Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018 – logo en mascotte

Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018 – logo en mascotte De 23e Olympische Spelen in Pyeongchang zijn in 2018 van 9 tot 25 februari 2018 en de 12e Paralympische Winterspelen van 9 tot 18 maart 2018. Er wordt in Zuid-Korea geschaatst, geskied, gesleed, gesnowboard, gecurld, geijshockeyd en van de schans gesprongen, met sneeuw-, ijs- en glijsporten. Pyeongchang 2018 heeft fraaie logo’s laten ontwerpen en mascottes in het leven geroepen die als opdracht hebben de sfeer te verhogen, de sporters te stimuleren en de sportkijkers aan te spreken. De mascottes zijn een niet te missen aspect van de Winterspelen en vormen een onderdeel van de merchandise. Ze zijn te koop als knuffel en sleutelhanger. Maar wat betekenen de logo's nu eigenlijk en waar staan die mascottes voor?
Bron: AxG, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: AxG, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pyeongchang 2018 logo's en mascottes


Logo Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018 in Zuid-Korea

Elke Spelen heeft zijn eigen logo, naast het algemene logo van de Olympische Spelen, dat op de vlag staat en uit de vijf kleurige ringen bestaat. Het logo van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang laat een gestileerd tempeltje en een sterretje zien. De vormen hebben dezelfde kleuren als de ringen van het algemene OS-logo: blauw, geel, zwart, groen en rood. De Zuid-Koreanen hebben er een hoekig logo van gemaakt van dikke strepen of stroken. Om iedereen alvast aan het beeldmerk te laten wennen werd het logo al in 2013 gelanceerd, vijf jaar voor de Winterspelen zouden worden gehouden.

Hangul

De ontwerper is de Zuid-Koreaan Ha Jong-Joo en de tekens die hij maakte verwijzen naar het fonetisch Koreaanse schrift, het hangul. Wat op een tempeltje lijkt is een Koreaans karakter en staat voor de P-klank van Pyeong. Het sterretje staat voor de Tsj-klank van Chang. Onder de tekens staat de naam van het Koreaanse district waar de Spelen plaatsvinden, Pyeongchang en het jaar van de Spelen, 2018.

Symbool

Het logo is meer dan een combinatie van klanken. Volgens de organisatie symboliseert het een open wereld voor iedereen. Het combineert het beeld van ijs en sneeuw, wintersport en sterren, waarbij de sterren aan zowel winterse omstandigheden als de sporters refereren. Het logo verwijst ook naar mensen van over de hele wereld die samenkomen in Pyeongchang. Daar ontmoeten hemel en aarde elkaar. De blauwe strook staat voor hemel, de rode voor aarde en de ruimte tussen de zwarte en groene staande strepen staat voor de mensheid die omarmd wordt. Alles komt samen in Pyeongchang.

Mascotte Soohorang

De mascotte van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang heet Soohorang. Het is een witte tijger met het logo op zijn buik. Sooho staat in het Koreaans voor bescherming en rang verwijst naar tijger. Tijger is in het Koreaans Ho-rang-i. Het middelste teken van dat woord vormt het laatste deel van de naam van de mascotte.

Bron: Fred the Oyster, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Fred the Oyster, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het logo van de Paralympische Winterspelen Pyeongchang 2018 bestaat uit twee sterren naast elkaar, die symbool staan voor sneeuw en ijs en tevens verwijzen naar de Paralympische steratleten. Onder de sterren en de naam van Pyeongchang staat de Paralympische vlag, drie golfvormen in de kleuren rood, blauw en groen die ‘ik beweeg’ betekenen. De slagzin die gekoppeld is aan dit logo is “Passion. Connected”, die weer verwijst naar het universele festival van wederzijdse inspiratie dat Pyeongchang 2018 wil zijn en naar de verbondenheid van Zuid-Korea met de rest van de wereld.

Mascotte Bandabi

Soohorang is de witte mascotte en Bandabi is zijn zwarte maatje. Hij draagt het Paralympisch logo op de buik en is de officiële mascotte van de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. Bandabi is geïnspireerd op de Aziatische zwarte beer, een inheemse soort op het Koreaanse schiereiland. Hij staat voor sterk, wilskracht en moed en is een vriend met een groot, warm hart. Bandabi symboliseert gelijkheid en harmonie en moedigt de sporters aan om het beste uit zichzelf te halen.

Bron: Exj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Exj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Mascottewedstrijd
Het organisatiecomité in Pyeongchang schreef in 2014 een mascotteontwerpwedstrijd uit. Soohorang en Bandabi werden uitgekozen en gepresenteerd aan het Internationaal Olympisch Comité. In 2016 accepteerde het IOC de witte tijger en zwarte beer als mascotte van de Olympische Winterspelen 2018 en de Paralympische Winterspelen 2018. De mascottes spelen hun motiverende rol tijdens het evenement en vormen een belangrijk onderdeel in de souvenirhandel rond de Olympische Winterspelen. Er zijn pluchen knuffels van gemaakt, kleurplaten, stickers, sleutelhangers en filmpjes en de mascottes zijn een emoticon in de Koreaanse berichtenapp Kakao Talk.

Pictogram

De sporten worden verbeeld door pictogrammen en elke organiserende stad of streek laat zijn eigen pictogrammen ontwerpen. Pyeongchang kiest voor pictogramman waarin de stroken van het logo te herkennen zijn. De plaatjes suggereren beweging. Alle 24 disciplines van de sneeuw-, ijs- en glijsporten zijn verbeeld in een blauw met wit vierkant plaatje waar de sporters gestileerd in beweging zijn te zien.

PyeongChang

Legenda
A. Zuid-Korea
B. Pyeongchang
C. Gangneung

Lees verder

© 2018 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Olympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieOlympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieDe Olympische Winterspelen van 2018 vinden plaats in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Voor Nederlanders is vooral het sch…
Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenVlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenOp vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is e…

Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…
Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018Prijzengeld medailles Olympische Spelen 2018Aan het winnen van een medaille bij de Olympische Spelen van 2018 zit prijzengeld verbonden. Nederlandse sporters die ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AxG, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • Leeuwarder Courant – Logostiek – 13 januari 2018
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hangul geraadpleegd op 14 januari 2018
  • http://www.winterspelen2018.nl geraadpleegd op 4 januari 2018
  • https://www.amazon.com/PyeongChang-2018-Olympic-Soohorang-Bandabi/dp/B076YCQ3Z2 geraadpleegd op 14 januari 2018
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Soohorang_and_Bandabi geraadpleegd op 14 januari 2018
  • https://teamnl.org/artikelen/2018/03/over-pyeongchang-2018 geraadpleegd op 14 januari 2018
  • https://www.pyeongchang2018.com/en/index, geraadpleegd op 14 januari 2018
  • http://www.paralympic.be/nl/pyeongchang-2018 geraadpleegd op 14 januari 2018
  • http://www.womenshealthmag.nl/Blog/Paralympische-spelen-10-dingen-die-je-nog-niet-wist geraadpleegd op 14 januari 2018
  • Afbeelding bron 1: AxG, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Fred the Oyster, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Exj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.