Olympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging vrouwen

Olympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging vrouwen Op maandag 19 en woensdag 21 februari 2018 stond de ploegenachtervolging voor vrouwen bij het langebaanschaatsen op het programma van de Olympische Winterspelen 2018. Het Nederlandse team, bestaande uit Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek behaalde het zilver achter de Japanse vrouwen.

Ploegenachtervolging vrouwen


De ploegenachtervolging langebaanschaatsen

De ploegenachtervolging langebaanschaatsen is een officiële schaatsafstand bij de Olympische Winterspelen. Het is de enige afstand die niet individueel, maar in een groep van drie schaatssters wordt verreden. Bij de vrouwen moet er tijdens de ploegenachtervolging langebaanschaatsen een afstand van 2.324,16 meter worden afgelegd. Dit komt neer op zes ronden. Sinds de Olympische Spelen van 2006 in Turijn, is de ploegenachtervolging langebaanschaatsen zowel bij de mannen als de vrouwen een Olympische Discipline geworden.

Hoe werkt de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Winterspelen?

Tijdens de wedstrijden om de ploegenachtervolging worden er twee verschillende wedstrijdsystemen gehanteerd. Tijdens wereldbekerwedstrijden en het Wereldkampioenschap wordt er gewerkt met het tijdsysteem. Dit houdt in dat elk team maar één keer hoeft te rijden. Zodra alle teams een tijd hebben neergezet, wordt er gekeken wie van de deelnemende schaatsploegen de tijd snelste is. Dit team is vervolgens de winnaar van de wedstrijd.

Olympische Winterspelen

Tijdens de Olympische Winterspelen 2018 wordt er volgens een ander systeem gereden. Tijdens de kwartfinale komen er acht landen in actie. De landen zetten allen een tijd neer. De nummer één rijdt vervolgens een halve finale tegen de nummer vier en de nummer twee rijdt in de halve finale tegen de nummer drie. De winnende landen van de halve finales gaan vervolgens naar de finale en de verliezers strijden om het brons.

Kwalificatie-eisen ploegenachtervolging 2018

De zes hoogst geklasseerde landen, van de wereldbeker schaatsen 2017/2018 - Ploegenachtervolging langebaanschaatsen vrouwen, mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen 2018. Gastland Zuid-Korea is automatisch geplaatst voor deze discipline. Wanneer deze buiten de top zes valt, wordt deze alsnog toegevoegd, waardoor de alleen de vijf hoogst geklasseerde landen, automatisch geplaatst zijn voor de Spelen van 2018. Aan deze top zes worden de twee tijd snelsten nog toegevoegd.

Programma

De ploegenachtervolging wordt tijdens de Olympische Spelen afgewerkt over twee dagen. Op maandag 19 februari 2018 staan de heads op het programma, terwijl de finales worden verreden op woensdag 21 februari 2018.

Japan

Japan heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, Salt Lake City en Calgary, laten zien dat het de grote favoriet is voor het Olympisch Goud. De Japanse dames wisten tijdens deze wedstrijden, maar liefst driemaal het wereldrecord te verbeteren. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, de laatste ploegenachtervolging voorafgaande aan de Spelen van 2018, dook Japan met 2.50,86 drie seconden onder de op dat moment oude mondiale toptijd. Nederland werd met Wijfje, Van Beek en Leenstra tweede met een tijd van 2.55,57, wat goed was voor een nieuw Nederlands record.

Nederlandse deelneemsters

Het Nederlandse team bestaat tijdens de Spelen van 2018 uit, Antoinette de Jong, Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Lotte van Beek.

Loting kwartfinale

 • Zuid-Korea - Nederland
 • China - Japan
 • Canada - Duitsland
 • Verenigde Staten - Polen
Nederland rijdt tijdens de kwartfinale in de opstelling: Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong.

Halve finale

 • Japan - Canada
 • Nederland - Verenigde Staten
Nederland rijdt tijdens de halve finale in de opstelling: Ireen Wüs , Lotte van Beek en Antoinette de Jong

Finale

 • Nederland - Japan (rit om het goud en zilver)
 • Verenigde Staten - Canada (rit om het brons)

Nederland rijdt tijdens de finale in de opstelling: Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?mijn kijk opWat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?Bij officiële schaatswedstrijden, zoals het Nederlands kampioenschap, Europees kampioenschap, Wereldkampioenschap en de…
Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…
Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…
Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018Aan het winnen van een medaille bij de Olympische Spelen van 2018 zit prijzengeld verbonden. Nederlandse sporters die ee…

IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Prestatiematrix schaatsen, selectiematrix van het OKT 2018Prestatiematrix schaatsen, selectiematrix van het OKT 2018In 2018 zijn de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Zuid-Korea organiseert de winterspelen van 9 tot 25 februari. Om…
Bronnen en referenties
 • www.knsb.nl
 • www.nusport.nl
 • www.schaatsstatiestieken.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 21-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.