Voetbal: Ajax-Feyenoord, live op tv en livestream

Voetbal: Ajax-Feyenoord, live op tv en livestream De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax is de ultieme 'Klassieker' in de Nederlandse eredivisie. Deze topwedstrijd is vanzelfsprekend live op tv en online per livestream te bekijken. Door welke omroep wordt de wedstrijd Ajax-Feyenoord live op tv uitgezonden? Waar vindt men de livestream van Ajax-Feyenoord? Hoe hebben Feyenoord en Ajax in de loop der jaren in 'de Klassieker' gepresteerd?

Feyenoord

Deze Rotterdamse club werd opgericht op 19 juli 1908. In de begintijd droeg deze vereniging overigens nog niet de naam Feyenoord. Oorspronkelijk was de clubnaam Wilhelmina. In 1909 werd die naam veranderd in HFC. Kort daarna veranderde men de clubnaam in RVV Celeritas. Pas in 1912 koos de club voor de naam Feijenoord. In 1970 werd de schrijfwijze van de naam van de club veranderd in Feyenoord (dus met een y in de plaats van ij).

Erelijst Feyenoord in Nederland

Feyenoord heeft in de loop de jaren een rijke erelijst opgebouwd. In 1924 behaalde de Rotterdamse club voor het eerst het landkampioenschap. Hoe ziet anno 2022 de erelijst van Feyenoord eruit? In totaal heeft de Rotterdamse club vijftien keer de landstitel gewonnen. In die ranglijst van Nederlandse titels staat Feyenoord derde achter Ajax en PSV.

In de ranglijst van clubs met de meeste eindzeges in de KNVB Beker staat Feyenoord anno 2022 op de tweede plek achter Ajax. De Amsterdammers wonnen de KNVB Beker achttien keer en de Rotterdammers wonnen hem dertien keer. De club uit Rotterdam-zuid won de beker voor het eerst in 1930. De voorlopig laatste eindzege in het bekertoernooi was in 2018. De Rotterdamse club stond overigens in totaal zeventien keer in de KNVB bekerfinale. Dertien keer wonnen ze en vier keer waren ze de verliezende finalist.

Internationale successen van Feyenoord

Ook boekte Feyenoord grote internationale successen. In 1970 was het de eerste Nederlandse club die de Europacup I won (de voorloper van de Champions League). Datzelfde jaar wonnen ze ook de Wereldbeker. Feyenoord won twee keer de UEFA Cup: in 1974 en in 2002.

AFC Ajax

De officiële oprichtingsdatum van AFC Ajax is 18 maart 1900. Hoe ziet anno 2022 de erelijst van deze Amsterdamse club eruit? In de loop der jaren won Ajax 34 keer het landskampioenschap van Nederland. Daarmee is Ajax de succesvolste club uit de geschiedenis van het Nederlandse competitievoetbal. 19 keer won Ajax de KNVB Beker. 9 keer won Ajax de Johan Cruijff Schaal.

Internationale successen

De grootste internationale successen van deze club uit Amsterdam waren de vier eindzeges in de Europa Cup I (Champions League). Twee keer won Ajax de wereldbeker. Ook won AFC Ajax één keer de UEFA Cup en één keer de Europa Cup II. Verder won de club uit Amsterdam drie keer de Europese Super Cup. Qua internationale successen is Ajax dus ook de succesvolste Nederlandse club uit de voetbalhistorie.

De Klassieker: historische statistieken

Hoe ziet anno 2022 de historische balans tussen deze twee Nederlandse topclubs eruit? In de loop der jaren hebben Ajax en Feyenoord in totaal 190 officiële wedstrijden tegen elkaar gespeeld (dus niet alleen competitiewedstrijden, maar ook bekerwedstrijden, enzovoort). Van die 190 wedstrijden werden er 90 gewonnen door Ajax. 57 wedstrijden werden gewonnen door Feyenoord. 44 keer eindigde de klassieker in een gelijkspel.

Ajax-Feyenoord live op tv, welke zender?

