Olympische Winterspelen Pyeongchang – bijzonderheden

Olympische Winterspelen Pyeongchang – bijzonderheden De Olympische Winterspelen vonden in 2018 in Pyeongchang in Zuid-Korea plaats. Het waren de 23ste Winterspelen, die van 9 tot en met 25 februari 2018 werden gehouden, met daarna de Paralympische Winterspelen. De sporten vonden in Pyeongchang of in een naburige regio plaats. Zoals bij elke Olympische Spelen zijn er bijzondere feiten te noemen, zoals de televisierechten, de extreme kou, de sneeuw, de sneeuwmachines en de dopingaffaires met uitsluiting van een groot sportland.

Bijzonderheden bij de Winterspelen in Zuid-Korea


Binnenhalen van de Olympische Spelen

Zuid-Korea organiseerde in 1988 de Zomerspelen. Hoofdlocatie van die Olympische Spelen was Seoel. Om de Winterspelen te mogen organiseren deed het Zuid-Koreaanse district driemaal een poging. De derde keer was het raak. Op 6 juli 2011 werd Pyeongchang gekozen en kreeg Zuid-Korea de voorkeur boven Annecy in Frankrijk en München in Duitsland.

Olympische Winterspelen Pyeongchang / Bron: EarthTrip, PixabayOlympische Winterspelen Pyeongchang / Bron: EarthTrip, Pixabay

Slogan Olympische Winterspelen Pyeongchang

De Olympische Spelen hebben een logo, mascotte en slogan. De slogan van Pyeongchang is Passion. Connected, passie, verbonden. Via sport komen mensen samen en sporters kunnen met hun prestaties anderen enthousiasmeren en inspireren. De slogan doet denken aan het motto van de Winterspelen in Torino in 2006. De slogan van Torino was Passion lives here.

Televisierechten voor Olympische Spelen

De wintereditie van de Olympische Spelen is samen met de zomerspelen het grootste sportevenement van de wereld. De Zomerspelen en de Winterspelen worden elk om de vier jaar georganiseerd, waarbij de winterspelen twee jaar na de zomerspelen plaatsvinden. Er zijn daarmee elke twee jaar Olympische Spelen te genieten. De NOS zendt voor Nederland altijd de Olympische sport uit, maar in 2018 heeft Eurosport de hoofdrechten. Eurosport heeft de televisierechten voor de Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 gekocht.

NOS en Eurosport

De NOS kocht een uitgebreide sublicentie, zodat toch olympische sport op de publieke omroep te zien is. Er is voor de Winterspelen in Pyeongchang een team aan reporters en televisiemakers afgereisd naar Zuid-Korea om tien uur per dag live verslag te doen. Alleen voor het ijshockey heeft Eurosport de exclusieve live-rechten, zodat de NOS alleen een samenvatting uit kan zenden.

Pyeongchang en Gangneung

De meeste sporten vinden in Peyongchang plaats, het centrum van de Winterspelen. De meeste Nederlanders zijn in Gangneung actief, want daar zijn de olympische hallen voor het schaatsen en shorttrack. In Gangneung wordt verder ijshockey en curling en afgehandeld.

Tijd in Zuid-Korea

In Zuid-Korea ligt in een andere tijdzone dan Nederland, de tijd is dus niet gelijk. Aan de andere kant van de wereld is het acht uur later. De rechtstreekse uitzendingen zijn in Nederland in de nachtelijke uren of in de vroege ochtend te zien.

De sporten

Bij de Olympische Winterspelen in 2018 staan 15 sporten op het programma met in totaal 102 onderdelen. Er zijn vier onderdelen die voor het eerst in Pyeongchang te zien zijn en dat zijn:
  1. massastart schaatsen;
  2. curling gemengd dubbel;
  3. alpine skiën team event;
  4. snowboard big air.

Sneeuw

Mocht het niet vriezen in Zuid-Korea, dan nog is het gebied waar de olympische sporten worden gedaan sneeuwzeker. Het Nederlandse bedrijf Polar Technologies Europe staat borg voor voldoende sneeuw. Het bedrijf is gespecialiseerd in sneeuw en kan zelfs bij zomerse temperaturen sneeuw maken die blijft liggen.

