hij het dier op enige afstand stiekem achtervolgde, trof hij die gazelle uiteindelijk aan bij een onbekende waterbron. Zo'n bron was natuurlijk een belangrijke vondst in dit droge gebied. De sjeik besloot daarom bij die bron een nieuwe nederzetting te bouwen, die hij dus Abu Dhabi noemde.

Kamelen, dadels en olie

Eeuwenlang was Abu Dhabi een gebied waarin het fokken van kamelen en het plukken van dadels tot de grote inkomstenbronnen behoorden. In de eerste helft van de twintigste eeuw werden ook visserij en parelduiken belangrijke inkomstenbronnen van de bevolking. De grote verandering kwam in 1958, toen er olie in Abu Dhabi werd gevonden. Enkele jaren daarna werden pas de eerste verharde wegen in dit gebied aangelegd. In de daaropvolgende decennia werd Abu Dhabi dankzij de olie één van de rijkste regio's ter wereld.

Historie: Formule 1 GP Abu Dhabi

In 2009 werd de eerste editie van de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. De hoofdsponsor van het evenement is Etihad Airways, een luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste editie van de Formule 1 GP Abu Dhabi werd in het najaar van 2009 gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel.

Hoe ziet anno 2021 de erelijst van de Formule 1 GP van Abu Dhabi eruit? De recordhouder qua aantal zeges in deze GP is Lewis Hamilton. Hij won deze Formule 1 GP vijf keer (in 2011, 2014, 2016, 2018 en 2019). Vettel won deze Formule 1 GP drie keer (2009, 2010 en 2013). Kimi Raikkonen won de race in 2012, Nico Rosberg pakte de zege in 2015 en Valtteri Botas zegevierde in deze Formule 1 GP in 2017. Max Verstappen won deze wedstrijd in 2020.

Locatie: Yas Marina Circuit

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt verreden op het Yas Marina Circuit. Dit circuit werd geopend in oktober 2009. Het werd ontworpen door Hermann Tilke. Het Yas Marina Circuit is het duurste circuit ter wereld. De bouw heeft circa 900 miljoen euro gekost. De baan heeft anno 2021 een lengte van 5,554 kilometer en telt 20 bochten.

Yas: kunstmatig eiland

Het circuit bevindt zich op Yas, een kunstmatig eiland voor de kust van Abu Dhabi. Op dit eiland bevinden zich ook allerlei toeristische trekpleisters, waaronder een themapark van Warner Bros, een waterpretpark en het themapark Ferrari World Abu Dhabi. Ook zijn er diverse hotels en een groot winkelcentrum, genaamd de Yas Mall.

Race in namiddag en avond (plaatselijke tijd)

De Grand Prix van Abu Dhabi wordt tijdens een ander deel van de dag verreden dan alle andere GP's. De meeste Formule 1-races worden 's middags verreden. De start is bij die wedstrijden meestal rond drie uur plaatselijke tijd. Twee grote uitzonderingen hierop zijn de GP Singapore en de GP Abu Dhabi. De Formule 1 GP Singapore wordt 's avonds verreden. De Formule 1 GP Abu Dhabi begint daarentegen in de namiddag (om 17u10) en finisht in de avond. Er is daarom veel verlichting rond de baan om te voorkomen dat het te donker wordt op het circuit tijdens de GP van Abu Dhabi.

De keuze voor dat tijdstip heeft praktische en commerciële voordelen voor veel Europese tv-zenders. Doordat men in de namiddag (plaatselijke tijd) deze Formule 1 GP rijdt, is deze race voor de kijkers in Nederland en België (als gevolg van het tijdsverschil met Abu Dhabi) vanaf ongeveer 14u10 live te zien. Dat is 'de gewoonlijke tijd', waarop ook de meeste Europese GP's voor de Nederlanders en Belgen live op televisie en per livestream te zien zijn.

