Tacx Pro Classic (Zeeland), live op tv en livestream

Tacx Pro Classic (Zeeland), live op tv en livestream De Tacx Pro Classic is een Zeeuwse profwielerkoers. In het verleden stond deze koers bekend onder de naam Ronde van Zeeland. Deze Nederlandse wielerkoers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Tacx Pro Classic op het internet te volgen via een livestream. Het parcours van de Tacx Pro Classic begint op Walcheren en eindigt bij Neeltje Jans.

Geschiedenis

Deze Zeeuwse koers is ontstaan uit een fusie van twee Zeeuwse wielerkoersen: de Ronde van Midden-Zeeland en het OZ Wielerweekend. Daarna is deze fusiewedstrijd nog diverse malen van naam veranderd. Hieronder vindt u korte beschrijvingen van de geschiedenis van de Ronde van Zeeland en van de wedstrijden die de voorlopers van deze koers waren.

Ronde van Midden-Zeeland

De Ronde van Midden-Zeeland was een eendagswedstrijd die voor het eerst werd verreden in 1959. Oorspronkelijk was het een amateurkoers, maar sinds 1974 was het een profkoers. Deze profronde werd in de loop der jaren gewonnen door veel grote coureurs, waaronder Gerrie Knetemann (1978 en 1980), Jan Raas (1983), Fedor den Hertog (1976), Freddy Maertens (1977), Jean Paul van Poppel (1987), Jelle Nijdam (1988 en 1996), Jeroen Blijleven (1995), Erik Zabel (1998) en Robbie McEwen (2002). Deze wedstrijd eindigde vaak in een massasprint (zoals ook te zien is aan het grote aantal befaamde sprinters op de erelijst), doch er was ook zeer regelmatig een spectaculair koersverloop te zien, doordat de heftige Zeeuwse wind ervoor zorgde dat het peloton in waaiers uiteen viel. De Profronde van Midden-Zeeland kreeg in latere jaren als officiële naam de 'Delta Profronde', als verwijzing naar de hoofdsponsor van de koers, het energiebedrijf Delta.

OZ Wielerweekend

Het OZ wielerweekend was een meerdaagse wielerwedstrijd die verreden werd in Zeeuws Vlaanderen. De eerste editie vond plaats in 1988. De wedstrijd heette toen nog ‘Wielerweekend Zeeuws-Vlaanderen'. Pas later kreeg de koers de naam 'OZ Wielerweekend', als verwijzing naar de naam van de hoofdsponsor, de zorgverzekeraar OZ.

Oorspronkelijk was dit wielerweekend in Zeeuws Vlaanderen het een amateurwedstrijd, maar toen midden jaren negentig in de wielerwereld de strikte scheiding tussen profs en amateurs verdween, gingen er ook profs meedoen aan deze koers. De tijdrit speelde vaak een belangrijke rol in de strijd om de overwinning in deze rittenkoers. Op de erelijst staan dan ook heel wat sterke tijdrijders, zoals Patrick van Dijken, Wilco Zuijderwijk, Bert Roesems en Jens Mouris. Rick Flens is de enige coureur die erin slaagde om deze wedstrijd meermaals te winnen. Hij won het OZ Wielerweekend in 2003 en 2005.

Fusie: Delta Tour Zeeland

De organisatoren van de beide grote Zeeuwse wielerkoersen, de Profronde van Midden-Zeeland en het OZ wielerweekend, besloten om met ingang van 2008 met elkaar te gaan fuseren. Samen zouden zij een nieuwe rittenkoers organiseren, die als naam kreeg de Delta Tour Zeeland. Van 2008 tot en met 2011 werd deze driedaagse rittenkoers georganiseerd. De Australiër Chris Sutton won de eerste editie, de Amerikaan Tyler Farrar won in 2009 en 2010, en de Duitser Marcel Kittel won deze koers in 2011.

Ronde van Zeeland Seaports

In 2011 werd duidelijk dat bedrijf Delta het sponsorcontract met de Delta Tour Zeeland niet zou verlengen. Daarop besloot de organisatie van de wedstrijd om in een afgeslankte vorm verder te gaan: voortaan zou het niet meer een meerdaagse koers, maar een eendagswedstrijd zijn. In november 2011 werd er een nieuwe hoofdsponsor voor de wedstrijd gepresenteerd: Zeeland Seaports. De nieuwe naam van de wedstrijd was daarom Ronde van Zeeland Seaports.

De Zuid-Afrikaan Reinardt Janse Van Rensburg was in 2012 de winnaar van de eerste editie van deze eendagswedstrijd. In 2013 won de Duitse topsprinter André Greipel de Ronde van Zeeland. In 2014 pakte de sprinter Theo Bos de zege. In 2015 zegevierde Iljo Keisse in deze Zeeuwse koers.

Tacx Pro Classic

In 2016 werd deze wedstrijd niet verreden. Op 2017 maakte deze Zeeuwse koers echter zijn comeback op de internationale profkalender. De nieuwe hoofdsponsor is Tacx. Ook heeft de koers een nieuwe plek op de kalender: hij wordt niet meer in de zomer, maar in het najaar gehouden. De wedstrijd heeft grote ambities: men wil de tweede grote eendagskoers van Nederland worden, na de Amstel Gold Race.

