Wielrennen: UAE Tour live op tv en livestream

Wielrennen: UAE Tour live op tv en livestream In de Verenigde Arabische Emiraten wordt jaarlijks de UAE Tour verreden. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie tussen twee koersen: de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour. Op de startlijst van de UAE Tour staan veel prominente Europese deelnemers. Deze koers is een onderdeel van de UCI World Tour. De Dubai Tour is deels live op tv te zien. Daarnaast is de Dubai Tour echter ook online via de livestream te volgen.

Wielrennen in het Midden-Oosten

Het is in de mode gekomen bij topwielrenners, om als voorbereiding op het Europese wegwielerseizoen in het Midden Oosten te gaan koersen. Een belangrijk argument daarvoor is natuurlijk dat het weer daar in februari doorgaans heel wat aangenamer is dan in Europa. Daarnaast zijn deze koersen ook qua organisatie, hotels, enzovoort, vaak goed in orde. De eerste koers in het Midden-Oosten die tot de favoriete voorbereidingswedstrijden van de Europese toppers ging behoren was de Ronde van Qatar, die in 2002 voor het eerst werd georganiseerd. In 2010 kwam daar de Ronde van Oman bij. Zowel de Ronde van Qatar als de Ronde van Oman werden georganiseerd door ASO, het Franse bedrijf dat onder meer ook de Tour de France organiseert.

RCS: Dubai Tour

In 2014 is er een nieuwe interessante profkoers in het Midden-Oosten bijgekomen, de Ronde van Dubai de officiële internationale naam van deze koers is Dubai Tour, doch deze wedstrijd wordt ook vaak Tour of Dubai genoemd, of de Dubai Cycling Tour. Deze nieuwe wielerkoers wordt echter niet door ASO georganiseerd, maar door RCS, het bedrijf dat onder meer ook de Tirreno-Adriatico, de Giro d'Italia en Milaan-San Remo organiseert.

De eerste editie van de Dubai Tour werd in 2014 gewonnen door Taylor Phinney. Mark Cavendish pakte in 2015 de eindzege. Marcel Kittel won in 2016 en 2017. Elia Viviani won deze rittenkoers in 2018.

RCS: Abu Dhabi Tour

Sinds 2015 organiseerde RCS ook een andere profkoers in het Midden-Oosten: de Abu Dhabi Tour. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door Esteban Chaves. In 2016 won Tanel Kangert. In 2017 promoveerde deze koers naar de UCI World Tour, de mondiale eredivisie van het profwielrennen. Dat jaar pakte Rui Costa de eindzege. In 2018 won Alejandro Valverde deze koers.

Fusie Dubai Tour en Abu Dhabi Tour: UAE Tour

Beide rittenkoersen die de RCS in het Midden-Oosten organiseerde, de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour, besloten om met ingang van 2019 te gaan fuseren. De nieuwe naam van wedstrijd is de UAE Tour. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour, aangezien het de World Tour-licentie van de Abu Dhabi Tour heeft overgenomen.

Verenigde Arabische Emiraten VAE/UAE

De Verenigde Arabische Emiraten is een land aan de oostkant van het Arabisch Schiereiland. Het telt anno 2022 circa 6 miljoen inwoners. In Nederland is de afkorting van de naam van dit land V.A.E. Internationaal gebruikt men doorgaans de Engelse afkorting UAE (United Arabic Emirates). Het land UAE bestaat uit zeven emiraten. De belangrijkste daarvan zijn Dubai en Abu Dhabi.

Dubai

Dubai is één van de zeven Emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. De hoofdstad van dit emiraat heet eveneens Dubai. Het emiraat heeft ruim twee miljoen inwoners. Opvallend genoeg zijn daaronder maar liefst anderhalf miljoen mannen. Dit komt doordat veel mannen uit andere landen naar Dubai zijn getrokken om daar te gaan werken. In Dubai zijn buitengewoon grote inkomensverschillen. Het beeld van Dubai wordt voor de buitenwereld vaak bepaald door de zeer rijke elite, maar daar tegenover staat dat ook een groot deel van de bevolking het moet doen met een inkomen van omgerekend slechts honderd of enkele honderden euro's paar maand. Dit geldt met name voor veel gastarbeiders.

Vergeleken met de omringde landen heeft Dubai relatief beperkte oliereserves. Dat Dubai de laatste decennia toch een buitengewoon sterk groeiende economie heeft en een zeer rijke elite, is onder meer te danken aan de goede strategische ligging van Dubai, tussen diverse florerende oliestaten. Het Dubai International Airport, behoort qua internationale passagiers bijvoorbeeld tot de top 5 van drukste luchthavens ter wereld. Dubai is de laatste jaren vaak in het nieuws geweest vanwege veel zeer ambitieuze bouwprojecten. Het gebouw Burj Khalifa in de stad Dubai is 828 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw ter wereld. Het emiraat Dubai is ruim 4000 vierkante kilometer groot en daarmee is het iets kleiner dan bijvoorbeeld de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Abu Dhabi

Het emiraat dat qua oppervlakte het grootste is van de Verenigde Arabische Emiratren (United Arabi Emirates: UAE) en waar zich de meeste olie bevindt is Abu Dhabi. Dit emiraat telt anno 2022 circa 3 miljoen inwoners. De hoofdstad van dit emiraat heeft eveneens als naam Abu Dhabi.