Programma GP Abu Dhabi

Hieronder vindt u het programma van de Grand Prix, met de tijdstippen waarop men in Nederland en België dit evenement live kan bekijken (op tv of via een livestream). De tijdsverschillen met de Verenigde Arabische Emiraten zijn hierin dus verrekend. De GP begint op zondag om 17u10 plaatselijke tijd; het is dan in Nederland en België 14u10.

Programma vrijdag

 • 10u00-11u30: Eerste vrije training
 • 14u00-15u30: Tweede vrije training

Programma zaterdag

 • 11u00-12u00: Derde vrije training
 • 14u00-15u00: Kwalificatie Formule 1 GP Abu Dhabi

Programma zondag

 • 14u10: Start van de Formule 1 Abu Dhabi Grand Prix

Live op tv: Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi

GP Abu Dhabi bij Ziggo Sport: hoe laat?

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport. Hoe laat beginnen de uitzendingen van deze Formule 1 GP? Hieronder vindt u het schema van de uitzendingen van hun live tv-uitzendingen (op Ziggo Sport 14) en van hun livestream.

Uitzendschema: Formule 1 GP Abu Dhabi live bij Ziggo Sport

 • Vrijdag 9u55: eerste vrije training live op tv en livestream
 • Vrijdag 13u55: tweede vrije training live op tv en livestream
 • Vrijdag 23u00: Formule 1 Café (talkshow)
 • Zaterdag 10u55: derde vrije training live op tv en livestream
 • Zaterdag13u15: kwalificatie Formule 1 GP Abu Dhabi live op tv en livestream
 • Zondag 13u00: voorbeschouwing Formule 1 GP Abu Dhabi live op tv en livestream
 • Zondag14u10: start Formule 1 GP Abu Dhabi live op tv en livestream

Formule 1 GP Abu Dhabi op overige tv-zenders

In Vlaanderen is deze Formule 1-race live in principe te zien op Telenet Play Sports in onder meer de Formule 1-seizoenen 2021, 2022 en 2023. In Duitsland zond RTL Deutschland deze Arabische GP jarenlang uit. Die Duitse zender is ook door de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers te ontvangen. Veel Nederlanders en Belgen die geen abonnement hadden op Play Sports of Ziggo, keken via de zender RTL Deutschland gratis naar de Formule 1 GP's op tv. Helaas is dat in 2021 niet meer het geval. In de seizoenen 2021, 2022 en 2023 zendt Sky Deutschland de wedstrijd uit en die is niet 'gratis' op tv of per livestream in de meeste Nederlandse en Belgische zenderpakketten te ontvangen

Livestream Formule 1 GP Abu Dhabi

Livestream Formule 1 Ziggo Sport Totaal

Er wordt in Nederland een livestream aangeboden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi dus op een smartphone of computer bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Dit is een dienst waarvoor men moet betalen. Men heeft op die app, behalve livestream van de live tv-uitzendingen, ook allerlei extra's. Daaronder zijn een live timing en een kanaal met een livestream van de pitlane.

Livestream Formule 1 GP via Go App

Men kan echter ook per livestream op de reguliere Go App (online tv) kijken naar de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi. Met die app kan men via een livestream de tv-uitzendingen van het standaard zenderpakket van Ziggo live in de hele EU bekijken. Klanten van digitale tv van Ziggo hoeven niets bij te betalen om die standaard zenders te kunnen bekijken. Zij hebben echter niet alle extra kanalen en extra opties die men bijvoorbeeld wel op de Ziggo Sport Go App en de F1 Tv Pro App heeft, zoals een live timing of een kanaal met 'on board'-beelden. Op de reguliere Go App kan men als klant van Ziggo, als men geen aanvullend abonnement op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft, alleen de standaard live tv-uitzendingen van Ziggo Sport 14 bekijken. Indien men echter wel een aanvullend zenderpakket heeft van Ziggo Sport Totaal heeft, dan kan men ook die extra kanalen op die Go App per livestream bekijken. Dat totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal kan men kopen, doch het is ook mogelijk om dit te kiezen als een 'gratis bonus', indien men bepaalde abonnementen combineert van Vodafone (mobiele telefonie) en Ziggo Tv.

