Winterspelen in Canada hebben niet de snelste ijsbaan
In 1988 was Canada al de gastheer van alle wereldsporters tijdens de Olympische Winterspelen. In 2010 doet het land dit nog eens dunnetjes over. Van 12 tot en met 28 februari 2010 wordt in Vancouver alles in Olympische sferen gehuld. De spelen van 1988 vonden plaats in het hoog gelegen Calgary.
Vancouver - havenplaats aan de Straat van Georgia
Dat de spelen nu in de havenplaats aan de Straat van Georgia wordt gehouden is niet verwonderlijk. Vancouver is namelijk één van de belangrijkste havensteden van de wereld. De stad zelf heeft bijna 600.000 inwoners, maar met de zogenaamde voorsteden (suburbs) daarbij komt dat aantal op 2 miljoen. De ligging van Vancouver zorgt voor een redelijk mild klimaat. De winters zijn niet al te streng en de zomers zijn zonnig en vrij droog.
Naam Vancouver komt uit het Nederlands
De naam Vancouver heeft banden met Nederland. De stad is namelijk vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, die reisde door British Columbia. De familie van deze kapitein kwam uit Nederland en heette daar Van Coevorden. In 1986 bezocht een delegatie uit Coevorden dan ook Vancouver om dat nog eens te benadrukken.
Zomerspelen Montreal in 1976 geboycot
Naast de winterspelen was Canada ook al eens gastheer voor de zomerspelen. Dit was in 1976. Het werd echter wel een heel uitgeklede versie, want maar liefst 28 landen boybotten de spelen. De meesten van hen waren Afrikaans. De landen gaven daarmee aan het niet eens te zijn met het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om Nieuw Zeeland mee te laten doen aan diezelfde spelen. Een rugbyteam uit dat land toerde namelijk eerder door Zuid-Afrika terwijl het IOC dat had verboden. Het IOC had dit uitgevaardigd om de apartheidspolitiek van dat moment in Zuid-Afrika.
Richmond Olympic Oval
De schaatswedstrijden van de Winterspelen in Canada zullen worden gehouden in de Richmond Olympic Oval. Dit is een laaglandbaan en dat betekent dat het waarschijnlijk nooit een ijsbaan zal worden waar enorme records kunnen worden gevestigd. De Richmond Olympic Oval is in 2008 in gebruik genomen. In het schaatsseizoen 2008-2009 stond de hal op een dertiende plaats als het gaat om snelste banen van de wereld.
De Richmond Olympic Oval in Brits Colombia ligt aan de Fraser Rivier, zo’n 25 minuten van het Olympisch dorp in Vancouver. De bouw van de hal, die vanuit de lucht bezien lijkt op een reigervleugel heeft 3 jaar geduurd. Na de Winterspelen wordt de hal omgebouwd tot een multifunctioneel sportcomplex voor zowel winter- als zomersporten.
De snelste ijsbanen ter wereld
- De snelste ijsbaan ter wereld staat overigens wel in Canada. Dat is de Olympic Oval in Calgary. De baan ligt op een hoogte van 1034 meter.
- Op de tweede plaats staat de Olympische Utah Olympic Oval van Salt Lake City. Deze baan ligt op een hoogte van 1425 meter.
- Thialf bekleedt een derde plaats op snelste ijsbanen ter wereld. Dit ondanks het feit dat de baan op zeeniveau ligt.
- De vierde snelste baan van de wereld is het Vikingskipet in Hamar.
- Een nieuwe overdekte ijsbaan in het Russische Kolomna staat op nummer 5 qua snelste ijsbanen ter wereld.