Feyenoord in de periode 1912-1917
Dit artikel beschrijft de periode van 1912 tot en met 1917 waarin de voetbalclub Feyenoord aan zijn naam is gekomen en het traditionele rood-witte shirt is geboren. Ook was er in deze periode de promotie naar de eerste klasse NVB en de verhuizing naar een nieuw speelveld aan de Kromme Zandweg met clubhuis en tribune. De fusie met DCS betekende de komst van speler Kees Pijl, die later zou uitgroeien tot een zeer belangrijke speler.
Ontstaan naam Feyenoord
In 1912 wordt de voetbalclub Celeritas (zie ook het artikel,
Feyenoord in de beginjaren) kampioen van de eerste klas en daarmee kan men toetreden tot de landelijke competitie. Men krijgt tevens een bericht van de Nederlandse Voetbal Bond dat de naam van de club moet worden gewijzigd omdat er in Den Haag al een club met die naam bestaat.
De leden hebben hiervoor een speciale vergadering om een nieuwe naam te kiezen. De meeste stemmen gaan naar de naam Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feyenoord. Genoemd naar de wijk Feijenoord wat oorspronkelijk een eiland was ten zuiden van Rotterdam. Mogelijk is de wijk genoemd naar Feye van der Does die leefde in de 18e eeuw. Zo ontstaat in dat seizoen de naam van de club. Feyenoord speelt nog steeds op het Afrikaanderplein wat een openbare ruimte was waardoor geen entreegelden kon worden gevraagd aan het publiek. Ook mede hierdoor was de club niet echt rijk.
Rood-wit shirt
Sportief gaat het goed want aan het eind van het seizoen bezet Feyenoord de derde plaats in de 3e klasse NVB. Een volgend seizoen wordt men weer derde en werd geschiedenis geschreven doordat een nieuw clubshirt werd gekozen.
Rood-wit shirt met zwarte broek en zwarte kousen met rood-witte band, een combinatie die men tegenwoordig nog draagt.
Fusie met DCS
In het seizoen 1915-1916 weet de club kampioen te worden in de 3e klas NVB zodat men voor het eerst in de historie promoveert naar de tweede klasse. In dit seizoen wordt er voor het eerst gesproken met de club
DCS dat ook op hetzelfde veld speelt tot samengaan. Na wat strubbelingen bereikt men later toch overeenstemming en DCS’er Harry van Esch treed toe tot het bestuur. Van Esch zal tot 1961 de leiding behouden over Feyenoord. Door de fusie stijgt het ledental van 56 tot 94 en mede door de komst van DCS’er
Kees Pijl stijgt de kwaliteit van het eerste elftal. Pijl zal zich ontwikkelen tot een van de grootste vooroorlogse Feyenoorders.
De eerste wereldoorlog
Feyenoord is in die tijd een echte volksclub in tegenstelling tot andere eliteclubs. Het is opvallend hoeveel spelers van de club in de haven werken. Het is een elftal van bootwerkers wordt er gezegd. De eerste wereldoorlog laat zich ook gelden voor de club. Door de voedselschaarste worden op het Afrikaanderplein volkstuintjes gebouwd. De laatste thuiswedstrijden in 1917 worden gespeeld op het veld van Xerxes in Rotterdam-west. Dat seizoen eindigt de club wat teleurstellend op de 4e plaats waardoor de club in eerste instantie promotie misloopt. Secretaris
Jan van Bennekum probeert door een plan bij de bond neer te leggen toch nog een plekje in een nieuwe eerste klasse B te krijgen.
Kromme Zandweg
In het plan wat hij zelf uitlegt bij de bond komt het speelveld probleem aan de orde. De heer Jac. Barzelay die zoals zo veel anderen Feyenoord een warm hart toedraagt hoort van het plan en weet beslag te leggen op een stuk grond aan de
Kromme Zandweg, hier is ook ruimte voor een clubhuis en een tribune. In de zomer van 1917 is het dubbel feest: de NVB besluit Feyenoord te laten promoveren en de club vertrekt naar een nieuw onderkomen.
Op 26 augustus 1917 is er een wedstrijd tegen Be Quick uit Zutphen waarmee het nieuwe onderkomen wordt geopend. Leuk detail is dat de clubs Sparta en VOC eerder waren uitgenodigd maar deze konden geen elftal op de been brengen omdat het cricketseizoen nog bezig was!