De voetbalclub FC Utrecht

FC Utrecht is een voetbalclub in Nederland welke uitkomt in de Eredivisie. Zoals de naam van de club al verraad komt deze voetbalclub uit Utrecht. De voetbalclub is een goede middenmoot die zo af en toe wat prijzen in de wacht weet te slepen. FC Utrecht wordt gezien als een volksclub met trouwe supporters. Sinds 1970 speelt de club in de stad Utrecht in stadion Galgenwaard en in de eredivisie. De voetbalclub is anno 2020 in al die jaren nog nooit gedegradeerd.

Het ontstaan van FC Utrecht

DOS is één van de eerste voetbalclubs die in het stadion de Galgenwaard speelde. DOS staat voor 'door oefening sterk'. Deze club werd in 1958 landskampioen. In 1970 kwamen drie Utrechtse clubs bij elkaar om er één te vormen om ervoor te zorgen dat Utrecht goed betaald voetbal kon leveren. Velox, Elinkwijk en DOS werden samen FC Utrecht. De Galgenwaard werd de thuisbasis van FC Utrecht.

Topscoorders

Uiteraard heeft een voetbalclub elk jaar een eigen topscoorder, de lijst zou te lang worden om iedereen van elk jaar te benoemen. In het volgende tabel ziet u dan ook de spelers die meer dan 15 keer gescoord hebben voor de FC Utrecht.

JaarSpelerDoelpunten
1970/1971Jan Groenendijk18
1973/1974Leo van Veen24
1976/1977Leo van Veen17
1982/1983Willy Carbo16
1986/1987Erik Willaarts25
1997/1998Michael Mols16
1998/1999Michael Mols20
2000/2001Igor Gluščević19
2002/2003Dirk Kuijt20
2007/2008Robin Nelisse16
2015/2016Sebastien Haller17
2016/2017Sebastien Haller16
Laatste update: maart 2020

Nummer 4

Sinds 2005 wordt het rugnummer 4 bij FC Utrecht door geen speler meer gedragen. Dit ter nagedachtenis aan de speler David di Tommaso. Hij speelde op zondag 27 november 2005 nog mee in de wedstrijd tegen Ajax die met 1-0 werd gewonnen door Utrecht, maar de blijdschap duurde niet lang, David di Tommaso overleed maandag op dinsdag op 26-jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartstilstand. Iedereen die bekend was met de club en eigenlijk heel voetballend Nederland was hierdoor enorm geraakt. Voor het overlijden werd er elk jaar al een prijs uitgereikt aan een speler van het jaar, David di Tommaso won deze prijs al in zijn eerste jaar bij de club. Na het overlijden van David di Tommasso is deze prijs verandert van naam, sinds 2005 wordt elk jaar de David di Tommaso trofee uitgereikt aan de beste speler.

Het stadion

Sinds 1936 bestaat stadion de Galgenwaard. In eerste instantie werd de Galgenwaard als stadion voor meerdere sporten gebruikt. Zo kreeg Cees Stam het wereldrecord in de wielerwedstrijden in 1974 op zijn naam in de Galgenwaard. Sinds 1970 voetbalde FC Utrecht in het Galgenwaard. Destijds was er plek voor 10.000 toeschouwers. Na een aantal jaar begon de accommodatie te verouderen. Het nieuws dat het stadion zou sluiten behaalde de internationale pers.

In 1982 was het nieuwe stadion gereed voor gebruik. Het stadion was nu enkel nog bruikbaar voor voetbalwedstrijden. De Galgenwaard was voor die tijd een heel modern stadion. Er waren veel nooduitgangen en er was een gracht die helemaal om het veld heen liep waardoor het gehele stadion binnen drie minuten ontruimd zou kunnen zijn. Dankzij de grachten was het ook min of meer onmogelijk geworden om het veld te betreden. Toch bleek ook dit stadion wat klein voor het aantal supporters van FC Utrecht en hoewel het stadion destijds modern was, was het na een aantal jaren wel aan een verbouwing toe.

In 2004 begon de bouw aan een nieuw stadion. De bouw ging per zijde wat inhield dat de supporters op sommige zijdes in de winter zonder dak boven hun hoofd zaten. Nu is het stadion voorzien van skyboxen, verwarming, grote schermen en 24.500 plaatsen. Het stadion is verdeeld in vier tribunes, de Bunnikside, Cityside, Zuidtribune en de Hoofdtribune.