Deze klassieker wordt elke keer live uitgezonden op de zenders van ESPN (dat is de opvolger van FOX Sports). Alle abonnees van ESPN Sports kunnen hem dus sowieso live bekijken. Bij veel voetbalfans die een abonnement bij KPN hebben, is de grote vraag echter: wordt dit duel live uitgezonden op ESPN Sports 1 of 2? Het duel is vaak live te zien op de zender ESPN Sports 2, maar soms ook op kanaal 1. Als hij live op kanaal 1 te zien is, dan kunnen abonnees van interactieve tv van KPN zonder abonnement op ESPN Sports deze wedstrijd 'gratis' bekijken. Die zender zit sinds de zomer van 2019 namelijk 'gratis' in het standaard zenderpakket van digitale tv bij KPN. De zender bevindt zich daar op het digitale kanaal 14. Ook bij veel andere tv-providers zoals Ziggo en Odido zit deze zender 'gratis' in het basispakket.

Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax op Telenet Play Sports

Deze Nederlandse klassieker wordt ook live op tv (en per livestream) uitgezonden in België. De wedstrijd is live te zien op een abonneezender van het Vlaamse Telenet Play Sports. Hun live-uitzending (tv en livestream) begint vijf minuten voor de aftrap.

Livestream Ajax-Feyenoord

Livestream ESPN Sports

Er wordt een livestream van Ajax-Feyenoord beschikbaar gesteld door ESPN Sports. De livestream van Ajax-Feyenoord begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de stream van deze klassieker enkele minuten voor half drie begint. Via de livestream van ESPN Sports kan men behalve de wedstrijd echter ook de voorbeschouwing live bekijken. Deze livestream van Ajax-Feyenoord bevindt zich op de ESPN Sports Watch app. Met die livestream kan men Ajax-Feyenoord dus live bekijken op een smartphone of computer. De livestream van Ajax-Feyenoord begint tegelijk met de live tv-uitzending. Is dit een gratis livestream van de klassieker Ajax-Feyenoord? Om deze officiële stream van Ajax-Feyenoord wil bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben, dus neen, dit is geen gratis livestream. (Voor klanten van interactieve tv bij KPN is het daarentegen wel mogelijk om op een andere manier, namelijk via de iTV-app, in de praktijk deze klassieker tussen Ajax en Feyenoord via een soort 'gratis livestream' te bekijken. Meer info daarover vindt u verderop.)

Is het mogelijk om online de livestream van alleen deze wedstrijd te kopen via PPV (Pay Per View) bij ESPN Sports? Neen, helaas is dit niet mogelijk bij een livestream van hen. Men kan alleen deze livestream bekijken als men een abonnement op de ESPN Sports Go App heeft. ESPN Sports biedt geen optie meer aan voor het kopen van een livestream via PPV (Pay Per View). Is het mogelijk om online een dagpas te kopen, waarmee men als het ware een digitaal abonnement voor elke livestream koopt voor één etmaal? Neen, lange tijd was het mogelijk om zo alsnog een livestream van FOX Sport te kunnen bekijken, maar dat is dat niet meer zo. Het is het beleid van ESPN/FOX om PPV of een dagpas voor een digitale livestream alleen nog maar mogelijk te maken bij zeer speciale evenementen. (Er was bijvoorbeeld bij uitzondering wel een PPV-livestream te koop bij The Fight Of The Century van Mayweather en McGregor.) Wie bij andere evenementen dus legaal slechts één wedstrijd bij ESPN Sports wil bekijken, kan dat niet via een livestream doen, maar via een dagpas voor de digitale tv.

Livestream Ajax-Feyenoord bij Play Sports (hele EU)

De wedstrijd is ook via een livestream van Telenet Play Sports te bekijken. Hun livestream begint doorgaans vijf minuten voor de aftrap. Deze sportomroep zendt veel voetbal, formule 1, veldrijden, MXGP en hockey live uit op tv en per livestream. Daaronder zijn per weekend meestal ook één of twee interessante wedstrijden uit de Nederlandse eredivisie. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Elke livestream van hen is in de hele EU te bekijken. Om een livestream bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij hen te hebben. Men kan dat in België doen via een tv-abonnement bij hen, maar men kan ook een puur digitaal abonnement kopen via de Play Sports Go App, waarmee men al hun uitzendingen per livestream kan bekijken. (Elke livestream van hen is in de hele EU te bekijk.) Het is ook mogelijk om hun livestream te bekijken via een dagpas of weekendpas. Als men zo'n dagpas koopt, mag men een etmaal lang elke livestream van hen bekijken. Als men een weekendpas koopt, dan mag men een weekend lang elke livestream van hen bekijken.

