InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Het ontstaan van voetbalclub Feyenoord

Het ontstaan van voetbalclub Feyenoord

Het ontstaan van voetbalclub Feyenoord De beroemde voetbalclub uit Rotterdam Feyenoord bestaat al 100 jaar. Dit artikel vertelt het allereerste begin. De basis werd gelegd op een pleintje voor de Wilhelminakerk in de Oranjeboomstraat in het Rotterdam voor 1900 waar Rotterdamse jongens voetbalden met een bal van samengeperste kranten.

De 19e eeuw

De leefomstandigheden voor 1900 waren in Rotterdam uiterst somber en ontspanningsmogelijkheden waren schaars. Alleen de "elite" deed aan sport, daardoor werd het ook heerensport genoemd. Voorbeelden van eliteclubs waren Sparta en Concordia. Toch kreeg de arbeidersjeugd de smaak van het voetballen te pakken, zo ook in Rotterdam Zuid. De ontwikkeling van de havens kreeg met de Nieuwe Waterweg een stimulans waardoor steeds meer arbeiders naar Rotterdam kwamen.

Rotterdam

Zo groeide de Maasstad van 210.000 naar 425.000 inwoners in de periode 1890-1910. De meeste nieuwe Rotterdammers vestigden zich in de buurten van de havengebieden. Er wordt gewerkt en gewoond in Feijenoord, een wijk met een oude historie. Het was eerst een eiland ten zuiden van Rotterdam maar werd in 1869 met Rotterdam verenigd. Feijenoord wordt een woonwijk met tienduizenden mensen.

Als het voetbalspel in Nederland zijn opmars maakt kan Rotterdam natuurlijk niet achterblijven. Het zijn studenten van cricketclubs die de eerste voetbalwedstrijd in Rotterdam organiseren in 1886 in woonwijk Feijenoord. Het is een wedstrijd tussen Neptunus en FC en VV Feyenoord die Neptunus met 12-0 wint. Van dit fc en vv Feyenoord wordt na 1894 niets meer vernomen.

19 juli 1908

De Rotterdamse arbeidersjongens voetbalden wel op de pleintjes. De aanschaf van een bal was te duur en daarom werd er gespeeld met samengeperste kranten waar een bal van werd gemaakt. Per wijk en straat ontstonden zo "clubs" die tegen elkaar speelden. Dit waren clubs als Wilhelmina, Katendrachtse Voetbal Vereeniging en Feijenoordse Footbal Club. De eerste club die wat vaste normen aanneemt op Feijenoord is Volharding, later omgedoopt tot Transvalia. Opgericht in mei 1905 en vandaag de dag is Transvalia nog steeds de oudste club van Rotterdam-Zuid. Op zondagmiddag 19 juli 1908 wordt in de wijk Feijenoord op straat gevoetbald. Nu gebeurde dat regelmatig maar deze zondagmiddag was er iets bijzonders aan de hand.

De oprichting

Kees van Baaren heeft voor zijn verjaardag een nieuwe leren bal gekregen; waarschijnlijk kon zijn vader met zijn timmerwinkel dit wel permitteren. Het voetballen was fantastisch, wel wat anders dan met zo'n papieren bal. Na het voetbalpartijtje belanden 4 jongens in het koffiehuis "De Vereeniging" aan de Persoonshaven. De 4, Kees van Baaren, Gerard van Leerdam, Henk Mulder en Nico Struijs, besluiten een voetbalclub op te richten. De naam die de jongens kiezen is Wilhelmina, naar de Wilhelminakerk in de Oranjeboomstraat. Alle jongens in de buurt worden enthiousiast gemaakt en al snel wordt een eerste vergadering belegt. Hierin wordt het eerste bestuur vastgelegd: Voorzitter Gerard van Leerdam, secretaris J. van Bladel, penningmeester Nico Struijs en de commissarissen Kees van Baaren en Henk Mulder. Ook wordt het tenue vastgesteld: rood shirt, blauwe mauwen en witte broek.

Afrikaanderplein

Er wordt gespeeld op een stuk opgespoten terrein tussen het Afrikaanderplein en de Hilledijk. Het veld is hobbelig en de doelpalen zijn afkomstig uit de timmerwinkel van Pa van Baaren. Maar het plezier is er niet minder om.
De jongens zullen niet geweten hebben wat de gevolgen zouden zijn voor hun samenzijn. De basis is gelegd voor de voetbalclub die later zou uitgroeien tot een Europese topclub.

Lees verder

© 2009 - 2017 Dream62, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eredivisie 2014-2015 Feyenoord programmaEredivisie 2014-2015 Feyenoord programmaFeyenoord speelt in het Eredivisie-seizoen 2014-2015 zijn eerste wedstrijd uit tegen ADO Den Haag. Op zondag 10-08-14 st…
Eredivisie voetbal programma 2008 - 2009Eredivisie voetbal competitie 2008 - 2009 Het complete wedstrijdoverzicht van de nieuwe voetbalcompetitie is er weer! Ve…
Eredivisie 2013/14 speelronde 31 + programma speelronde 32nieuws uitgelichtEredivisie 2013/14 speelronde 31 + programma speelronde 32Omdat Feyenoord geen punten heeft laten liggen tegen RKC Waalwijk (2-0 winst) en Vitesse-Ajax in 1-1 eindigde, zijn de A…
Feijenoord hooligansFeyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam met een grote en fanatieke aanhang. Zo zijn ze berucht na de ware veldslag in…
Eredivisie 2013/14 speelronde 32 + programma speelronde 33nieuws uitgelichtEredivisie 2013/14 speelronde 32 + programma speelronde 33Ajax is dit weekend weer geen kampioen geworden van Feyenoord. Door de 0-2 overwinning van Feyenoord in Eindhoven en de…

Reageer op het artikel "Het ontstaan van voetbalclub Feyenoord"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dream62
Laatste update: 23-09-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!