Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018

Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018 Aan het winnen van een medaille bij de Olympische Spelen van 2018 zit prijzengeld verbonden. Nederlandse sporters die een medaille winnen krijgen een medaillebonus. De vergoedingen die door het NOC*NSF worden uitgekeerd vallen in het niets bij de bedragen die in sommige andere landen worden uitgekeerd. De medaillebonussen zijn voor de meeste sporters dan ook niet hun voornaamste bron van inkomsten. Het geld dat zij kunnen verdienen aan sponsorovereenkomsten ligt vaak vele malen hoger.

Inhoud


Naast medaille ook prijzengeld

Wie een olympische medaille wint schrijft geschiedenis. Omdat de Spelen maar eens in de vier jaar gehouden worden is een medaille op dit evenement in de meeste disciplines het meest begeerde stukje eremetaal, veel belangrijker nog dan een ereplaats op bijvoorbeeld een WK. Aan het winnen van een olympische medaille zit ook prijzengeld verbonden. De medaillebonus behorende bij een gouden, zilveren of bronzen medaille wordt uitgekeerd door het NOC*NSF. Voor de wereldtoppers in de grote internationale disciplines is dit bedrag een schijntje vergeleken met wat ze kunnen ontvangen door het winnen van een ander toernooi. Voor sporters uit disciplines waar minder geld in omgaat is het echter wel degelijk een serieuze prijs, al zal het voor weinigen het eerste zijn wat in ze opkomt bij het winnen van een olympische medaille. Zeker wie goud wint krijgt in de nasleep van de Spelen bovendien vaak tal van aanbiedingen van commerciële partijen waar goed geld mee verdiend kan worden.

Hoogte prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018 (Nederland)

De hoogte van de medaillebonus is vastgelegd in de Overeenkomst Topsporter Olympische Spelen PyeongChang 2018, die elke Nederlandse sporter heeft moeten ondertekenen. Het prijzengeld verschilt niet per sport. Een medaille bij het schaatsen is dus even veel waard als een medaille bij het shorttrack en het snowboarden. De hoogte van de bonussen is als volgt:
 • Gouden medaille: 25.500
 • Zilveren medaille: 19.125
 • Bronzen medaille: 12.750

Bij de Spelen van 2014 werden de leden van het team van de ploegenachtervolging bij het schaatsen door hoofdsponsor KPN bovendien een gezamenlijke bonus van 150.000 in het vooruitzicht gesteld bij winst van de gouden plak.

Meerdere medailles per persoon en medailles per team

Wint één sporter meerdere medailles dan kunnen de bedragen niet bij elkaar opgeteld worden. Voor de tweede medaille wordt 2/3e deel van het bijbehorende bedrag uitgekeerd en voor een eventuele derde of volgende plak slechts 1/3e deel.

Wordt als team een medaille gewonnen dan wordt een verdeelsleutel toegepast om de bedragen per teamlid uit te rekenen: de vergoeding die staat voor de medaille maal de wortel van het aantal teamleden gedeeld door het aantal teamleden. Wel is er een minimumbedrag waar elk teamlid aanspraak op maakt ( 9.350 voor goud, 6.800 voor zilver en 4.250 voor brons). De enige teamdisciplines waaraan Nederland tijdens de Olympische Spelen van 2018 deelneemt zijn de ploegenachtervolging bij het schaatsen en de relay bij shorttrack.

Prijzengeld medailles andere landen

De medaillevergoedingen die in Nederland betaald worden zijn een schijntje vergeleken bij wat sommige andere landen betalen. De tien hoogste bedragen voor een gouden medaille waren bij de Olympische Spelen van 2016 als volgt:
 • Singapore: $ 757.000
 • Maleisië: $ 600.000
 • Azerbeidzjan: $ 510.000 (voor atleet en coach samen)
 • Thailand: $ 314.000
 • Kazachstan: $ 250.000
 • Filipijnen: $ 237.000
 • Kirgizië: $ 200.000
 • Letland: $ 190.000
 • Italië: $ 189.800
 • Oezbekistan: $ 150.000

Prijzen in andere vorm dan geld

In veel andere landen worden ook 'prijzen' vergeven in andere vormen dan geld. Zo krijgen medaillewinnaars uit Groot-Brittannië helemaal geen monetaire vergoeding maar worden zij wel afgebeeld op een postzegel van de Royal Mail. Medaillewinnaars uit Zuid-Korea worden uit dank voor hun prestatie vrijgesteld van de dienstplicht. Toen speerwerper Keshorn Walcott voor Trinidad en Tobago in 2012 de tweede olympische gouden medaille ooit voor het land in de wacht sleepte kreeg hij naast een geldprijs een luxe appartement en werden er een vuurtoren en een vliegtuig naar hem vernoemd. Op de dag dat hij weer thuis kwam kregen alle bewoners van het land een vrije dag.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Alle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijAlle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijDe Olympische Winterspelen 2018 werden in februari gehouden. Voorafgaande aan deze spelen viel Nederland tijdens voorgaa…
Van olympisch goud naar geldVan olympisch goud naar geldOf het nu sieraden, munten of zelfs tandgoud betreft: veel mensen hebben goud in verschillende vormen thuis en bieden da…

Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018 logo en mascotteOlympische Winterspelen Pyeongchang 2018 logo en mascotteDe 23e Olympische Spelen in Pyeongchang zijn in 2018 van 9 tot 25 februari 2018 en de 12e Paralympische Winterspelen van…
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Diego Torres, Pixabay
 • http://925.nl/archief/2014/02/07/zo-klein-is-de-bonus-voor-olympische-sporters/
 • https://www.onetime.nl/geld/prijzengeld-olympische-spelen
 • http://www.totalsportek.com/news/olympic-gold-medal-prize-money/
 • http://edition.cnn.com/2016/08/19/sport/olympic-rewards-by-country/index.html
 • https://www.nocnsf.nl/overeenkomsten-pyeongchang-2018
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 29-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.