Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestream

Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestream Bij de Olympische Spelen van Tokio staat op zaterdag 24 juli 2021 de wegrit van de heren op het programma. Op zondag 25 juli 2021 staat de wegrit van de dames elite op het programma. Deze wegritten zijn live op tv te volgen. Ook kan men deze Olympische wielerwedstrijden online volgen via een livestream. Hoe ziet het parcours van de wegritten eruit? Hoe laat gaan de wegwedstrijden in Tokio van start? Hoe is de geschiedenis verlopen van het Olympische wegwielrennen?

Historie: wegritten voor vrouwen op de Olympische Spelen

Al sinds de eerste editie van de Olympische Spelen (in 1896 in Athene) is wielrennen een Olympische sport. Opvallend genoeg gold dit heel lang echter alleen maar voor de heren. Pas sinds 1984 staan er ook wielerwedstrijden voor vrouwen op het Olympische programma. In 1984, tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles, pakte de Amerikaanse Connie Carpenter de zege in de allereerste Olympische wegrit voor dames. Later zou zij trouwen met een andere wielrenner: Davis Phinney. Hun zoon was de bekende wielrenner Taylor Phinney, een tijdritspecialist die in 2011 profwielrenner werd. Hij was een extreem groot talent, maar mede door zwaar blessurleed heeft hij nooit de hoogte verwachtingen waar kunnen maken.

Monique Knol

In 1988 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De wegrit bij de vrouwen eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door de Nederlandse Monique Knol, voor de Niehaus uit West-Duitsland en Zilporyté uit de Sovjet Unie. De wegrit vond plaats op het Tongil-ro Circuit. In 1992 werd de Olympische wegrit gewonnen door de Australische Kathryn Watt. Op de tweede plek finishte de Française Jeannie-Longo Ciprelli. De Nederlandse Monique Knol won wederom een medaille op de Olympische wegrit; zij werd ditmaal derde. In 1996 werd de Olympische wegtitel in het wielrennen voor dames gewonnen door de Française Jeannie Longo-Ciprelli.

Leontien van Moorsel

In 2000 werden de Olympische Spelen in het Australische Sydney gehouden. De Olympische wegtitel werd gewonnen door de Nederlandse Leontien van Moorsel. Zij was buitengewoon indrukwekkend op die Olympische Spelen. Behalve goud op de wegrit, behaalde ze ook goud op de tijdrit, goud op de achtervolging en zilver op de puntenkoers. In 2004 ging in Athene de Olympische titel op de wegrit voor de vrouwen naar de Australische Sara Carrigan. In 2008 werd in Beijing de Olympische titel op de wegrit gewonnen door de Britse Nicole Cooke.

Marianne Vos

In 2012 werden de Olympische Spelen gehouden in Londen. De start en de finish van de wegrit waren bij 'The Mall'. Een belangrijke hindernis in het parcours was Box Hill, een heuvel die twee maal beklommen moest worden. De wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Marianne Vos, voor de Britse Elizabeth Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaya. Marianne Vos was al de derde Nederlandse die de gouden medaille won op de Olympische wegrit.

Anna van der Breggen

In 2016 won Anna van der Breggen namens Nederland goud op de wegrit. Hiermee is Nederland veruit het succesvolste land uit de historie van de wegrit voor vrouwen. Nederland won vier keer goud en één keer brons. Tweede staat Australië, dat twee keer goud won. De wegwedstrijd van 2016 stond echter ook in het teken van een horror-valpartij van de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Terwijl ze op kop lag in de wedstrijd, kwam zij gruwelijk ten val.

Historie: wegritten heren op de Olympische Spelen

In 1896 werden in Athene de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Dat jaar werd de Olympische wegrit bij de heren gewonnen door Aristidis Konstantindis. Deze Griek had tijdens die Olympische wielerwedstrijd nochtans twee keer materiaalpech en moest daardoor zelfs een fiets lenen van een toeschouwers. Desondanks won hij het Olympisch goud met een grote voorsprong van bijna twintig minuten op de nummer twee.