De erelijst

  • FC Utrecht won in 1985, 2002 en 2004 de KNVB beker
  • In 2004 won FC Utrecht de Johan Cruijff schaal
  • FC Utrecht heeft meerdere Europese wedstrijden gespeeld in de UEFA cup en de Europa League
  • FC Utrecht heeft 4 sterren behaald voor zijn jeugdopleiding, dit is het hoogst haalbare

Supporters

De meeste supporters die naar de Galgenwaard komen wonen ook in of rondom Utrecht. Vanuit verschillende plaatsen rondom Utrecht rijden op wedstrijden dagen speciale bussen om de supporters heen en weer te brengen. Sinds 1981 bestaat er een supporters vereniging die met regelmaat sfeeracties verzint voor FC Utrecht. Toch is het niet alleen positieve steun. Op de Bunnikside zitten de meest fanatieke aanhangers, maar helaas niet altijd in positieve zin. De supporters van de Bunnikside zorgden voor veel opstootjes en rellen, ook na de wedstrijden. Sinds het nieuwe stadion is het bijna onmogelijk om bij de supporters van de tegenpartij te komen. De bunnikside is ook de zijde die het meeste sfeer brengt, de rellen vallen sinds het nieuwe stadion en het hardere straffen erg mee. Sfeeracties als grote spandoeken, confettikannonen, vlaggen en het zingen zorgen voor veel gezelligheid en steun voor het team. Mocht u eens een wedstrijd willen bijwonen met het gezin dan kunt u ook plaatsnemen in het familievak.

Trainingen

FC Utrecht traint op het sportcomplex Zoudenbalch en ligt vlak achter stadion Galgenwaard. De meeste trainingen van FC Utrecht kunt u gratis bekijken. Het complex bestaat uit vijf voetbalvelden waarvan er één voorzien is van kunstgras. Er worden ook af en toe oefenwedstrijden gespeeld of wedstrijden door de jongere FC Utrecht spelers. De tribune biedt plaats aan 450 toeschouwers.

Een wedstrijd bezoeken?

Als u een wedstrijd van FC Utrecht wilt bezoeken dan zijn daar een paar opties voor. U kunt gratis een clubkaart aanvragen waarmee u kaartjes voor de wedstrijden kunt kopen. Als u of iemand in de omgeving een seizoenkaart heeft kan diegene ook vaak meerdere kaarten voor een wedstrijd bestellen. De kaarten kunnen via internet besteld worden, gekocht worden in de fanshop of soms rond het stadion op de wedstrijddag zelf.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Safe standing staanplaatsen in het voetbalstadionSafe standing staanplaatsen in het voetbalstadionSafe standing staanplaatsen zijn staanplaatsen die voldoende veiligheid bieden aan supporters in een voetbalstadion. Nad…
Voetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamVoetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamAFC Ajax speelt in de UEFA Europa League tegen Lille OSC uit Frankrijk. Op donderdag 25 februari speelt de Amsterdams cl…
Top 10 grootste voetbalstadions in Nederland (2020)Top 10 grootste voetbalstadions in Nederland (2020)Van de bijna 40 betaaldvoetbalclubs zijn er 22 clubs die 10.000 voetbalsupporters of meer kunnen waarborgen in hun stadi…
MVV Maastricht & Stadion de GeusseltMVV Maastricht & Stadion de GeusseltMVV Maastricht (Maatschappelijke Voetbal Vereniging Maastricht), is de oudste profclub van Limburg. Deze club heeft een…

Freestyle voetbal, wat is dat?Freestyle voetbal, wat is dat?Freestyle voetbal (ook bekend als Freestyle soccer) is een creatieve sport, waarbij vooral gekeken wordt naar techniek,…
Feyenoord in de periode 1912-1917Dit artikel beschrijft de periode van 1912 tot en met 1917 waarin de voetbalclub Feyenoord aan zijn naam is gekomen en h…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Utrecht
  • https://www.fcutrecht.net/declub/
  • https://www.fcutrecht.nl/club/stadion
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/David_di_Tommaso-trofee
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 17-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.