Livestream Ziggo Go App van Feyenoord-Ajax

Is het ook mogelijk om deze klassieker te bekijken via een livestream op de (Go App online live tv)? Het is altijd mogelijk om dit duel per livestream te bekijken, indien men zowel een abonnement op ESPN als op Ziggo heeft. Zonder aanvullend abonnement is hij alleen te zien als hij op net 1 van ESPN is. Vaak is het duel op ESPN2 en dat is geen onderdeel van het basispakket dat men gratis per livestream of op tv kan bekijken. De zender EPSN1 zit wel in het basispakket. Daarnaast kan men bij Ziggo op digitaal kanaal 14 hun eigen sportzender Ziggo Sport op tv of per livestream bekijken. Met dat standaardpakket kan men als klant van Ziggo op tv en via een gratis livestream op die app naar onder meer tennis en buitenlands voetbal kijken.

Livestream TV-app van Feyenoord-Ajax en Ajax-Feyenoord?

Is het voor KPN klanten mogelijk om dit duel met een livestream op de TV-app te bekijken? Voor klanten die een aanvullend abonnement op ESPN Sports hebben, is het altijd zeker mogelijk om zo'n wedstrijd daarop per livestream te bekijken. Omdat de wedstrijd echter soms op ESPN 1 wordt uitgezonden, is het ook voor KPN-abonnees (van interactieve tv) zonder een aanvullend abonnement op ESPN dan mogelijk om dit duel per livestream op die app te bekijken. De livestream van die zender zit op die app namelijk in het basispakket, op kanaal 14. Men hoeft als abonnee van interactieve tv bij KPN niets bij te betalen om deze livestream van de klassieker te bekijken. Voor hen is dit dus in de praktijk eigenlijk een gratis livestream van dit duel.

Livestream Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax bij andere tv-providers

Andere tv-providers, zoals Odido en Canal Digitaal, bieden ook een livestream aan van de klassieker. Daarbij geldt eveneens als bij Ziggo en KPN: als de wedstrijd op een 'open net' van zo'n provider plaatsvindt, dan is het voor mensen met een standaardabonnement een gratis livestream. Als het op een betaalzender plaatsvindt, dan is de livestream niet gratis.

NLziet livestream Ajax-Feyenoord? Livestream Feyenoord-Ajax bij NLziet? Nee

Is het ook mogelijk om Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax via een livestream op de streamingdienst NLziet te bekijken? Nee, deze klassieker wordt niet live uitgezonden door tv-zenders die een onderdeel zijn van dat mediaplatform en daarop per livestream te ontvangen zijn. Het is dus ook niet mogelijk om op die app (of hun site) per livestream naar deze klassieker te kijken.

Data: Ajax-Feyenoord vaak op zondag

Doorgaans vindt 'De Klassieker' plaats op een zondag. Zo werd de wedstrijd Ajax-Feyenoord op zondag 20 maart 2022 gespeeld. Ook in 2023, 2024 en 2025 heeft men er om commerciële en organisatorische redenen een voorkeur voor om 'De Klassieker' op zondag te laten plaatsvinden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de KNVB Beker, Champions League, eredivisie en Europa League worden live op tv uitge…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal: Feyenoord-PSV, live op tv en livestreamVoetbal: Feyenoord-PSV, live op tv en livestreamPSV en Feyenoord behoren samen met Ajax tot de traditionele topclubs van Nederland. De topduels tussen PSV en Feyenoord…
Voetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamVoetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamAFC Ajax speelt in de UEFA Europa League tegen Lille OSC uit Frankrijk. Op donderdag 25 februari speelt de Amsterdams cl…

Damesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op vrijdag 18 september tegen Rusland. Dit is een kwalificatiewedstrijd voor he…
Wimbledon FC, de spraakmakende verhuizing van een voetbaclubWimbledon FC, de spraakmakende verhuizing van een voetbaclubIn de Verenigde Staten komt het met enige regelmaat voor dat een professionele sportclub die actief is op het hoogste ni…
Bronnen en referenties
  • http://www.dekuip.nl/het-stadion-de-kuip/stadion-feijenoord
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Feyenoord
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Klassieker
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.