In 2020 en 2021 geen Tacx Pro Classic, wel in 2022

In 2020 wordt de Tacx Pro Classic niet georganiseerd. In dat jaar vonden er diverse wisselingen in het organisatiecomité plaats. Vervolgens werd de wereld getroffen door de coronacrisis. Als gevolg daarvan werd het qua regelgeving, plek op de wielerkalender en sponsoring ineens een stuk moeilijker om in 2020 of 2021 nog een mooie koers te organiseren. Het vernieuwde organisatiecomité nam daarom het besluit om de edities van 2020 en 2021 over te slaan en in 2022 terug te keren op de kalender met een vernieuwde race.

Erelijst Tacx Pro Classic

Hoe ziet voorafgaand aan de Tacx Pro Classic 2022 de erelijst van deze Zeeuwse wielerkoers eruit? In 2017 won Timo Roosen de eerste editie van deze vernieuwde Zeeuwse koers. Hij zegevierde voor Taco van der Hoorn en Dylan Groenewegen. In 2018 werd de Tacx Pro Classic gewonnen door Peter Schulting. Hij won voor Dries de Bondt en Jerome Baugnies. In 2019 won Dylan Groenewegen deTacx Pro Classic.

Parcours Tacx Pro Classic

De Tacx Pro Classic gaat van start op het Abdijplein in Middelburg. De finish ligt bij Neeltje Jans, de locatie waar in 2015 een etappe van de Tour de France finishte. De route heeft een lengte van circa 200 kilometer. Doordat men ervoor gekozen heeft om veelvuldig over grote dammen en grote bruggen te rijden (gecombineerd met de sterke wind die daar vaak waait), geeft het parcours van deze koers in theorie veel kansen voor waaiervorming.

Tacx Pro Classic live op tv

Bij welke zender is deze koers live te zien? Deze Zeeuwse profwielerwedstrijd wordt live op tv uitgezonden door Omroep Zeeland. Ook Eurosport heeft de live-uitzendrechten van deze koers. Als hun uitzendschema het toelaat, dan zenden zij deze wedstrijd ook live op tv uit.

Livestream Tacx Pro Classic

De Tacx Pro Classic - Ronde van Zeeland is ook op het internet via een livestream te volgen. Via zo'n livestream kan men deze Zeeuwse wielerwedstrijd bekijken op een smartphone of computer. Er is onder meer een livestream beschikbaar op de facebookpagina van de organisatie 'Fietsen in Zeeland'. Dit is een gratis livestream van de Tacx Pro Classic. Daarnaast is er ook een livestream te vinden op de website van Omroep Zeeland. Via die site kan men namelijk per livestream de tv-uitzendingen van deze omroep bekijken.

Livestream Tacx Pro Classic via Go App

Het is ook mogelijk om de Zeeuwse koers via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die app kan men online naar tv-zenders kijken (via een livestream). Hiermee kunnen abonnees van Ziggo alle zenders per livestream bekijken die zij ook op hun tv-toestel kunnen bekijken; daartoe behoren ook veel regionale zenders, waaronder Omroep Zeeland. Zo kan men op die app als abonnee van digitale tv bij Ziggo dus per livestream deze Zeeuwse koers bekijken. Zo'n livestream van Ziggo is in de hele EU te bekijken.

Livestream Eurosport?

Is deze wedstrijd ook via een livestream bij Eurosport te bekijken? Eurosport heeft wel de uitzendrechten voor zo'n livestream van de Tacx Pro Classic. De kans is groot dat ze dus ook zo'n livestream aanbieden van de Tacx Pro Classic. Ze hebben in de loop der tijd echter niet bij elke editie van de Tacx Pro Classic daadwerkelijk een livestream aangeboden.

Livestream Tacx Pro Classic via iTV-app?

Is het mogelijk om deze wielerwedstrijd te bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN? Het is alleen mogelijk als klant van interactieve tv bij KPN om deze uitzending per livestream te bekijken, als men in het zenderpakket van het tv-abonnement ook de zender Omroep Zeeland heeft zitten. Op die app kan men namelijk exact dezelfde zenders per livestream bekijken, als men thuis op het tv-toestel kan zien. Indien men deze livestream kan ontvangen, dan kan men deze op die app niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekijken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Primus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamPrimus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamDe Primus Classic Impanis-van Petegem is een Vlaamse profwielerwedstrijd. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…
Bredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Bredene-Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd…
WK volleybal dames 2022: live op tv en livestreamWK volleybal dames 2022: live op tv en livestreamIn 2022 wordt het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen gehouden in Nederland en Polen. De wedstrijden van het Nede…
Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelt…

Golfen met baanpermissie; de basis van de spelregelsGolfen met baanpermissie; de basis van de spelregelsJe hebt baanpermissie gekregen en mag een echte golfronde spelen. In je golftas zit je golfuitrusting, in je hoofd de in…
Golfen met baanpermissie; wat je beslist moet wetenGolfen met baanpermissie; wat je beslist moet wetenJe hebt baanpermissie gekregen en staat aan het begin van een nieuw avontuur: een eerste echte golfronde. Je golfstokken…
Bronnen en referenties
  • https://www.tacxproclassic.nl/parcours/
  • http://www.cyclingonline.nl/artikel/13126_drie_wt-teams_in_tacx_pro_classic.html
  • http://www.dewielersite.net
  • http://pzc.nl
  • http://omroepzeeland.nl
  • http://www.rondevanzeelandseaports.nl/
  • http://www.sportuitslagen.org/wielrennen-ronde-van-zeeland-seaports-2012-uitslagen-heren-s2-c0-b0-g23-t6935-u281-m163474-v1.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.