Sneeuwmachines

Bij vriezend weer kan er gewone sneeuw worden gemaakt met sneeuwmachines. Mochten de temperaturen boven het vriespunt komen dan zijn andere methoden nodig om het gebied besneeuwd te maken. Polar Technologies Europe gebruikt daarvoor vloeibare stikstof om het water te koelen. De sneeuw die dan gemaakt wordt blijft zelfs bij plus dertig graden liggen. Dertig graden Celsius werd het tijdens de Spelen in Pyeongchang niet, maar voor de onzekerheid over de condities heeft de organisatie de hulp van sneeuwmeesters zoals die van Polar Technologies Europe achter de hand. Het Nederlandse bedrijf helpt bij het prepareren van de skipistes en zorgt voor de schansen, buckels en aerials. Daar wordt 25.000 kuub kunstsneeuw bij gebruikt.

Uitsluiting Russische atleten

Het IOC heeft de Rusland als sportnatie uitgesloten van deelname aan de Spelen in Pyeongchang, vanwege het dopingschandaal bij de Winterspelen in Sotsji. 'Schone' atleten mogen toch meedoen, maar alleen onder neutrale vlag. Zij hebben kunnen aantonen dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest. In totaal hebben 168 Russen van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Tientallen anderen tekenden beroep aan bij het Internationale sporttribunaal CAS maar kregen nul op het rekest. De Russen worden in Pyeongchang aangeduid als OAR, Olympic Athletes from Russia.

De vlag

De Russische deelnemers moeten zich aan strenge regels houden. Ze doen aan de openingsceremonie mee zonder hun eigen vlag en mogen geen Russische vlag uit het publiek oppikken om mee te showen. Bij huldigingen en medailleceremonies mag ook geen Russische vlag getoond worden en de atleten mogen geen Russische emblemen op hun kleding dragen. Als de sporters zich aan de regels houden mogen ze misschien bij de slotceremonie wel hun eigen vlag dragen, werd vooraf medegedeeld. Het loopt anders, er worden nog twee dopinggevallen van Russische sporters bekend en daarom mogen de Russische atleten ook bij de slotceremonie niet hun eigen vlag dragen.

Quarantaine voor beveiligers

Beveiligers van de Spelen zijn enkele dagen voor de opening in quarantaine gezet. Zo’n 1200 raakten besmet met het norovirus of zijn uit voorzorg apart gezet. De quarantaine moet uitbreiding van de besmetting voorkomen. Meer dan veertig beveiligers zijn zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten. Militairen vervangen de beveiligers.

Handen wassen

Sporters wordt aangeraden goede hygiëne te betrachten en de handen goed te wassen. De besmetting is in de regio Pyeongchang uitgebroken en niet in Gangneung, waar de meeste Nederlanders zitten.

Extreme kou

Rond de opening van de Winterspelen vriest het in Pyeongchang de hele dag en is het in de nacht min 20 graden Celsius. Voor de openingsceremonie worden maatregelen getroffen in de vorm van dekens, hoeden en windjacks die worden uitgedeeld aan toeschouwers. Het is zo koud in Zuid-Korea dat de ski’s er krom van trekken. De skiers moeten daardoor vaak wisselen van latten.

Noord- en Zuid-Korea

Het meest bijzondere van de Spelen in Pyeonchang is het eendrachtig optreden van vijanden Noord-Korea en Zuid-Korea. De zus van Kim Jong-un, leider van het dictatoriale Noord-Korea, Kim Yo-jong, is bij de openingsceremonie aanwezig. Zij schudt bij die gelegenheid de hand van Moon Jae-in, president van het democratische Zuid-Korea. Sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) staan de twee Korea's vijandelijk tegenover elkaar. De Noord- en Zuid-Koreaanse sporters dragen bij de openingsceremonie een gezamenlijk Koreaanse vlag. Ze sporten ook samen in een ijshockeyteam dat bestaat uit hockeyers uit beide Koreaanse landen.

