Sprinters in de Giro d'Italia

Sprinters in de Giro d'Italia In het voorjaar wordt jaarlijks de Giro d'Italia verreden. Deze Italiaanse wielerkoers heeft in de loop der jaren diverse grote sprintkoningen voortgebracht. Wie zijn de grootste rittenkapers uit de geschiedenis van de Ronde van Italië? Welke sprinters staan in 2021 op de startlijst? En hoe ziet de puntentelling van het puntenklassement van de Giro d'Italia in elkaar?

Historie: Italiaanse rittenkapers

Cipollini

De succesvolste rittenkaper uit de geschiedenis van de Ronde van Italië is de sprinter Mario Cipollini. Deze sprintkoning won in de loop der jaren in totaal 42 Giro-etappes. Op de tweede plek staat Alfredo Binda, die 41 etappes in de Giro won. Deze Italiaan was echter een totaal ander type renner dan Cipollini. Mario Cipollini was een pure sprintspecialist, Binda was daarentegen zeer allround. Behalve sprints, won hij ook bergetappes en tijdritten. Hij behaalde in totaal ook vijf eindzeges in de Giro.

Binda en de Giro van 1930

Alfredo Binda had zelfs nog meer Giro-etappes kunnen winnen, ware het niet dat hij in 1930 een uniek aanbod kreeg van de Giro-organisatie: Binda was toen al jarenlang zo extreem sterk en overheersend in de Giro, dat daardoor het koersverloop saai werd en men hem geld bood om alsjeblieft niet van start te gaan in de Giro 1930. Binda ging hiermee akkoord en reed dat jaar niet de Giro.

Learco Guerra

Een andere geweldige rittenkaper uit de historie van de Giro d'Italia was Learco Guerra (1902-1963). Net als Binda was Guerra geen pure sprinter, maar een absolute allrounder. Guerra kon alles winnen: bergetappes, tijdritten en vlakke ritten. Hij won ook op allerlei verschillende manieren, van grote solo's tot en met massasprints. Guerra was met name sterk in sprints na lange, zware ritten. In totaal won hij in de loop der jaren 31 etappes in de Giro. Zijn sterkste jaar was 1934. Dat jaar won hij maar liefst tien etappes en het eindklassement in de Giro. De bijnaam van Guerra was 'de menselijke locomotief'.

Constante Girardengo

Ook Constante Girardengo (1893-1978) was een allrounder die op allerlei parcoursen en op allerlei manieren kon winnen. Hij won in totaal 30 etappes in de Giro en pakte twee keer de eindzege in die ronde. Girardengo staat in de wielergeschiedenis vooral ook bekend als een belangrijke grondlegger van de ploegentactiek. Hij was één van de eerste grote kampioenen die vaak een heel team in zij dienst had rijden, waarbij de teamgenoten allen specifieke taken hadden. Dit systeem is later gebruik geworden bij veel wielerploegen, met name bij veel Italiaanse ploegen werd dit decennialang tot in het extreme doorgevoerd. Voorbeelden waren de ploegen van Marco Pantani en Mario Cipollini die helemaal in het teken van deze kopmannen stonden. Pantani reed zelfs tijdens 'onbelangrijke etappes' op schijnbaar 'onbelangrijke momenten' bijna altijd helemaal omringd door een groep knechten. Bij Cipollini had elke ploeggenoot heel specifieke taken in dienst van de kopman, zodat zij samen één trein vormden, geheel in dienst van de kopman die de ritzeges moest halen.

Petacchi

Een andere grote Italiaanse rittenkaper was Alessandro Petacchi. Net als Cipollini was hij een rassprinter. Petacchi kwam 27 keer als winnaar over de finish in een Giro-etappe. Hij werd echter gestraft vanwege een dopingaffaire, daarom moest hij vijf ritzeges inleveren, waardoor hij er officieel 22 heeft gewonnen.

Sprinters in de Giro 2021

De Giro d'Italia 2021 gaat op 8 mei 2021 van start in Turijn. Welke sprinters staan er in 2021 op de startlijst? Sterke sprinters op de voorlopige deelnemerslijst van de editie van 2021 zijn onder meer Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Elia Viviani, Peter Sagan, Dylan Groenewegen, Giacomo Nizzolo en Alvaro Hodeg. Belangrijke outsiders voor goede klasseringen in de massasprints in 2021 zijn onder meer David Dekker, Sacha Modolo, André Greipel, Niklas Arndt, Rick Zabel, Riccardo Minali en Andrea Pasqualon.

Live op tv

Alle etappes van de Giro d'italia zijn live op tv en via de livestream te zien bij Eurosport. Het Vlaamse Sporza zendt de Giro niet live uit. De NOS evenmin. Eurosport heeft bij deze Giro namelijk de exclusieve live-uitzendrechten (tv en livestream) voor Vlaanderen en Nederland.

Parcours Giro: iets minder kansen op pure massasprints?

In 2002 kon Cipollini nog 6 massasprints winnen in de Giro. In 2004 won Petacchi zelfs negen massasprints in één Giro. En dan waren er bij deze beide edities ook nog zeges in massasprints voor diverse andere sprinters (waaronder McEwen). Er waren in die tijd kortom heel wat kansen voor 'pure sprinters' op etappezeges. In de daaropvolgende jaren is het aantal kansen op 'pure massasprints' in de Giro wat gedaald. Om de wedstrijd spectaculairder te maken, wordt er sindsdien bij de Giro vaker minstens een heuveltje in de finale van een rit geplaatst. Toch kon bijvoorbeeld Démare in 2020 als sprinter nog wel vier etappes winnen.

Puntenklassement Giro

In de Giro werd het puntenklassement vaak niet door een sprinter gewonnen, maar door een klassementsrenner. Dit kwam mede doordat men bij veel edities in klimetappes evenveel punten voor het puntenklassement kon verdienen als in vlakke etappes. Gezien het zware rittenschema van veel edities van de Giro waren daardoor klassementsrenners in het voordeel. Om de sprinters meer kans te gunnen op het puntenklassement werd dit in 2014 veranderd en waren er met ingang van dat jaar meer punten te verdienen in de vlakke etappes. Ook in 2021 geldt er zo'n systeem. Hieronder vindt u het overzicht van de puntenverdeling voor de puntentrui in de Giro d'Italia 2021. Dit systeem geldt in principe ook in de Giro 2022 en de editie van 2023.

Puntentelling puntenklassement Giro 2021

Vlakke etappes

 • Finish: 50, 40, 34, 28, 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 20, 16, 12, 9, 7, 6, 4, 3, 2, 1

Heuveletappes

 • Finish: 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 10, 6, 3, 2, 1

Bergetappes

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 8, 4, 1

Tijdritten

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Geen tussensprint

Lees verder

© 2017 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sprinters in de VueltaSprinters in de VueltaWie aan de Vuelta Ciclista a España denkt, zal al snel aan klimmers denken. Deze ronde staat er bekend om, dat er veel b…
Tour de France: sprinters en favorieten voor de groene truiTour de France: sprinters en favorieten voor de groene truiHet belangrijkste klassement in de Tour de France is natuurlijk het algemeen klassement, de strijd om de gele trui. Een…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningBiografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningOp 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipol…

Nederlanders in de Tour de France 2020Nederlanders in de Tour de France 2020De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Fran…
De spelregels van de keusport snookerDe spelregels van de keusport snookerSnooker is een sport die van oorsprong uit India komt. Het werd hier bedacht door Britten in de tijd dat Groot-Brittanni…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB_2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elia_Viviani
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caleb_Ewan
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Greipel
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-04-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!