UAE Tour: parcours

Grote delen van het parcours van deze rittenkoers in de UAE zijn biljartvlak. Toch zijn er bij deze rittenkoers ook enkele bekende beklimmingen, waarop men dikwijls de finish van een rit legt. Eén daarvan is de Hatta Dam. De andere is de Jebel Hafeet.

Live op tv: Eurosport

De UAE Tour wordt live uitgezonden worden door Eurosport. Eurosport, The Home of Cycling, heeft een sterke band met RCS, het organisatiebureau dat de UAE Tour organiseert. Bij veel koersen van de RCS, waaronder UAE Tour en de Giro d'Italia, heeft Eurosport de exclusieve uitzendrechten live tv en livestream voor Nederland en België.

Livestream UAE Tour

Livestream Eurosport

De UAE Tour is via een livestream bij Eurosport online te volgen. Met deze stream kan men live de ritten van deze Arabische rittenkoers volgen op een smartphone of computer. De officiële livestream voor België en Nederland van de UAE Tour bevindt zich op de wedstrijddag de Eurosport App. Men dient echter wel een abonnement te hebben om deze livestream van de Ronde van de UAE te kunnen gebruiken. De livestream begint dikwijls al 's ochtends of vroeg in de middag. Sommige etappes van deze koers zijn niet live op tv maar wel online per livestream te zien.

Livestream UAE Tour via Go App

De etappes van van de UAE Tour kan men in ook live bekijken via een livestream op de Go App online tv. Veel ritten worden doorgaans immers uitgezonden op de zender Eurosport 1 en die is online ook te bekijken via een livestream op deze Go App. Die applicatie is bedoeld voor abonnees van digitale tv bij Ziggo. Men kan hierop per livestream naar elke zender van het standaardpakket van Ziggo kijken. Tot die zenders die men per livestream kan bekijken behoort dus ook deze sportzender. Zo'n livestream is in de hele Europese Unie en in diverse andere landen live te bekijken. Niet alleen is die app bruikbaar voor per livestream naar tv kijken, ook kunt u erop live tv-uitzendingen terugkijken.

Livestream UAE bij KPN

De live tv-uitzendingen van deze koers in de UAE (United Arabic Emirates) zijn ook per livestream te bekijken op de iTV-app. Dat is de applicatie waarmee KPN-klanten per livestream online (op hun smartphone of computer) naar tv kunnen kijken. Zo'n livestream is voor KPN-klanten niet alleen in Nederland en België, maar ook in veel andere landen te bekijken. Deze livestream-app is grotendeels vergelijkbaar met de bovenstaande Go-dienst van Ziggo. Ook veel andere tv-providers bieden op zo'n manier de mogelijkheid aan om per livestream naar tv te kijken.

Livestream UAE Tour bij GCN

Deze Arabische rittenkoers is ook per livestream te bekijken bij GNC. In principe bieden zij in 2022, 2023 en 2024 een livestream van de UAE Tour aan. In sommige landen is hun livestream geo-blocked. (Dankzij een samenwerkingsverband met Eurosport is hun livestream sinds 2021 wel in meer landen beschikbaar dan voorheen. Ook veel andere evenementen worden door hen gezamenlijk per livestream uitgezonden.) De livestream begint doorgaans om circa 12u00. Om deze livestream van GCN op hun app te kunnen bekijken dient u een abonnement te hebben bij hen.

Livestream UAE Tour bij Discovery+

In Nederland is het ook mogelijk om deze Arabische rittenkoers per livestream bij Discovery+ te bekijken.

Livestream UAE Cycling Tour bij NLziet? Livestream NPO Start? Livestream Sporza? Neen

Is er een gratis livestream van deze wielerkoers in de UAE te bekijken bij de Nederlandse publieke omroep NPO? Of biedt de Vlaamse publieke omroep Sporza een gratis livestream aan? Of is er een livestream te vinden bij NLziet? Neen, al deze aanbieders van online live-uitzendingen hebben niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van deze koers in de UAE (Verenigde Arabische Emiraten).

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Ronde van Burgos live op tv en livestreamRonde van Burgos live op tv en livestreamDe Ronde van Burgos wordt jaarlijks in de zomer verreden. Deze Spaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe To…
Bronnen en referenties
  • https://www.wielerflits.be/nieuws/deceuninck-quick-step-en-lotto-soudal-starten-op-5-juli-in-eerste-belgische-koers/
  • https://www.wielerflits.nl/nieuws/enorme-stormloop-voor-eerste-belgische-profkoers-5-juli-in-rotselaar/
  • http://www.cyclingarchives.com/wcd.php?landid=17&cid=245828
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jef_Scherens
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Werchter
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotselaar
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 09-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.