Feyenoord in de beginjaren 1908-1912

Feyenoord in de beginjaren 1908-1912 Hoe zien de beginjaren van voetbalclub Feyenoord eruit? Wat was de eerste opstelling in de eerste echte wedstrijd? En in welk seizoen had de club echt succes?

De eerste wedstrijd

Na de oprichting in 1908 speelt de club Wilhelmina, de voorloper van Feyenoord, de eerste wedstrijd tegen Be Quick uit Rotterdam. Wilhelmina wint de wedstrijd met 2-1 op het noodveld (De Put) naast het afrikaanderplein. Op een hobbelig veld en met doelpalen uit de timmerwinkel van de vader van 1 van de oprichters ging het er eenvoudig aan toe. De spelers moesten zich verkleden in de achterkamer van de snoepwinkel "De Kleine Concurrent" in de Paul Krugerstraat. Voetballen is alles voor de jongelingen van Wilhelmina.

De eerste opstelling

De eerste opstelling was al volgt: Kees van Baaren, Barend Noordland, Albert Edsen, Gerard van Leerdam, Piet Broeijer, Arie van Krimpen, Nico Struijs, Gerard Muller, Jan van Ouwerkerk, Piet van Bennekum en Mees Weber.

Het eerste jaar

Wilhelmina heeft het niet gemakkelijk want het lukt niet altijd een compleet elftal op de been te krijgen. Men spreekt daarom met een clubje van voormalige spelers van Volharding. Deze spelers willen wel voor Wilhelmina uitkomen. Door de fusie krijgt de club een nieuwe naam: Hillesluis-Feijenoord-Combinatie (HFC). Maar deze naam bestaat niet lang want de Rotterdamse Bond geeftaan dat deze naam al bestaat in het Haarlemse HFC. Een nieuwe naam is dus nodig en dat wordt Celeritas. Ook de clubkleuren veranderen: shirt met geel/zwarte horizontale strepen en een witte broek.

Afrikaanderplein

De omstandigheden in De Put zijn verre van ideaal en daarom heeft het bestuur een verzoek ingediend bij de gemeente. Men wil graag spelen op het Afrikaanderplein, later historische grond geworden. De gemeente vond het best dat de club op het terrein dat nog helemaal open en bloot lag ging spelen en rekende slechts 1 rijksdaalder per jaar aan huur. Nou, zelfs voor die dagen was dat weinig geld. Het was een verbetering toen Celeritas in 1909 op het nieuwe terrein ging spelen; in vergelijking met het vorige veld een echt speelveld.

Verder is het nog wel behelpen. De leden dienen zelf afrastering, doelpalen en de lijnen te verzorgen. Omkleden gebeurt in de snoepwinkel van Vrouw Thyssen in de bloemfonteinstraat. Er komt veel publiek op af; 1500 mensen is geen uitzondering.
Het maakt duidelijk dat het voetballen voor de arbeidersbevolking een van de weinige mogelijkheden van vertier is.

Competitie

In de competitie van seizoen 1909/ 1910 speelt Celeritas in de tweede klasse van de RVB (Rotterdamse Voetbal Bond) en eindigt daarin op de 2e plaats. In het volgende seizoen eindigt de club weer op de 2e plaats maar nu in de eerste klasse. In 1911 maakt Gerard van Leerdam plaats voor een nieuwe voorzitter, Leen van Zandvliet. Het gaat prima met Celeritas want in het seizoen 1911/ 1912 heeft de club 3 elftallen en die worden alle 3 kampioen! Tijd voor een feestje in het feestgebouw Feijenoord in de Oranjeboomstraat.

Lees verder

© 2009 - 2024 Dream62, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van voetbalclub FeyenoordHet ontstaan van voetbalclub FeyenoordDe beroemde voetbalclub uit Rotterdam Feyenoord bestaat al 100 jaar. Dit artikel vertelt het allereerste begin. De basis…
Feyenoord in de periode 1912-1917Dit artikel beschrijft de periode van 1912 tot en met 1917 waarin de voetbalclub Feyenoord aan zijn naam is gekomen en h…
Voetbal: Feyenoord-PSV, live op tv en livestreamVoetbal: Feyenoord-PSV, live op tv en livestreamPSV en Feyenoord behoren samen met Ajax tot de traditionele topclubs van Nederland. De topduels tussen PSV en Feyenoord…
Voetbal: Ajax-Feyenoord, live op tv en livestreamVoetbal: Ajax-Feyenoord, live op tv en livestreamDe wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax is de ultieme 'Klassieker' in de Nederlandse eredivisie. Deze topwedstrijd is vanz…

Balspelen: de geschiedenisBalspelen: de geschiedenisBijna iedereen speelt wel eens in balspel. Hetzij op school tijdens de gymles, hetzij bij een sportvereniging. Er zijn b…
Schaatsen tijdens de Winterspelen van 1968 in GrenobleWat gebeurde er tijdens de Winterspelen van 1968 in Grenoble allemaal in de schaatssport? Hoe succesvol waren de Nederla…
Dream62 (3 artikelen)
Laatste update: 01-10-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.