Van olympisch goud naar geld

Van olympisch goud naar geld Of het nu sieraden, munten of zelfs tandgoud betreft: veel mensen hebben goud in verschillende vormen thuis en bieden dat te koop aan. Maar dat men olympisch goud in huis heeft, is uitzonderlijk. Dat olympische kampioenen hun medailles verkopen, is een taboe. Ze schamen zich ervoor. Toch wordt er volop edelmetaal aangeboden maar de verkopers ervan willen absoluut anoniem blijven. Ofschoon een olympische gouden medaille maar 6 gram puur goud bevat, is die veel geld waard: tot 101.500 dollar werd er al geboden.

Sporters schamen zich ervoor

Een Duitse munt- en medaillehandelaar organiseert jaarlijks een à twee veilingen waarop uitsluitend originele verzamelobjecten van de Olympische Spelen worden verkocht, waaronder óók olympische medailles. Veel oude verzamelstukken worden de organisator door andere handelaren aangeboden, maar ook meerdere olympische kampioenen bezochten al zijn zaak om hun medailles van de hand te doen. Namen wil de handelaar niet verraden van de verkopers van die waardevolle collectoritems. Prominente atleten die afstand willen doen van hun trofeeën willen meestal anoniem blijven.

Verkoop van olympische medailles loont

Verkoop van goud is zeker de moeite waard, vooral olympisch goud. Naast medailles van de laatste decennia, die ongeveer 3000 tot 5000 euro waard zijn, heeft de Düsseldorfse handelaar ook stukken van veel oudere datum in de aanbieding. Zo bracht een gouden medaille, behaald in 1936 tijdens de Olympische Spelen in Garmisch-Partenkirchen, in 2009 met 25.000 euro een recordbedrag op. Die prijs werd geboden tijdens een olympische winterveiling.

Je medaille veilen voor een goed doel

Aanzienlijk hogere opbrengsten worden behaald op veilingen voor een goed doel. In 2005 veilde de Poolse zwemster Otylia Jedrzejczak haar gouden medaille voor een Pools kinderenziekenhuis voor de lieve som van 101.500 dollar. En zelfs de olympische gouden medaille van de Duitse langlaufkampioene Claudia Nystad bracht voor een goed doel nog altijd 22.000 euro op.

Slechts zes gram puur goud

Over het algemeen is er meer vraag naar gouden medailles dan naar zilveren en bronzen plakken. Bovendien zijn individuele sporten populairder dan teamsporten. Meest begeerd zijn dus medailles die hebben toebehoord aan bekende en beroemde individuele sporters.

Met hoge of lage goudprijzen heeft de waarde van een gouden medaille overigens weinig van doen. Moderne olympische goudmedailles bestaan slechts voor hooguit zes gram uit puur goud. De rest bestaat uit een zware zilveren kern. De metaalwaarde is dus ondanks de hoge goudprijzen aanzienlijk lager dan de verzamelwaarde.

Schansspringer Nykänen is koploper

Al zijn medailles zijn verdwenen. Als er een beeld geschetst moet worden van Matti Nykänen, het voormalige Finse schansspringwonder, dan wordt dat gekenmerkt door alcoholisme, een wanhopig verlangen naar erkenning voor zijn werk als stripper, én door de verkoop van olympische medailles. Uit financiële noodzaak verzilverde Nykänen de symbolen van al zijn overwinningen, vier gouden medailles en één zilveren.

Olympische medailles zijn volop te krijgen

Als een atleet de trofeeën van zijn overwinningen te gelde maakt, dan baart dat opzien, vooral als het gaat om Olympische medailles. Behalve de door schandalen geteisterde Nykänen zijn er nauwelijks voormalige atleten met naam en toenaam bekend die hun winnende medailles hebben verkocht. Maar toch zijn ze volop te krijgen!
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Waarde gouden medaille Olympische SpelenWaarde gouden medaille Olympische SpelenVoor de meeste atleten is de waarde van een olympische gouden medaille niet in geld uit te drukken. Het is de beloning v…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Alle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijAlle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijDe Olympische Winterspelen 2018 werden in februari gehouden. Voorafgaande aan deze spelen viel Nederland tijdens voorgaa…

Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Een manier om te bepalen of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is door te kijken naar het aantal gelopen kilometers…
TrainingsmethodenWe kennen het allemaal, een aatal maanden lekker aan het trainen en dan... inderdaad, geen vooruitgang meer, geen groeip…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gadini, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 04-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.