In daaropvolgende edities van de Olympische Spelen bleef wielrennen een Olympische sport, maar de wegrit stond diverse malen niet op het programma. Het Olympische wielrennen bleef in die tijd beperkt tot het baanwielrennen. In 1912 keerde de wegwielrennen terug op het programma. Sindsdien is de wegrit van de heren een vast onderdeel gebleven van het programma. In 1948 won Gerrit Voorting zilver. Hij was de eerste Nederlander die een Olympische medaille won bij het wegwielrennen. In 1972 won Hennie Kuiper de Olympische titel. Hij was daarmee de eerste Nederlander die erin slaagde om goud te winnen bij het Olympische wegwielrennen.

Heel lang mochten alleen amateurs deelnemen aan de Olympische wegritten. Dat veranderde echter in 1996. Sindsdien doen ook de topprofs mee aan het Olympische wielrennen. De wegritten bij de heren elite (profs) zijn sindsdien gewonnen door Pascal Richard (1996), Jan Ullrich (2000), Paolo Bettini (2004), Samuel Sanchez (2008), Aleksandr Vinokourov (2012) en Greg van Avermaet (2016).

Programma wegritten Olympische Spelen 2021 in Tokio

Hoe laat is de start?

Hoe ziet het programma van het wegwielrennen eruit bij de Olympische Spelen 2021? Eerst wordt de wegrit van de heren elite (profs) verreden. Die staat op zaterdag 24 juli 2021 op het programma. Als gevolg van het grote tijdsverschil met Japan is de start van die wedstrijd voor Nederlanders en Belgen live op tv en per livestream 's ochtends al om 4u00 te zien. Op de volgende dag (zondag 25 juli 2021) staat de wegrit van de dames elite op het programma. De start van die dameswedstrijd is in de lage landen om 6u00 's ochtends live te zien.

Hoe laat is de finale?

Hoewel de starttijdstippen voor de tv-kijkers in Nederland en België extreem vroeg zijn, zijn de finales van beide wegwedstrijden wel op een relatief goed moment live te zien, namelijk in de loop van de ochtend. In 2016 deden de heren bijvoorbeeld circa zes uur over hun wegrit, de dames de deden toen circa vier uur over hun wegwedstrijden. Indien dat ongeveer weer geldt in 2021, dan kunnen veel sportliefhebbers in Nederland en België de finales live op tv en per livestream bekijken tijdens hun feestelijke, rustige weekendontbijt, circa tussen 9 en 10 uur 's ochtends. Maar ook de vroegere vogels, die als wielerfanatici 's ochtends vroeg nog een kort rondje willen fietsen voordat ze naar de koers gaan kijken, kunnen dat prima inplannen op deze beide ochtenden, indien ze alleen de finales van deze Olympische wegwedstrijden live op tv (of via de livestream) willen bekijken tussen 9 en 10 uur 's ochtends.

Programma wegwielrennen:

 • Zaterdag 24 juli 2021: Wegrit heren elite (start om 4u00 CET)
 • Zondag 25 juli 2021: Wegrit dames elite (start om 6u00 CET)
 • Woensdag 28 juli 2021: Tijdritten heren en dames

Parcours Olympische wegrit 2021 (wielrennen)

Parcours wegrit heren (wielrennen)

Hoe ziet het parcours van de wegrace van de heren elite eruit? Het parcours heeft een lengte van 234 kilometer. Tijdens de rit moeten 4865 hoogtemeters overwonnen worden. Het is een parcours in het middengebergte. De start is in Musashinonomori Park te Chofu (bij Tokio). De finish ligt op het befaamde racecircuit Fuji International Speedway.

Er zijn vijf serieuze beklimmingen opgenomen in de route. De hoogste klim is de Fuji Sanroku; de top ligt op een hoogte van 1451. Deze klim zit iets na de helft van de route. In de finale zitten twee klimmen opgenomen. De zwaarste is de Mikuni Pass. Daarna volgt de kortere klim naar de Kargosaka. Die zit op circa 20 kilometer van de finish; daarna volgt er een lange afdaling, waarna er een korte, nog licht heuvelachtige finale volgt.

