Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018

Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018 Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden, zilveren en bronzen medailles verdeeld. Naast het winnen van deze medailles winnen de sporters, alleen al door het meedoen aan de Olympische Zomerspelen eeuwige roem. Waar men bij veel andere sportwedstrijden bij deelname of winst, leuke geldprijzen kan verdienen, is dit bij de Olympische Spelen niet het geval. Wel zijn er landen die er voor kiezen om hun atleten bij het winnen van een Olympische medaille een geldbonus te geven. Deze geldbonussen worden dan in de meeste gevallen verstrekt door het Nationaal Olympisch Comité. Het wel of niet verstrekken van deze geldbonussen en de hoogte daarvan is dus per land verschillend en het geven is geen verplichting. Ook de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen krijgen bij het winnen van een medaille prijzengeld van het Nationaal Olympisch Comité.

Prijzengeld Olympische Winterspelen


Olympische Spelen en prijzengeld

Tijdens veel sportevenementen kunnen sporters door het meedoen of door het winnen hoge geldprijzen verdienen. De winnaar van de Tour de France wint bijvoorbeeld ongeveer 500.000 euro en voor de winnaar en winnares van het enkelspel van het tennistoernooi van Wimbledon ligt zelfs een bonus klaar van bijna €200.000 euro. Zowel bij de Olympische Zomerspelen als bij de Olympische Winterspelen wordt er door het organiserende land geen officieel prijzengeld uitgedeeld. Het belonen van de sporters wordt overgelaten aan het thuisland. Zo geven in het thuisland Nationale sportbonden wel geldprijzen aan de sporters die aan de Olympische Spelen deelnemen of tijdens de Olympische Spelen een medaille hebben gewonnen.

Nederlands prijzengeld

Sinds de Olympische Zomerspelen van 2000, die in Sydney werden georganiseerd, kunnen de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen naast het winnen van een medaille ook prijzengeld verdienen. Dit prijzengeld is een extra bonus die beschikbaar gesteld wordt door NOC*NSF.
Het Olympisch prijzengeld 2018 bedraagt in Nederland voor een Nederlandse sporter:
 • Voor een gouden medaille: 25.500 euro
 • Voor een zilveren medaille: 19.125 euro
 • Voor een bronzen medaille: 12.750 euro

Prijzengeld bij het behalen van meer medailles

Wanneer het één van de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen 2018 lukt om meerdere gouden, zilveren of bronzen medailles te winnen, dan wordt het prijzengeld per medaille steeds lager. Voor de eerste medaille ontvangt de atleet het volledige bedrag, daarna respectievelijk twee derde en één derde van het prijzengeld. Stel, Ireen Wüst behaalt tijdens de Olympische Spelen 2018 goud op de 3.000 meter dan krijgt zij hiervoor 25.500 euro. Mocht ze ook nog goud winnen op de 1500 meter, dan krijgt ze voor deze medaille 16.830 euro. Voor een derde gouden medaille op de 1000 meter krijgt Wüst dan nog 8.415 euro.

Is het prijzengeld belastingvrij?

De Nederlandse atleten die tijdens de Olympische Winterspelen 2018 een medaille behalen, krijgen voor 1 mei 2018 het prijzengeld op hun rekening gestort. Dit bedrag aan prijzengeld is niet belastingvrij. De atleet moet bij het winnen van prijzengeld zelf zorgen voor fiscale afdracht. Het te winnen bedrag kan worden belast met 37 tot 52 procent inkomstenbelasting. Bij een gouden medaille kan dat maximaal 13.260 euro betekenen.

Prijzengeld per team

Nederland doet tijdens de Olympische Winterspelen 2018 zowel bij de ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen als bij de relay bij het shorttracken mee met een landenteam. Mocht Nederland bij deze teamonderdelen in de prijzen vallen, dan geldt dat ieder teamlid een vergoeding ontvangt gebaseerd op een vastgestelde verdeelsleutel. Het gaat hier om de de wortel van het aantal teamleden gedeeld door het aantal teamleden. Voor ieder teamlid wordt een minimum hoogte aan prijzengeld gegarandeerd:
 • Een gouden medaille: 9.350 euro
 • Een zilveren medaille: 6.800 euro
 • Een bronzen medaille: 4.250 euro

Prijzengeld Olympische medaille in andere landen

Hoewel een Nederlandse atleet een mooi geldbedrag krijgt bij het winnen van een medaille ligt het prijzengeld in sommige andere landen veel hoger.

Prijzengeld in dollar, per gouden medaille, Olympische Spelen 2016

 • Singapore: $ 757.000
 • Maleisië: $ 600.000
 • Azerbeidzjan: $ 510.000 (Dit bedrag is voor de atleet en coach samen)
 • Thailand: $ 314.000
 • Kazachstan: $ 250.000
 • Filipijnen: $ 237.000

Zuid-Korea

Wanneer Zuid-Koreaanse sporters tijdens de Spelen van Pyeongchang een Olympische medaille weten te winnen krijgen ze naast een bonus van 54.000 dollar bij een gouden medaille, vrijstelling van de dienstplicht.

