Innovatie in het veldhockey - Blauwe hockeyvelden

Innovatie in het veldhockey - Blauwe hockeyvelden Bij tennis komt het al regelmatig voor dat er gespeeld wordt op een blauwe ondergrond. En ook bij een aantal hockeyclubs kiest men voor een blauwe ondergrond. De gedachte achter deze grondkleur is dat de wedstrijden voor zowel sporters als televisiekijkers beter te volgen zijn. Hoewel het op dit moment voor heel veel mensen nog een onbekend fenomeen is, zal er op de Olympische Spelen van 2012 in Londen voor het eerst gespeeld worden op een blauwe ondergrond bij het veldhockey.

Maurits Hendriks

Valencia Club de Hockey was de eerste hockeyclub in Europa die gebruik ging maken van een blauwe ondergrond. In de tijd dat Maurits Hendriks in dienst was bij de Spaanse hockey bond, heeft de club, op zijn advies, ervoor gezorgd dat er een blauw veld kwam. Volgens Hendriks is het voor de hockeyers beter om de witte bal op een blauwe ondergrond te zien dan op een groene ondergrond. Tevens is het voor degene die televisie zitten te kijken prettiger om naar een blauwe achtergrond te kijken dan naar een groene achtergrond. Dit komt omdat de witte bal op het blauw ook voor de kijker beter te zien is. Daarnaast worden veranderingen/bewegingen in het spel sneller opgemerkt. Dit komt omdat deze door de blauwe ondergrond sneller worden geïnterpreteerd.

Olympische Spelen Londen 2012

Aangezien er geen wetenschappelijke literatuur voor handen is die kan bevestigen dat een blauwe ondergrond beter is dan een groene ondergrond, heeft de organisatie commissie van Londen 2012 in samenwerking met de Internationale Hockey Federatie (IHF) getracht hier een antwoord op te krijgen. Door een onderzoek te starten met zowel hockeyspelers als televisiekijkers, is de organisatie commissie in samenwerking met de IHF er achter gekomen dat het voor beide partijen voordelen met zich meebrengt. Een aantal bekende Engelse professionele veldhockey spelers bevestigden dat het contrast wat betreft de witte bal en het blauwe veld beter was dan met het groene veld. Ook de handelingssnelheid ging omhoog omdat men eerder kon reageren op technische veldsituaties. Tevens kwam uit het onderzoek dat televisiekijkers makkelijker de bal konden volgen op een blauw veld dan op een groen veld.

Daarnaast zijn er weer geruchten dat de blauwe ondergrond voor de spelers niet zoveel verschil maakt. Het grote verschil ligt hem bij de televisiekijker. Het makkelijker kunnen volgen van de bal op het televisiescherm schijnt de grootste winst te zijn wat betreft het aanleggen van een blauw veld ten opzichte van een groen veld. Het is duidelijk dat er nog veel onderzoek en ervaring moet worden opgedaan met blauwe ondergronden voordat men volledig overgaat op dit nieuwe fenomeen.

1e Nederlandse hockey club met een blauw veld

HC de Hondsrug afkomstig uit Zuidlaren is de 1e club uit de Benelux die een blauw hockeyveld heeft waarop competitief hockey gespeeld wordt. Met de visie van Maurits Hendriks is men tot dit besluit gekomen. Volgens de reglementen van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) mag je niet op een ander kleur veld spelen dan groen. Omdat de KNHB inziet dat een blauw veld de toekomst is ten opzichte van een groen veld heeft men deze beslissing genomen. Als Nederland ook in de toekomst op een hoog niveau wil acteren in het veldhockey, zal het niet lang duren voordat meerdere hockeyclubs een blauw veld zullen aanschaffen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid zijn duidelijkheid krijgen na de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Tennis is de voorloper in blauwe ondergronden

Al in 2005 kwam men er in Amerika achter dat het spelen van tennis op een blauwe ondergrond voor zowel spelers als televisiekijkers een groot voordeel met zich mee brengt. Tennissers als Federer en Clijsters zijn lovend over de blauwe ondergrond. Ze beweren dat je balsituaties sneller en beter in kan schatten. De US Open was het 1e Grand Slam toernooi wat gebruik maakte van een blauwe ondergrond. De Australian Open kwam 3 jaar later met dezelfde ondergrond.

Ook in het American Football heeft men geëxperimenteerd met blauwe velden. De vraag blijft hoe lang het gaat duren voordat er meer commerciële sporten overgaan op een blauwe ondergrond. Hoe beter je een wedstrijd kan volgen hoe hoger de kijkcijfers zullen zijn. Dit betekent automatisch meer inkomsten.
© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mannenhockey in de 20e eeuw, succesvolste jaren (1996-2000)Mannenhockey in de 20e eeuw, succesvolste jaren (1996-2000)De Nederlandse hockeymannen kunnen trots zijn op wat ze in de loop der jaren hebben gepresteerd. Bijvoorbeeld in 1973 we…
Olympische Spelen in Londen  Marit BouwmeesterOlympische Spelen in Londen Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester wint in Londen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 de zilveren medaille met het zeilen in de Las…
Olympische Spelen 2012  Dorian van RijsselbergheOlympische Spelen 2012 Dorian van RijsselbergheTesselaar Dorian van Rijsselberghe is Olympisch kampioen windsurfen. Tijdens de Spelen die in 2012 door Londen worden ge…

Wereldkampioenschap Rugby 1995: Overwinning op apartheidIn 1995 wordt het 3e wereldkampioenschap rugby gehouden in Zuid Afrika. De "springbokken', zoals de bijnaam van het nati…
Een tennisracket kopenHet kiezen van een tennisracket is niet altijd even makkelijk. Als je nog nooit hebt getennist en dus een beginner bent,…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.