Parcours wegrit dames (wielrennen)

Hoe ziet het parcours van de dameswegrit eruit? Ook bij die wedstrijd is de start in het Musashinonomori Park. Bij hen ligt de finish eveneens op de Fuji International Speedway. De lengte van hun parcours is 137 kilometer. Tijdens die wegrit moeten de dames 2692 hoogtemeters overwinnen. In hun parcours zijn twee serieuze beklimmingen opgenomen. De eerste is de zeer lange klim naar Doshi Road. Daarna volgt er een korte klim naar Kagosaka. Hierna volgen een lange afdalingen en een licht heuvelachtige finale.

Deelnemers Nederland en België

Deelnemers Heren Elite:

 • Nederland: Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin, Yoeri Havik en Dylan van Baarle.
 • België: Greg van Avermaet, Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tiesj Benoot en Mauri Vansevenant.

Deelnemers Dames Elite:

 • Nederland: Anna van der Breggen, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos.
 • België: Lotte Kopecky, Valerie Demey en Julie van de Velde.

Live op tv: het Olympische wielrennen

De uitzendrechten (tv en livestream) van de wegritten zijn in de lage landen in handen van Eurosport, Sporza en de NOS. Omdat er op de Olympische Spelen natuurlijk veel sporten tegelijkertijd bezig zijn en men graag naar de hoogtepunten van diverse sporten schakelt, is er nooit de garantie dat een wedstrijd integraal live op tv wordt uitgezonden. Aangezien wielrennen in Nederland en België echter een zeer populaire sport is, zendt men doorgaans bij de Olympische Spelen de wegritten voor een groot deel live op tv uit. Dat zal in 2021 ook weer zo zijn. Wie de koersen echter integraal wil zien (van start tot finish), zal dat echter online (via een stream) moeten doen, want op televisie zijn de wegritten niet integraal te bekijken.

Hoe laat de herenwedstrijd live (wielrennen op 24 juli)?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen? De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op de wedstrijddag (zaterdag 24 juli 2021) om circa 4u00 op Eurosport 1, VRT één (Sporza) en NPO1 (NOS Studio Sport). Met name bij Eurosport zendt men veel van het eerste deel live op televisie uit; bij Sporza en de NOS wordt er op tv meer live geschakeld tijdens de koers naar andere sporten.

Hoe laat de dameswedstrijd live?

De live-uitzending van de dameswedstrijd begint op de wedstrijddag (zondag 25 juli 2021) om circa 6u00. Ook hierbij is de koers vooral online (per stream) live integraal te bekijken, terwijl er op televisie meer geschakeld wordt naar overige sporten.

Livestream Olympisch wielrennen 2021

Livestream NPO

De wegritten zijn ook online via een livestream te volgen. Via zo'n livestream is elke wegrit sowieso integraal te volgen (van start tot finish). De NPO biedt een gratis livestream aan van beide wegritten. Die gratis livestream van het Olympische wielrennen is wel geo-restricted: men mag hun gratis stream alleen in Nederland bekijken. Hoe laat begint zo'n livestream van het Olympische wielrennen? De gratis livestream van de herenwedstrijd begint op de wedstrijddag (zaterdag 24 juli 2021) 's ochtends om circa 3u55. De gratis livestream van de dameswedstrijd begint op de wedstrijddag (zondag 25 juli 2021) om circa 5u55. De livestream van deze wielerwedstrijden bevindt zich op de site van de NOS in de rubriek 'sport'. Ook kan men de livestream vinden op de NOS-app. Die livestream van deze applicatie is wel buiten Nederland te bekijken. Dit geldt met name voor EU-landen. In de meeste overige landen is ook de livestream van het wielrennen op die applicatie 'geo-blocked'.

Livestream wielrennen Sporza

Er wordt ook een livestream door Sporza (VRT) aangeboden bij het Olympische wielrennen. Hun officiële livestream bevindt zich op 24 juli en 25 juli 2021 op hun website. De livestream is daar op die ochtenden onder meer te vinden in de rubriek 'Nu Live'. Eveneens is de livestream van elk wieleronderdeel te vinden in de rubriek 'Wielrennen'. De Belgische livestream op de site is eveneens gratis, doch geo-restricted. Belgische kijkers kunnen de livestream eventueel toch op vakantie bekijken in andere EU-landen. Zij moeten daarvoor dan niet de website gebruiken, maar de livestream op de app.