Meedoen voor de eer

Niet alle landen geven prijzengeld voor het behalen van een Olympische medaille. In Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden doen atleten alleen mee voor de eer en kunnen de sporters geen prijzengeld verdienen met het behalen van Olympisch Goud.

Waarde van een Olympische gouden medaille

Naast het prijzengeld dat een sporter kan verdienen door het behalen van een Olympische medaille, heeft de medaille zelf ook een geldwaarde. De Olympische gouden medailles die de sporters kunnen winnen in Zuid-Korea zijn voor circa 1 % gemaakt van goud en zijn voor de rest van zilver. Hierdoor heeft een Olympische gouden medaille ongeveer een waarde van €600. Een zilveren medaille heeft ongeveer een waarde van €300.

Bronzen medaille

Een bronzen medaille wordt gemaakt van koper, waardoor een bronzen medaille geen materiaalwaarde heeft. De waarde van een Olympische bronzen medaille is dan ook maar ongeveer €2.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018Aan het winnen van een medaille bij de Olympische Spelen van 2018 zit prijzengeld verbonden. Nederlandse sporters die ee…
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Medaillespiegel Paralympics 2018Medaillespiegel Paralympics 2018Van 9 maart tot en met 18 maart 2018 worden de Paralympische Winterspelen gehouden. De Paralympische Spelen, ook wel Par…
Waarde gouden medaille Olympische SpelenWaarde gouden medaille Olympische SpelenVoor de meeste atleten is de waarde van een olympische gouden medaille niet in geld uit te drukken. Het is de beloning v…

Een strak lichaam in 30 dagenEen strak lichaam in 30 dagenDroom jij ook al tijden van een strak lichaam? Het is nu mogelijk om een mooi lichaam te krijgen in slechts 30 dagen. Je…
Krachttraining en hormonenKrachttraining en hormonenHet is algemeen bekend dat mannen door krachttraining sneller spiermassa op kunnen bouwen dan vrouwen. Ook zien mannen o…
Bronnen en referenties
 • https://www.onetime.nl/geld/prijzengeld-olympische-spelen
 • http://www.metronieuws.nl/xl/sport/2016/05/nederlandse-olympiers-weer-piekfijn-naar-rio
Reacties

Bas, 15-02-2018
Hoe zit het als een sporter verschillende medailles behaald (bijv. goud, zilver en brons)?
Krijgt de sporter dan 25.500 euro + 19.125 euro +12.750 euro? Of gaat dan ook de 1/3 en 2/3 inhouding van de 2e en 3e medaille af?

Want het zou zuur zijn, als je eerst brons wint (12.750 euro) en dan bijv. goud (16.830 euro i.p.v. 25.500 euro) Reactie infoteur, 16-02-2018
Beste Bas,

Gedurende de eerste drie dagen van de Olympische Winterspelen liep de Nederlandse prijzenpot lal lekker vol. Met in totaal zeven schaatsmedailles doet Team Holland het ontzettend goed. Zoals in het artikel staat vermeld levert een gouden plak 25.500 euro op. De winnaars Carlijn Achtereekte (3000 meter), Sven Kramer (5000 meter) en Ireen Wüst (1500 meter) hebben samen al 76.500 euro aan goud bij elkaar geschaatst.

Daarnaast hebben shorttracker Sjinkie Knegt (1500 meter) en Ireen Wüst (3000 meter) allebei een zilveren medaille á 19.125 euro per stuk, dus een gezamenlijke bonus van 38.250 euro.

De twee bronzen medailles van Antoinette de Jong (3000 meter) en Marrit Leenstra (1500 meter) hebben een gezamenlijke waarde van 25.500 euro.

De schaatsers hebben de eerste drie dagen in totaal 140.250 euro bij elkaar gereden. Na afloop van de spelen wordt er met de schaatsers en schaatssters afgerekend en de verdeelsleutel toegepast.

TekstSchrijverT

Cesar, 18-08-2016
Leuke weetjes, wat ik nergens vind zijn de kosten die Nederland maakt om de Olympiërs naar Rio te krijgen. Zijn er vergoedingen van het organiserende land of zijn alle kosten voor de deelnemende landen? Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Cesar,

Nederland moet zijn eigen kosten dragen. Er staat overigens wel tegenover dat een sporter en het land er ook eeuwige roem mee kan winnen en een sporter wordt bij winst met een medaille en een geldbedrag beloond.

TekstSchrijverT

Berkx, 15-08-2016
Belachelijk wat een gouden medaille winnaar in Nederland krijgt voor zijn prestatie. Gewoon ondergewaardeerd. Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Berkx,

Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt en berekent.

TekstSchrijverT

Sieben Geneviève, 07-08-2016
Mag Greg Van Avermate de bonus van 50.000 Euro voor zijn gouden medaille in Rio voor zich houden of moet hij dat delen met…? Reactie infoteur, 10-08-2016
Beste Sieben,

Ieder land bepaalt zelf hoe de verdeling van de verdiende bonussen zal zijn. Bij een team prestatie zal er meer verdeeld moeten worden met de andere ploeggenoten dan bij individuele sporten. In zijn algemeenheid wordt er niet veel over de verdeling van de inkomsten in de media gesproken.

Veel sport plezier in deze dagen,

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 26-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.