Livestream Play Sports (hele EU)

Er wordt ook een livestream van de GP Abu Dhabi aangeboden door Telenet Play Sports. Bij hen kan men op zaterdag de kwalificatie per livestream kijken. Men kan op zondag bij hen per livestream de race bekijken. (De vrije trainingen zijn niet op hun livestream te zien.) Men dient een abonnement op die dienst te hebben, of een dagpas te kopen, om een livestream bij hen te kunnen bekijken. Tv-klanten van Telenet Play Sports in Vlaanderen kunnen de livestream bekijken door in te loggen op de website van Play Sports. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal (online) abonnement te nemen op de Play Sports Go App. In dat geval kan men deze Formule 1 GP bekijken op die Play Sports Go App. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Bij Play Sports kan men naast Formule 1 ook veel andere sporten per livestream bekijken, zoals voetbal, veldrijden, hockey, MXGP en MMA.

Livestream Formule 1 via iTV-app?

Is het ook mogelijk voor klanten van interactieve tv bij KPN om deze Formule 1 GP per livestream te volgen? Klanten met zo'n KPN-abonnement kunnen per livestream naar tv-zenders kijken op die app. Tot de zenders die men per livestream kan bekijken behoort ook RTL Deutschland, waarop jarenlang 'gratis' de Formule 1 werd uitgezonden. Voor klanten die reeds zo'n abonnement op interactieve tv hadden, is de iTV-app een extra die men in 2018 automatisch erbij heeft gekregen. Voor hen bood deze app in de praktijk dus een soort 'gratis livestream' van de GP Abu Dhabi bij RTL Deutschland. Helaas hebben zij anno 2021 niet meer de uitzendrechten. De livestream van de Nederlandse live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal is niet gratis te ontvangen. Om hun stream te kunnen ontvangen, dient men een aanvullend abonnement te hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Livestream F1 Tv Pro

In veel landen (waaronder Nederland en België) is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op F1 Tv Pro, waarmee men met een livestream naar de GP Abu Dhabi kan kijken. Anno 2021, 2022 en 2023 werkt deze streamingdienst in Nederland samen met Ziggo Sport Totaal. De stream van F1 Tv Pro is niet een gratis livestream. Men dient een abonnement bij Ziggo Sport Totaal te hebben, of een betaald abonnement op F1 Tv Pro te hebben om een livestream van hen te kunnen bekijken. Er is anno 2021 ook Nederlandstalig commentaar bij deze livestream. Wie echter liever Engelstalig commentaar hoort, kan dat bij de livestream ook verkiezen. Met die dienst zijn de wedstrijden niet alleen per livestream te bekijken; ook zijn oude F1-races per stream bij hen te bekijken.

Formule 1 GP Abu Dhabi bij Sporza en de NPO

Het Vlaamse VRT (Sporza) heeft bij deze Grand Prix niet een live tv-uitzending of livestream. (Zoals ze bijvoorbeeld wel de GP België live op tv en via een gratis livestream uitzonden.) Wel hebben zij in de namiddag van 1 december een uitgebreide samenvatting op tv van deze F1-race in Abu Dhabi. Bij de NPO (NOS Studio Sport) zendt men deze Arabische F1-race ook niet live op tv of per livestream uit. Wel kan men bij hen deze Formule 1 Grand Prix live volgen via een blog (ticker) en op teletekst.
© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Enfusion Live bekijken via livestreamEnfusion Live bekijken via livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Olympische Spelen 2021, live op tv en livestreamOlympische Spelen 2021, live op tv en livestreamDe Olympische Spelen van 2021 worden gehouden in Tokio (Japan). Oorspronkelijk zou dit evenement in het jaar 2020 plaats…
25 krachtoefeningen voor een sterker lichaam25 krachtoefeningen voor een sterker lichaamSteeds meer Nederlanders doen aan fitness. Soms weten mensen echter niet wat de beste manier van sporten is. Een persona…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_Grand_Prix
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3011/formule-1-grand-prix-van-abu-dhabi-2019/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_(emiraat)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Yas_Marina_Circuit
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.