Verschillende vormen van hockey

De hockeysport is in Nederland goed bekend en groeit flink. Bekende vormen zijn veldhockey en zaalhockey, de meest gespeelde vormen van hockey. Maar er zijn ook vormen van hockey die minder bekend zijn. Wie heeft er van ‘funkey’, ‘fithockey’, ‘(L)G hockey’ en ‘beach hockey’ gehoord? De hockeysport heeft voor ieder wat wils!

Algemeen

Hockey is een groeiende sport. In seizoen 2008-2009 waren er 9408 elftallen (vanaf jongens/meisjes D11) op het veld actief, terwijl dat tien jaar eerder nog 6979 elftallen waren. Het aantal leden bij de jongste jeugd heeft het aantal teams in zes jaar tijd verdubbeld (van 2471 naar 4714). Om die ledenaanwas te begeleiden heeft de KNHB een beleidsplan t/m 2015 gemaakt om extra scheidsrechters, trainers en coaches op te leiden. Hiervoor is een aantal cursussen ingericht, zoals de spelregelcursus die verplicht is voor iedereen vanaf 16 jaar. Na een schriftelijk examen krijgt het lid een scheidsrechterskaart. Voordeel hiervan is dat iedereen de spelregels goed kent en weet waarom hij uitgefloten wordt. Dit scheelt veel discussies met de scheidsrechter. Ook zijn er opleidingen voor ouders en ervaren C-/B-spelers om de jongste jeugd te begeleiden, dit onder het toeziend oog van praktijkbegeleiders.

Fithockey

Naast het bekende veldhockey en zaalhockey, zijn er nog een aantal soorten hockey die minder bekend zijn. Als eerste is er fithockey. Fithockey is een buitensport voor ouderen vanaf 50 jaar. Het wordt sinds 2006 aangeboden door de KNHB nadat dit bij hockeyclub Ares in Apeldoorn bedacht en ontwikkeld werd in 2003. De meeste sporten voor ouderen vinden binnen plaats, fithockey is één van de weinige ouderensporten buiten, en er is geen ervaring met hockey voor nodig. Fithockey wordt gespeeld op een klein veld, met foam-knotsen en een zachte bal waardoor het een veilige sport is. Blessures door het materiaal zijn nagenoeg uitgesloten. De ondergrond (kunstgras) is verend, waardoor gewrichten minder belast worden dan bijvoorbeeld in de zaal. Fithockey is daarmee een sport die bijdraagt aan de gezondheid van ouderen die graag op actieve en sportieve wijze willen blijven bewegen.

Funkey

In het strategisch plan heeft de KNHB zich ten doel gesteld hockey toegankelijk te maken voor alle groepen in de samenleving. De missie is dat tijdens de Olympische Spelen in 2016 elk kind weet wat hockey is en de kans heeft gehad om dat ook eens uit te proberen. Hiervoor is het Funkey lespakket ontwikkeld. Funkey komt van ‘fun in goed bewegen is key’. Er zijn twee lesprogramma’s, één voor scholen en één voor verenigingen. Het programma gaat om meer dan hockey: grondvormen van bewegen, loopscholing, balvaardigheid en hockey. Doel hierbij is bijdragen aan de motorische vorming van de jeugd. De lespakketten zijn voor 4/5 jarigen en 6/7 jarigen ontwikkeld, om op een speelse manier goed te leren bewegen met behulp van vormen van hockey.

G en LG hockey

Om bij te dragen aan de integratie van gehandicapte sporters en om mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking te laten genieten van hockey is er G en LG hockey ontwikkeld. G-hockey is voor mensen met een verstandelijke beperking en worden getraind door speciaal opgeleide trainers, die meestal één op één de G-hockeyer begeleiden. LG hockey is voor mensen met een lichamelijke (niet rolstoelafhankelijke) beperking. Deze hockey vormen worden gespeeld volgens de regels van het zestal hockey met aanpassing van enkele regels. Aangeboden activiteiten zijn trainingen, competitiedagen, vriendschappelijke wedstrijden, toernooien en demonstraties op scholen.

Rolstoelhockey

Rolstoelhockey is midden jaren 70 ontwikkeld door Wim Walgers, destijds gymnastiekleraar. Er wordt met maximaal 5 spelers in één veld gespeeld (dit hangt af van de klasse waarin je speelt).
Rolstoelhockey is er in twee vormen: hockey in elektrische rolstoelen: E-hockey en hockey in handbewogen rolstoelen: H-hockey. E-hockey wordt gespeeld door mensen die afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel en/of fysiek niet in staat zijn om H-hockey te beoefenen. E-hockey is praktisch de enige teamsport voor mensen met een elektrische rolstoel.
Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, ook niet-gehandicapte sporters, wat het leukt maakt om bijvoorbeeld met een valide familielid samen te sporten.

Beach hockey

Tegenwoordig ontstaan steeds meer vormen van beach sporten: beach volleybal, beach voetbal, en sinds 2004 is er ook beach hockey, wat in 2005 door de KNHB erkend werd. Pas sinds 2010 is beach hockey door de European Hockey Federation erkend. Beach hockey wordt met een grotere bal van 20cm doorsnede (panna bal) gespeeld door twee teams van 5 spelers. De doelen zijn groter, vier meter breed en twee meter hoog. Er is een speciale beach hockey stick ontwikkeld, hoewel er ook met een gewone hockeystick gespeeld kan worden. Tijdens het spel gelden simpele regels, er zijn geen cirkels en er mag van alle afstanden hoog of laag gescoord worden. Een wedstrijd duurt 2x 8 minuten. De mulle ondergrond vereist lenigheid, goed teamwork en goede individuele vaardigheden van de spelers. Het grootste gedeelte van de tijd is de bal in de lucht waardoor het hockey meer 3-dimensionaal wordt door air-dribbels, vliegende aanvallen en mooie zweefduiken. Via voorrondes kunnen teams zich plaatsen voor de finale van het Nederlandse Kampioenschap Beach Hockey.
© 2013 - 2024 Assiebassie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van het spel HockeyGeschiedenis van het spel HockeyHockey is al een oeroud spel dat vandaag de dag is uitgegroeid tot een van de populairste beoefende sporten van Nederlan…
EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor heren bestaat sinds 1970. Het EK hockey voor dames bestaat sinds 1984. De Europes…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…

Hoofdregels van het American footballAmerican Football is enorm populair in Amerika en Canada maar is ook in Europa aan een opmars bezig. Het is een contacts…
Bijzondere paardensport: Horseball en BuzkashiHorseball is een relatief jonge sport, ontstaan eind jaren '60 in Frankrijk. Men was op zoek naar een nieuwe maar toch v…
Bronnen en referenties
  • http://www.knhb.nl
  • http://nl.wikipedia.org/
Assiebassie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.