mijn kijk op

Wat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?

Wat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen? Bij officiële schaatswedstrijden, zoals het Nederlands kampioenschap, Europees kampioenschap, Wereldkampioenschap en de Olympische Winterspelen, kunnen de mannen en vrouwen zich kwalificeren en deelnemen aan zes disciplines. De ploegenachtervolging is bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines. Naast de ploegachtervolging langebaanschaatsen staan voor de mannen ook de 500 meter, 1.000 meter, 1.500 meter, 5.000 meter en 10.000 meter op het programma. Bij de vrouwen staan, naast de ploegachtervolging langebaanschaatsen, ook de 500 meter, 1.000 meter, 1.500 meter, 3.000 meter en 5.000 meter op het programma. In het jaar dat er Olympische Winterspelen georganiseerd worden, zijn er geen wereldkampioenschap ploegenachtervolging langebaanschaatsen. Daarom werd er in 2006 en 2010 geen wereldkampioenschap ploegenachtervolging langebaanschaatsen georganiseerd. Tijdens de Olympische Winterspelen 2014 is de ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines.

Wat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?

Bij de ploegenachtervolging langebaanschaatsen gaat het erom wie als deelnemende ploeg als eerste over de finish komt. Bij de ploegenachtervolging langebaanschaatsen worden er twee verschillende wedstrijdsystemen gehanteerd. De wedstrijden van de ploegenachtervolging langebaanschaatsen kunnen gereden worden in:
  1. Afvalsysteem
  2. Tijdsysteem

Afvalsysteem
Bij het afvalsysteem rijden de landenteams twee aan twee tegen elkaar. Het winnende team van deze twee teams gaat vervolgens door naar de volgende ronde. De tijd die hierbij door het snelste team wordt neergezet is verder niet meer van invloed. Het team dat door dit afvalsysteem uiteindelijk overblijft, is de winnaar.

Tijdsysteem

Bij het tijdsysteem komen de landenteams maar één keer in actie. Het team met de snelste tijd is bij het hanteren van het tijdsysteem winnaar.

Binnenbaan

De deelnemende ploegen zijn opgesteld op de binnenbaan. De opstelling op de binnenbaan, aan weerszijden van het binnenterrein, geeft het voordeel dat de afstand die gereden moet worden voor beide ploegen hetzelfde is en de ploegen kunnen elkaar bij de start niet zien. Het gevolg is dat de ploeg zelf de snelheid moet bepalen en door deze opstelling de andere ploeg niet als gangmaker kan gebruiken.

Ploegsamenstelling

In tegenstelling tot andere langebaanwedstrijden, zoals bijvoorbeeld bij shorttrack en baanwielrennen, blijft de ploeg homogeen en moeten als team over de finish komen. Daar bij is de bepalende tijd, de tijd van de laatste schaatser. Dus als een schaatser valt of onderweg niet bij kon blijven dan bepaalt deze schaatser de eindtijd. De bedoeling bij de ploegenachtervolging langebaanschaatsen is dat de drie rijders gezamenlijk het tempo bepalen en gedurende de hele wedstrijd bij elkaar blijven.

WK en World-Cup

Tijdens wereldbekerwedstrijden en het Wereldkampioenschap ploegenachtervolging langebaanschaatsen wordt er gewerkt met het tijdsysteem. Het tijdsysteem houdt in dat elk team maar één keer hoeft te rijden. Zodra alle teams een tijd hebben neergezet, wordt er gekeken wie van de deelnemende schaatsploegen de snelste tijd heeft neergezet. Het team met de snelste tijd is vervolgens de winnaar van de wedstrijd.

Olympische Winterspelen

In tegenstelling tot de wedstrijden bij het WK en World-Cup ploegenachtervolging langebaanschaatsen, wordt tijdens de Olympische Winterspelen bij de ploegenachtervolging langebaanschaatsen het afvalsysteem gehanteerd. Het tijdsysteem werd tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 en 2010 niet gebruikt. In plaats van het tijdsysteem werd in 2006 en 2010 gebruik gemaakt van het afvalsysteem. Dit afvalsysteem zal ook tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi 2014 worden gehanteerd.

Regels tijdens de Olympische Winterspelen

Bij het afvalsysteem kan het dan ook gebeuren dat een ploeg die verloor in een volgende wedstrijd een betere tijd neerzet. Dit overkwam de Nederlandse mannenploeg in 2010. In de strijd om het Olympisch Brons werd door de Nederlanders een Olympisch record gevestigd en wist de Nederlandse ploeg ook nog de snelste tijd neer te zetten. Dus ondanks de snelste tijd die door de Nederlandse ploeg in 2010 werd gereden, moest de Nederlandse ploeg toch genoegen nemen een derde plaats en wonnen in 2010 in de ploegenachtervolging langebaanschaatsen dus, ondanks de snelste tijd, de bronzen medaille.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shorttrack schaatsenShorttrack schaatsen is wat minder bekend dan het langebaanschaatsen, maar het is ontzettend leuk om te zien. De schaats…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenDe 1.000 meter mannen is bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines, die door de mannen wordt verreden op de…
Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…
Skydiven: extreme sport?Skydiven, ook wel parachutespringen genoemd, is een sport waarbij mensen uit een vliegtuig springen op een bepaalde hoog…
Bronnen en referenties
  • www.knsb.nl
  • www.schaatsen.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.