Openingsceremonie

Korea laat een openingsceremonie zien zonder fouten met 1200 drones in de hoofdrol. De drones met lichtjes vormen sportfiguren en Olympische ringen in de lucht. Waar er bij openingsceremonies van vorige edities altijd wel iets mis ging, zoals in Sotsji, waar een van de Olympische ringen geen licht gaf, is die in Zuid-Korea onberispelijk.

Kim Yu-na

Olympisch kunstrijkampioen Kim Yu-na, populairste sportvrouw in Zuid-Korea, schaatst op veertig meter hoogte een paar rondjes voor ze het olympisch vuur in een grote Koreaanse kruik ontsteekt. Bij de openingsceremonie in Pyeongchang is geen foutje te bespeuren.

De tien kilometer van Sven Kramer

Heel schaatsminnend Nederland zit 15 februari 2018 voor de buis om de tien kilometer te zien, de beladen tien kilometer die in Gangneung wordt verreden. In 2010 reed Sven Kramer op de Olympische Winterspelen in Vancouver een gouden race, maar schaatste hij op aangeven van zijn coach de verkeerde baan in. De wissel was fout en dat betekende diskwalificatie en geen goud, ondanks de beste tijd. De revanche op de Spelen van 2014 in Sotsji mislukte; Kramer won achter Jorrit Bergsma zilver. De schaatser, die bekant alles won wat er in zijn discipline te winnen is, miste nog de gouden Olympische plak op de tien kilometer. Zijn laatste kans is Pyeongchang. Op 15 februari 2018 is de beladen wedstrijd en het lukt Sven Kramer niet. Hij wordt zesde in het klassement, staat niet op het podium en al helemaal niet op de hoogste trede. Ted-Jan Bloemen, die voor Canada uitkomt, wint goud en Jorrit Bergsma zilver. De Italiaan Nicola Tumolero wordt verrassend derde.

Matchfixing door Jillert Anema

Op de dag voordat de tien kilometer wordt gereden komt naar buiten dat de trainer van Jorrit Bergsma, Jillert Anema, in Sotsji een poging tot matchfixing heeft gedaan. De kwestie werpt zijn schaduw vooruit op de Spelen in Pyeongchang, door publicatie in de Volkskrant.

Coach van de Fransen

Anema s in 2014 coach van de Franse achtervolgingsploeg en omdat een van de ploegleden lijdt aan een schildklieraandoening, is de coach bang voor een afgang van zijn ploeg. Dat zou consequenties hebben voor de sponsoring en daarom komt Anema in actie. Hij stapt naar de Nederlandse bondscoach en vraagt of de Nederlandse mannen mee willen werken aan het voorkomen van gezichtsverlies voor de Fransen, door niet al te hard te rijden. Toen NOC*NSF dat ter ore kwam kreeg Anema te horen dat dit niet ging gebeuren, dat de Nederlandse ploeg niet meewerkt aan matchfixing. Anema krijgt daarop een officiële waarschuwing. Jorrit Bergsma reageert nog voor de strijd om de tien kilometer, dat het het kamp rond Sven Kramer moet zijn geweest dat deze kwestie op dat moment naar buiten bracht om Bergsma uit evenwicht te brengen. Het blijkt dat Anema zelf de bron is en Bergsma biedt Kramer zijn excuses aan.

Hond in de pot

Schaatser en dierenvriend Jan Blokhuijsen maakte in Pyeongchang een opmerking over hondenvlees en de behandeling van honden in Zuid-Korea, die bij de Koreanen niet goed valt. "Behandel honden alstublieft beter in dit land", laat hij in een interview in The Korea Times optekenen. Het eten van hondenvlees is gewoon in Zuid-Korea en het vlees wordt beschouwd als lekkernij, al keren veel jonge mensen zich af van de gewoonte. Blokhuijsen moet een dag later zijn excuses aanbieden om een al te grote rel te voorkomen. Zuid-Koreanen voelen zich beledigd door de bemoeizuchtige Nederlander. Chef de mission Jeroen Bijl bemoeit zich er ook mee en haast zich te zeggen dat TeamNL uiteraard de Koreaanse cultuur respecteert.

