Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestream

Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestream Bij de Olympische Spelen van Tokio zou op zaterdag 25 juli 2020 de wegrit van de heren op het programma. Vanwege de coronacrisis is het evenement echter verplaatst naar het jaar 2021. De nieuwe data van de wegritten zijn nog niet bekend. Deze wegritten zijn live op tv te volgen. Ook kan men deze Olympische wielerwedstrijden online volgen via een livestream. Hoe ziet het parcours van de wegritten eruit? Hoe laat gaan de wegwedstrijden in Tokio van start? Hoe is de geschiedenis verlopen van he Olympische wegwielrennen?

Coronavirus

In 2020 heeft de coronacrisis een enorme impact op de maatschappij. De ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn onder meer te volgen via de NOS journaals, die in deze crisistijd extra vaak worden uitgezonden. Maatregelen die de overheid in Nederland neemt, worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering. Zodra er meer exacte info bekend is over de wegritten van de Olympische Spelen van 2021, dan wordt die informatie hier gemeld.

Historie: wegritten voor vrouwen op de Olympische Spelen

Al sinds de eerste editie van de Olympische Spelen (in 1896 in Athene) is wielrennen een Olympische sport. Opvallend genoeg gold dit heel lang echter alleen maar voor de heren. Pas sinds 1984 staan er ook wielerwedstrijden voor vrouwen op het Olympische programma. In 1984, tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles, pakte de Amerikaanse Connie Carpenter de zege in de allereerste Olympische wegrit voor dames. Later zou zij trouwen met een andere wielrenner: Davis Phinney. Hun zoon is de bekende wielrenner Taylor Phinney, een tijdritspecialist die sinds 2011 profwielrenner is.

Monique Knol

In 1988 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De wegrit bij de vrouwen eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door de Nederlandse Monique Knol, voor de Niehaus uit West-Duitsland en Zilporyté uit de Sovjet Unie. De wegrit vond plaats op het Tongil-ro Circuit. In 1992 werd de Olympische wegrit gewonnen door de Australische Kathryn Watt. Op de tweede plek finishte de Française Jeannie-Longo Ciprelli. De Nederlandse Monique Knol won wederom een medaille op de Olympische wegrit; zij werd ditmaal derde. In 1996 werd de Olympische wegtitel gewonnen door de Française Jeannie Longo-Ciprelli.

Leontien van Moorsel

In 2000 werden de Olympische Spelen in het Australische Sydney gehouden. De Olympische wegtitel werd gewonnen door de Nederlandse Leontien van Moorsel. Zij was buitengewoon indrukwekkend op die Olympische Spelen. Behalve goud op de wegrit, behaalde ze ook goud op de tijdrit, goud op de achtervolging en zilver op de puntenkoers. In 2004 ging in Athene de Olympische titel op de wegrit voor de vrouwen naar de Australische Sara Carrigan. In 2008 werd in Beijing de Olympische titel op de wegrit gewonnen door de Britse Nicole Cooke.

Marianne Vos

In 2012 werden de Olympische Spelen gehouden in Londen. De start en de finish van de wegrit waren bij 'The Mall'. Een belangrijke hindernis in het parcours was Box Hill, een heuvel die twee maal beklommen moest worden. De wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Marianne Vos, voor de Britse Elizabeth Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaya. Marianne Vos was al de derde Nederlandse die de gouden medaille won op de Olympische wegrit.

Anna van der Breggen

In 2016 won Anna van der Breggen namens Nederland goud op de wegrit. Hiermee is Nederland veruit het succesvolste land uit de historie van de wegrit voor vrouwen. Nederland won vier keer goud en één keer brons. Tweede staat Australië, dat twee keer goud won. De wegwedstrijd van 2016 stond echter ook in het teken van een horror-valpartij van de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Terwijl ze op kop lag in de wedstrijd, kwam zij gruwelijk ten val.

Historie: wegritten heren op de Olympische Spelen

In 1896 werden in Athene de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Dat jaar werd de Olympische wegrit bij de heren gewonnen door Aristidis Konstantindis. Deze Griek had tijdens die Olympische wielerwedstrijd nochtans twee keer materiaalpech en moest daardoor zelfs een fiets lenen van een toeschouwers. Desondanks won hij het Olympisch goud met een grote voorsprong van bijna twintig minuten op de nummer twee.

In daaropvolgende edities van de Olympische Spelen bleef wielrennen een Olympische sport, maar de wegrit stond diverse malen niet op het programma. Het Olympische wielrennen bleef in die tijd beperkt tot het baanwielrennen. In 1912 keerde de wegwielrennen terug op het programma. Sindsdien is de wegrit van de heren een vast onderdeel gebleven van het programma. In 1948 won Gerrit Voorting zilver. Hij was de eerste Nederlander die een Olympische medaille won bij het wegwielrennen. In 1972 won Hennie Kuiper de Olympische titel. Hij was daarmee de eerste Nederlander die ering slaagde om goud te winnen bij het Olympische wegwielrennen.

Heel lang mochten alleen amateurs deelnemen aan de Olympische wegritten. Dat veranderde echter in 1996. Sindsdien doen ook de topprofs mee aan het Olympische wielrennen. De wegritten bij de heren elite (profs) zijn sindsdien gewonnen door Pascal Richard (1996), Jan Ullrich (2000), Paolo Bettini (2004), Samuel Sanchez (2008), Aleksandr Vinokourov (2012) en Greg van Avermaet (2016).

