De top tien van de mooiste ijsbanen ter wereld

De top tien van de mooiste ijsbanen ter wereld Er wordt veel gesproken over snelle ijsbanen, want welke ijsbaan is nu de snelste ijsbaan ter wereld. Toch zegt een snelle ijsbaan niet altijd wat over de sfeer en entourage die er hangt tijdens een schaatswedstrijd. Door schaatsers wordt vaak geklaagd over wedstrijden op buitenijs, omdat de omstandigheden niet gelijk zouden zijn of omdat, het ijs minder snel is. Toch bevat de top tien mooiste ijsbanen ter wereld, maar liefst twee buitenbanen. Schaatsen is een sport van snelheid, maar ook vooral van sfeer. Naast een lijst van snelste ijsbanen ter wereld is er door sportverslaggevers van het AD ook een officeuze lijst van mooiste ijsbanen ter wereld opgesteld.

Astana: Alau Stadion

De mooiste, lichtste, warmste en indrukwekkendste ijsbaan ter wereld bevindt zich in het Kazachstaanse Astana. Deze prachtige ijsbaan, waarin januari 2011 de eerste internationale wedstrijd werd georganiseerd is ontworpen door de Nederlander Bertus Butter. Butter is eveneens de ontwerper van de Russische ijsbaan in Kolomna.
In november 2011 mocht de ijsbaan van Astana de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen organiseren en had daarbij de primeur dat voor het eerst in de geschiedenis van de world cup schaatsen de massa start een officieel wedstrijdonderdeel was.
De Kazachstaanse ijsbaan die ruim 100 miljoen euro heeft gekost beschikt over een eigen fitnessruimte en hotelkamers.

Heerenveen: Thialf

Nederlands trots in nog altijd de ijsbaan van Heerenveen. Dit ijsstadion Heerenveen, Thialf genaamd is de populairste ijsbaan van Nederland en wist door de jaren heen al vele internationale evenementen naar zich toe te trekken. Het ijsstadion in Heerenveen is één van de weinige ijsstadions ter wereld, dat bij elke internationaal evenement duizenden toeschouwers weet te trekken. Wanneer het ijsstadion is uitverkocht, is het er dan ook één groot feest, waarbij niet alleen aandacht is voor de Nederlandse favorieten, maar waar ook de buitenlandse schaatsers van harte welkom worden geheten.

Calgary: Olympic Oval

De Olymic Oval in Calgary werd in 1987 gebouwd ter ere van de Olympische Winterspelen in Calgary 1988. De Nederlande Olympische Kampioene Yvonne van Gennip wist op dit super snele ijs maar liefst drie maal goud te behalen. Doordat de Olympic Oval op grote hoogte ligt en overdekt is, was het sinds de opening lang de snelste ijsbaan ter wereld, waar veel wereldrecords werden verbroken. Echter is de in 2001 geopende ijsbaan van Salt Like zeker niet minder snel en deze verdreef zelfs de Olympic Oval naar de tweede plaats op de ranglijst van snelste ijsbanen ter wereld.

Inzell: Max Eicher Arena

De ijsbaan van Inzell gelegen in een prachtige omgeving was lange tijd onoverdekt en bekend als één van de snelste (buiten)banen van Europa. De baan was ook erg geliefd bij de sporters voor het houden van een traningskamp. In 2009 werd er begonnen met de bouwwerkzaamheden om van de buitenbaan van Inzell een overdekte ijsbaan te maken. In Maart 2011 werd vlak na de opening van de baan, die nu de Max Eicher Arena heet het WK Afstanden 2011 georganiseerd.

Tsjeljabinsk: Oeralskaja Monija

Net als de ijsbaan van Astana, mocht ook de ijsbaan van Tsjeljabinsk voor het eerst een wereldbeker organiseren in het schaatsseizoen 2011/2012. Het Russiche ijsstadion heeft zijn naam te danken aan de 6-voudig Olympisch kampioene langebaanschaatsen Lidia Skoblikova. Het is een kleine en knusse stadion met kleine tribunes die tijdens de eerste internationale wedstrijd die het stadion mocht organiseren bomvol zaten.

Boedapest: Varosligeti Mujegpalya

De ijsbaan van Boedapest, genaamd de Városligeti Müjégpálya is gelegen in de stadsparken van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Rondom de ijsbaan staan prachtige gebouwen waardoor wedstrijden op deze ijsbaan vaak de prachtigste plaatjes opleveren en de sfeer op deze baan in dan ook ongekend. De ijsbaan van Boedapest is, de ijsbaan van de wereld die keer op keer weer bewijst dat het geweldig is om af en toe eens een grote internationale wedstrijd in de openlucht te organiseren.

Hamar: Vikingskipet

Het ijsstadion van Hamar is gebouwd ter ere van de Olympische Winterspelen van 1994 in kleine Noorse stadje Lillehammer. De baan heeft zijn naam te danken aan de vorm van de hal die lijkt op het hoofddeksel van de Vikkingen.

Collalbo: RItten/Renon

De ijsbaan van Collalbo is een onoverdekte ijsbaan, gelegen in de Italiaanse Alpen op 1198 meter boven zeeniveau. De ijsbaan van Collalbo is de snelste onoverdekte ijsbaan ter wereld.

Salt Lake: CIty - Utah Olympic Oval

De ijsbaan van Salt Lake is gebouwd ter ere van de Olympische Winterspelen van 2002. De ijsbaan is de snelste ijsbaan ter wereld, dat deze ijsbaan vooral te danken heeft aan zijn gunstige ligging.

Moskou: Krilatskoje

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji zijn er in Rusland meerdere overdekte ijsbanen gekomen. De ijsbaan Krilatskoje in Moskou was de eerste overdekte ijsbaan van Rusland en werd geopen in 2004. Het is een imponerend gebouw met een prachtige architectuur. In februari 2012 werd hier het WK allround verreden.
© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterspelen in Canada hebben niet de snelste ijsbaanWinterspelen in Canada hebben niet de snelste ijsbaanIn 1988 was Canada al de gastheer van alle wereldsporters tijdens de Olympische Winterspelen. In 2010 doet het land dit…
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Inzell: wederom schaatshoofdstad van de wereld?Inzell: wederom schaatshoofdstad van de wereld?Het plaatsje Inzell ligt in Zuid-Duitsland. In Nederland is het dorpje vooral bekend van de kunstijsbaan waar in het ver…
Schaatsen op ijsbaan of natuurijs in Den Haag en omgevingAls er weer eens geschaatst kan worden is dat voor de meeste Nederlanders eenvoudig; in ons land vind je overal wel een…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • De telegraaf
  • Dagblad van het noorden
  • www.schaatsblog.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.