Winterspelen in Canada hebben niet de snelste ijsbaan

Winterspelen in Canada hebben niet de snelste ijsbaan In 1988 was Canada al de gastheer van alle wereldsporters tijdens de Olympische Winterspelen. In 2010 doet het land dit nog eens dunnetjes over. Van 12 tot en met 28 februari 2010 wordt in Vancouver alles in Olympische sferen gehuld. De spelen van 1988 vonden plaats in het hoog gelegen Calgary.

Vancouver - havenplaats aan de Straat van Georgia

Dat de spelen nu in de havenplaats aan de Straat van Georgia wordt gehouden is niet verwonderlijk. Vancouver is namelijk één van de belangrijkste havensteden van de wereld. De stad zelf heeft bijna 600.000 inwoners, maar met de zogenaamde voorsteden (suburbs) daarbij komt dat aantal op 2 miljoen. De ligging van Vancouver zorgt voor een redelijk mild klimaat. De winters zijn niet al te streng en de zomers zijn zonnig en vrij droog.

Naam Vancouver komt uit het Nederlands

De naam Vancouver heeft banden met Nederland. De stad is namelijk vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, die reisde door British Columbia. De familie van deze kapitein kwam uit Nederland en heette daar Van Coevorden. In 1986 bezocht een delegatie uit Coevorden dan ook Vancouver om dat nog eens te benadrukken.

Zomerspelen Montreal in 1976 geboycot

Naast de winterspelen was Canada ook al eens gastheer voor de zomerspelen. Dit was in 1976. Het werd echter wel een heel uitgeklede versie, want maar liefst 28 landen boybotten de spelen. De meesten van hen waren Afrikaans. De landen gaven daarmee aan het niet eens te zijn met het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om Nieuw Zeeland mee te laten doen aan diezelfde spelen. Een rugbyteam uit dat land toerde namelijk eerder door Zuid-Afrika terwijl het IOC dat had verboden. Het IOC had dit uitgevaardigd om de apartheidspolitiek van dat moment in Zuid-Afrika.

Richmond Olympic Oval

De schaatswedstrijden van de Winterspelen in Canada zullen worden gehouden in de Richmond Olympic Oval. Dit is een laaglandbaan en dat betekent dat het waarschijnlijk nooit een ijsbaan zal worden waar enorme records kunnen worden gevestigd. De Richmond Olympic Oval is in 2008 in gebruik genomen. In het schaatsseizoen 2008-2009 stond de hal op een dertiende plaats als het gaat om snelste banen van de wereld.
De Richmond Olympic Oval in Brits Colombia ligt aan de Fraser Rivier, zon 25 minuten van het Olympisch dorp in Vancouver. De bouw van de hal, die vanuit de lucht bezien lijkt op een reigervleugel heeft 3 jaar geduurd. Na de Winterspelen wordt de hal omgebouwd tot een multifunctioneel sportcomplex voor zowel winter- als zomersporten.

De snelste ijsbanen ter wereld

  • De snelste ijsbaan ter wereld staat overigens wel in Canada. Dat is de Olympic Oval in Calgary. De baan ligt op een hoogte van 1034 meter.
  • Op de tweede plaats staat de Olympische Utah Olympic Oval van Salt Lake City. Deze baan ligt op een hoogte van 1425 meter.
  • Thialf bekleedt een derde plaats op snelste ijsbanen ter wereld. Dit ondanks het feit dat de baan op zeeniveau ligt.
  • De vierde snelste baan van de wereld is het Vikingskipet in Hamar.
  • Een nieuwe overdekte ijsbaan in het Russische Kolomna staat op nummer 5 qua snelste ijsbanen ter wereld.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top tien van de mooiste ijsbanen ter wereldDe top tien van de mooiste ijsbanen ter wereldEr wordt veel gesproken over snelle ijsbanen, want welke ijsbaan is nu de snelste ijsbaan ter wereld. Toch zegt een snel…
Calgary Olympic Oval: Olympische schaatsbaan 1988De Olympic Oval in het Canadese Calgary is een indoor schaatsbaan die is aangelegd voor de Olympische Winterspelen van 1…
Wat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?mijn kijk opWat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?Bij officiële schaatswedstrijden, zoals het Nederlands kampioenschap, Europees kampioenschap, Wereldkampioenschap en de…
Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…

Alle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijAlle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijDe Olympische Winterspelen 2018 werden in februari gehouden. Voorafgaande aan deze spelen viel Nederland tijdens voorgaa…
Balspelen: de geschiedenisBalspelen: de geschiedenisBijna iedereen speelt wel eens in balspel. Hetzij op school tijdens de gymles, hetzij bij een sportvereniging. Er zijn b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BLazarus, Pixabay
  • Mijngenda
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.