Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoning

Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoning Op 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipollini was jarenlang de absolute sprintkoning van het peloton. Hij won 12 etappes in de Tour de France en een recordaantal van 42 etappes in de Giro d'Italia. Mario Cipollini heeft een groot aantal bijnamen, waaronder Cipo, Mooie Mario, de Leeuwenkoning, de Caesar van de Sprinters en Super Mario.

Imago

Cipollini was ook de glamourkoning van de wielerwereld. Tijdens wedstrijden droeg hij vaak opvallende outfits, die ondermeer door Dolce & Gabbana ontworpen waren. Regelmatig kreeg hij boetes, omdat zijn tenues niet voldeden aan de voorschriften van de internationale wielerunie. Die boetes konden Cipollini echter niets schelen.

Super Mario dweepte vaak met zijn glamoureuze imago. Hij liet zich graag fotograferen op de rode lopers van celebrityfeesten. Ook zat hij regelmatig in jury’s van miss-verkiezingen. Bij het grote publiek ontstond het beeld dat Mooie Mario een bon vivant was, die vaker feest vierde dan trainde. Dat was beslist niet zo. Cipollini leefde echt voor zijn sport.

Wielrennen is zijn leven

Wielrennen is altijd zijn lust en zijn leven gebleven. Zelfs toen zijn profwielercarrière al jaren voorbij was, trainde hij nog bijna elke dag voor de lol. Mooie Mario heeft een eigen fietsenmerk. Daarnaast was hij onder meer begeleider van de sprinters van het Russische topteam Katusha. Als midden veertiger bleek hij tijdens trainingen vaak nog sneller te zijn dan de sprinters uit dat team.

Treintje

Tijdens zijn profcarrière dankte Mario Cipollini veel overwinningen mede aan zijn zogenaamde ‘treintje’, dat bestond uit mannen als Scirea en Lombardi. Deze ploeggenoten waren er perfect op getraind om de koers te controleren en Super Mario vlak voor de finish in de ideale positie te plaatsen.

Leblanc

Tourbaas Jean-Marie Leblanc was beslist geen fan van Cipollini. De belangrijkste reden daarvoor was, dat Mooie Mario nooit de Tour uitreed. Een andere reden waarom Leblanc niet blij was met Cipo, was dat het koersverloop door het sterke werk van de ploeg van Mooie Mario, tijdens vlakke etappes in de Tour vaak zeer gecontroleerd en voorspelbaar was. Deze redenen leidden ertoe dat Cipollini en zijn team vier jaar lang (van 2000 tot en met 2003) niet uitgenodigd werden voor de Tour de France.

Tour versus Giro

Cipo had enorm veel passie en liefde voor de Giro d'Italia. Die ronde in zijn vaderland was vaak het absolute hoofddoel van zijn seizoen. Hij hield niet echt van de Tour de France. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom hij de Tour nooit uitreed, terwijl hij de Giro (die qua parcours vaak minstens zo zwaar was als de Tour) zes keer uitreed.

2002

2002 was het absolute topjaar van Mario Cipollini. Hij won dat jaar onder meer Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, zes etappes in de Giro, drie etappes in de Vuelta en de wereldtitel.

Comeback

Rock Racing in 2008

In het voorjaar 2005 maakte Super Mario op 38-jarige leeftijd bekend dat hij een punt zette achter zijn profwielercarrière. In 2008 kon het Amerikaanse team Rock Racing hem echter verleiden om toch weer te gaan koersen. In de Tour of California maakte hij zijn comeback. Tijdens die wedstrijd toonde Super Mario, dat hij het sprinten nog niet was verleerd. In de tweede etappe werd hij derde achter Boonen en Haussler.

Laatste wedstrijden

Cipollini raakte echter al snel in conflict met de ploegleiding van Rock Racing. In het voorjaar van 2008 verliet Mooie Mario het team al. Vervolgens twijfelde de Italiaanse ster even of hij nog een nieuwe sponsor zou zoeken, maar uiteindelijk besloot hij dit toch niet te doen. Als afsluiting van zijn carrière stond hij op 1 augustus 2008 nog één keer aan de start van een profwegkoers: De Nacht van Hannover. In zijn allerlaatste wegkoers werd Super Mario tweede achter Zabel. Enige tijd later maakte hij toch nogmaals zijn comeback. Ditmaal niet voor een wegwedstrijd, maar voor een baanwielerwedstrijd. In Japan deed hij ter ere van de opening van een nieuwe wielerbaan mee aan een wedstrijd op de Olympische Sprint. Dit was daadwerkelijk zijn allerlaatste officiële wielerwedstrijd.
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…
Sprinters in de Giro d'ItaliaSprinters in de Giro d'ItaliaIn het voorjaar wordt jaarlijks de Giro d'Italia verreden. Deze Italiaanse wielerkoers heeft in de loop der jaren divers…
De geschiedenis van Mario BrosDe geschiedenis van Mario BrosLees hier alles over de boeiende geschiedenis van Super Mario Bros. Hier vind je alles over de eerste games en de ontwik…

Mont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestreamMont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestreamDe Mont Ventoux Dénivélé Challenge is een profwielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden op de flanken van één van de…
Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…
Bronnen en referenties
  • http://www.wellsphere.com/biking-article/cipollini-takes-2nd-at-nacht-von-hannover/353708
  • http://www.dewielersite.net
  • http://en.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.