Programma wegritten Olympische Spelen 2021 in Tokio

Hoe ziet het programma van het wegwielrennen eruit bij de Olympische Spelen 2021? De nieuwe data zijn nog niet bekend. Eerste wordt de wegrit van de heren elite (profs) verreden. Als gevolg van het grote tijdsverschil met Japan is de start van die wedstrijd voor Nederlanders en Belgen live op tv en per livestream 's ochtends al om 4u00 te zien. Op de volgende dag is de wegrit van de dames elite. De start van die wedstrijd is in de lage landen om 6u00 's ochtends live te zien.

Programma wegwielrennen:

  • Wegrit heren elite (start om 4u00 CET)
  • Wegrit dames elite (start om 6u00 CET)
  • Tijdritten heren en dames

Parcours Olympische wegrit 2020 (wielrennen)

Parcours wegrit heren

Hoe ziet het parcours van de wegrace van de heren elite eruit? Het parcours heeft een lengte van 234 kilometer. Tijdens de rit moeten 4865 hoogtemeters overwonnen worden. Het is een parcours in het middengebergte. De start is in Musashinonomori Park te Chofu (bij Tokio). De finish ligt op het befaamde racecircuit Fuji International Speedway.

Er zijn vijf serieuze beklimmingen opgenomen in de route. De hoogste klim is de Fuji Sanroku; de top ligt op een hoogte van 1451. Deze klim zit iets na de helft van de route. In de finale zitten twee klimmen opgenomen. De zwaarste is de Mikuni Pass. Daarna volgt de kortere klim naar de Kargosaka. Die zit op circa 20 kilometer van de finish; daarna volgt er een lange afdaling, waarna er een korte, nog licht heuvelachtige finale volgt.

Parcours wegrit dames

Hoe ziet het parcours van de dameswegrit eruit? Ook bij die wedstrijd is de start in het Musashinonomori Park. Bij hen ligt de finish eveneens op de Fuji International Speedway. De lengte van hun parcours is 137 kilometer. Tijdens die wegrit moeten de dames 2692 hoogtemeters overwinnen. In hun parcours zijn twee serieuze beklimmingen opgenomen. De eerste is de zeer lange klim naar Doshi Road. Daarna volgt er een korte klim naar Kagosaka. Hierna volgen een lange afdalingen en een licht heuvelachtige finale.

Startlijst: deelnemers Olympische wegrit

Voorafgaand aan de Olympische wegritten worden hier links geplaatst naar de startlijsten.

Live op tv

De uitzendrechten (tv en livestream) van de wegritten zijn in de lage landen in handen van Eurosport, Sporza en de NOS. Aangezien er op de Olympische Spelen natuurlijk veel sporten tegelijkertijd bezig zijn en men graag naar de hoogtepunten van diverse sporten schakelt, is er met name bij de NOS en Sporza nooit de garantie dat een wedstrijd integraal live op tv wordt uitgezonden. Aangezien wielrennen in Nederland en België echter een zeer populaire sport is, zendt men doorgaans bij de Olympische Spelen de wegritten wel grotendeels live op tv uit. Dat zal in 2020 ook weer zo zijn. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen? De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op de wedstrijddag om circa 4u00. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op de wedstrijddag om circa 6u00. Zodra er meer definitieve info bekend is over de tv-uitzendingen, dan wordt dat hier gemeld.

Livestream Olympisch wielrennen 2021

Livestream NPO

De wegritten zijn ook online via een livestream te volgen. Via zo'n livestream is elke wegrit sowieso integraal te volgen (van start tot finish). De NPO biedt een gratis livestream aan van beide wegritten. Die gratis livestream van het Olympische wielrennen is wel geo-restricted: men mag hun gratis stream alleen in Nederland bekijken. De gratis livestream van de herenwedstrijd begint op de wedstrijddag 's ochtends om circa 3u55. De gratis livestream van de dameswedstrijd begint op de wedstrijddag om circa 5u55. De livestream van deze wielerwedstrijden bevindt zich op de site van de NOS in de rubriek 'sport'. Ook kan men de livestream vinden op de NOS-app.

Livestream Sporza

Er wordt ook een livestream door Sporza (VRT) aangeboden bij het Olympische wielrennen. De Belgische livestream is eveneens gratis, doch geo-restricted.

Livestream Eurosport Player

De wegritten zijn ook via een livestream van Eurosport te bekijken. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Dit is niet een gratis stream: men moet een abonnement op die dienst hebben om deze livestream te kunnen bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
WK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstWK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstHet WK wielrennen 2020 wordt gehouden in Italië (Imola). Op zondag 27 september wordt de wegrit voor de heren elite (pro…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Italië (Imola). Op zaterdag 26 september staat de wegwedstr…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…

Darts: PDC Autumn Series 2020 via een livestreamDarts: PDC Autumn Series 2020 via een livestreamVan zaterdag 12 september 2020 tot en met woensdag 16 september 2020 worden de PDC Autumn Series gehouden. Het evenement…
NK wielrennen 2020, live op tv en livestreamNK wielrennen 2020, live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2020 worden gehouden op en rond de VAM-berg. Deze heuvel bevindt zich bij Wij…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_2012_%E2%80%93_Wegwedstrijd_vrouwen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leontien_van_Moorsel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_%E2%80%93_Wegwedstrijd_vrouwen
  • http://www.touretappe.nl/olympische-spelen-2016/deelnemers-wegwedstrijd-os-2016-vrouwen/

Reageer op het artikel "Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!