Livestream wielrennen bij Eurosport Player

De wegritten zijn ook via een livestream van Eurosport te bekijken. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Zowel de heren- als de dameswedstrijd van het wielrennen is bij hen integraal per livestream te zien. Ook alle andere onderdelen van de Zomerspelen 2021 zijn per livestream bij hen te bekijken. Dit is niet een gratis stream: men moet een abonnement op die dienst hebben om deze livestream te kunnen bekijken.

Livestream Olympisch wielrennen Go App (online live)

Het wielrennen is ook via een livestream van de Go App te bekijken. Daarmee zijn de live tv-uitzendingen van de wegritten van de NOS, Sporza en Eurosport te bekijken in de hele Europese Unie. Ook in onder meer Noorwegen en Groot-Brittannië kan men hiermee per livestream naar live tv-uitzendingen kijken. Zo'n livestream van het live wielrennen is te gebruiken door iedereen die een abonnement heeft op digitale tv bij VodafoneZiggo. Niet alleen is zo'n stream van deze wielerwedstrijden live op die app te bekijken. Ook kan men elke live-uitzending (en dus ook dit wielrennen) achteraf een week op een stream terugkijken.

Livestream GCN: Olympische wegrit (heren en dames) wielrennen in 2021

De Olympische wegritten van de heren en dames zijn ook per livestream te bekijken bij GCN (Global Cycling Network). Om zo'n livestream van het wielrennen bij GCN te bekijken dient u echter wel een abonnement te hebben. Hun stream van de herenwedstrijd begint op 24 juli om circa 4u00.

Livestream wielrennen bij KPN

Met een livestream van de KPN zijn eveneens bij de wegritten van het wielrennen live online de tv-uitzendingen van Sporza, NOS en Eurosport te bekijken. Hun livestream van het wielrennen is voor hun abonnees te vinden op de iTV-app. Ook kunnen klanten van bij KPN in de zomer van 2021 live naar het wielrennen in Japan kijken via de website van Interactieve Tv bij KPN. Zowel de livestream op hun site als op de app zijn in de hele EU te gebruiken. Dit is erg handig voor KPN-klanten die op vakantie elders in de EU toch de live-uitzending van de NOS bij het wielrennen per livestream willen bekijken. Maar ook is het erg handig natuurlijk voor wielerfreaks in Nederland die liever de live tv-uitzendingen van Sporza of Eurosport per livestream bekijken, dan die van de NOS>

Livestream Olympisch wielrennen NLZIET

Ook via een livestream van NLZIET is het wielrennen in Tokio te volgen. Ook met hun livestream zijn de live tv-uitzendingen (wegritten heren en dames) van de NOS te bekijken op zaterdag en zondag. (De live tv-uitzendingen van Eurosport en Sporza bij deze wegritten van het wielrennen zijn niet per livestream op die applicatie te bekijken.) Om zo'n livestream van het wielrennen bij NLZIET te bekijken, dient u wel een abonnement op die applicatie te hebben.

Livestream wielrennen bij NPO Start

De live tv-uitzendingen van de NOS zijn ook per livestream te bekijken bij NPO Start. Dit is ook een gratis livestream van het wielrennen Het is overigens wel een stream van de live tv-uitzending, dus er is geen garantie dat dit een integrale livestream is van de wedstrijd. Zo'n livestream van het wielrennen is op de site van NPO Start gratis in Nederland te bekijken. Met hun app is deze livestream van het wielrennen ook in andere EU-landen te bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…

PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
NK wielrennen live op tv en livestreamNK wielrennen live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden ieder jaar in de zomer gehouden. Deze nationale wielerkampioenschappen…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_2012_%E2%80%93_Wegwedstrijd_vrouwen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leontien_van_Moorsel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_%E2%80%93_Wegwedstrijd_vrouwen
 • http://www.touretappe.nl/olympische-spelen-2016/deelnemers-wegwedstrijd-os-2016-vrouwen/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.