Pyeongchang

Legenda
A. Pyeongchang
B. Gangneung

Lees verder

© 2018 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Olympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieOlympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieDe Olympische Winterspelen van 2018 vinden plaats in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Voor Nederlanders is vooral het sch…
Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieOlympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieDe afsluiting van de Olympische slotceremonie is altijd een feest: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbindt aa…
Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AxG, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • https://www.bnr.nl/nieuws/technologie/10338637/ook-bij-plus-dertig-sneeuwzeker geraadpleegd op 9 januari 2018
  • http://www.tvgids.tv/op-tv/olympische-spelen geraadpleegd op 9 januari 2018
  • http://www.dvhn.nl/sport/Nog-15-Russen-in-beroep-tegen-uitsluiting-OS-22889119.html geraadpleegd op 9 januari 2018
  • https://nos.nl/pyeongchang2018/artikel/2213163-pyeongchang-vertrouwt-op-nederlandse-sneeuw.html geraadpleegd op 9 januari 2018
  • https://www.nu.nl/olympische-winterspelen-pyeongchang-2018/5120432/ruim-duizend-beveiligers-pyeongchang-in-quarantaine-met-besmettelijk-virus.html geraadpleegd op 9 januari 2018
  • https://www.rtlnieuws.nl/sport/algemeen/pyeongchang-heeft-nieuwe-dopingflesjes geraadpleegd op 9 januari 2018
  • http://aroundtherings.com/site/A__51408/Title__PyeongChang-2018-Keeps-Slogan-Short-and-Sweet/292/Articles geraadpleegd op 9 januari 2018
  • https://www.nu.nl/olympische-winterspelen-pyeongchang-2018/5108315/tientallen-russen-neutrale-vlag-paralympische-spelen.html geraadpleegd op 9 januari 2018
  • https://www.volkskrant.nl/buitenland/beroep-russische-sporters-afgewezen-45-atleten-mogen-definitief-niet-meedoen-aan-spelen~a4567635/ geraadpleegd op 12 februari 2018
  • http://time.com/5141549/oar-team-winter-olympics-2018-russia/ geraadpleegd op 12 februari 2018
  • https://nos.nl/artikel/2216147-historische-handdruk-noord-en-zuid-korea-op-spelen.html geraadpleegd op 12 februari 2018
  • https://www.volkskrant.nl/sport/de-opening-van-de-spelen-in-pyeongchang-ging-vooral-over-de-historische-toenadering-tussen-korea-s~a4568692/ geraadpleegd op 12 februarui 2018
  • http://www.lc.nl/sport/Onze-man-in-Pyeongchang-Grote-vreugde-en-diep-verdriet-alles-verpakt-in-drie-kwartier-topsport-22917371.html geraadpleegd op 16 februari 2018
  • https://www.ad.nl/olympische-spelen/anema-rel-laat-spoor-van-vernieling-na-in-teamnl~a9dbefd6/ geraadpleegd op 16 februari 2018
  • https://www.ad.nl/olympische-spelen/jillert-anema-deed-in-2014-poging-tot-matchfixing~ae90a2e5/ geraadpleegd op 16 februari 2018
  • https://nos.nl/pyeongchang2018/artikel/2218748-commotie-rondom-blokhuijsen-na-uitlating-over-eten-hondenvlees.html geraadpleegd op 23 februari 2018
  • https://www.metronieuws.nl/nieuws/sport/2018/02/geen-russische-vlag-bij-slotceremonie-van-de-spelen geraadpleegd op 1 maart 2019
  • http://www.winterspelen2018.nl geraadpleegd op 5 maart 2019.
  • https://www.rtlnieuws.nl/magazine/artikel/3846321/5-verdwenen-wintersporten geraadpleegd op 5 maart 2019
  • Afbeelding bron 1: EarthTrip, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.