Geschiedenis van het spel Hockey
Hockey is al een oeroud spel dat vandaag de dag is uitgegroeid tot een van de populairste beoefende sporten van Nederland. Maar waar is hockey nu werkelijk ontstaan en welke evolutie heeft het moeten doorgaan en werd het vroeger op dezelfde manier gespeeld als die we vandaag beoefenen?
Polo
Hockey is een oeroude sport die al meer dan duizenden jaren oud is. Er is zelfs een reliëf gevonden in het dorpje Kerameikos in het oude Athene waarop een afbeelding van twee hockeyspelers te herkennen is. Ook al weten ze niet precies wanneer hockey ontstaan is, zijn ze er wel zeker van dat het spel een afstammeling is van het spel polo. Het spel polo werd in de oudheden vaak gespeeld door rijkeren die door middel van paard en stok de bal vooruit sloegen. De armere bevolking hadden geen paarden en speelde het dus gewoon op de grond met stokken die dikwijls gemaakt waren van takken uit de bomen. Dit zou dan de eerste primitieve vorm van hockey geweest zijn.
Hockey in Afrika
Vanaf de 17de eeuw werd er in Afrika door de Bahukastam het spel dat thepu heette gespeeld. De stokken die ze gebruikte om mee te spelen werden vervaardigd van takken uit de palmbomen. Met deze stok moest een rubberen bal in het doel van de tegenstander worden geslagen. In het oude Egypte werd een spel gespeeld met een soortgelijke naam zoals hockey, namelijk hocksha. Ook hier gebruikte men takken van palmbomen. Dit oude spel word nog steeds gespeeld in delen van Egypte. De Arabische stammen spelen het Egyptische hocksha met een houten bal. Dit spel heet dahwa en wordt vooral in Noord-afrika gespeeld.
Hockey in Engeland
In Groot-Brittanië werd vanaf de 17de eeuw de sport beoefent onder verschillende benamingen, de Ieren noemde het Hurley of Hurling, de Engelsen Kappan en de Schotten noemde het Shinty. Terwijl in Ierland de sport al op gras beoefent werd, speelde ze in Engeland het spel op harde en vlakke speelvelden zoals het strand of ijs. Maar omdat het spel alleen in de winter kon gehouden worden en niet in de zomer, verplaatsten de Engelsen het spel van het ijs naar gras. Doordat het feit dat het hierna op gras gespeeld werd moest ook de stick een aanpassing ondergaan, zo werd de stick langer en aan de onderkant krommer. Ze veranderden ook de naam naar hockey-on-ice.
Hockey in Nederland
In 1891 zag Pim Mulier een hockeywedstrijd in Engeland en bracht hij het spel over naar Nederland. Haarlem was de stad waar voor het eerst hockey werd gespeeld. In 1895 werd ook al gespeeld om het kampioenschap van Nederland, de winnaar van dit toernooi kreeg de Pim Mulier (wissel)beker overhandigd. In 1898 werd door vijf clubs de Nederlandse hockeybond opgericht. Het Nederlandse hockey had op dat moment nog geen spelregels waardoor er zelf regels bepaald werden voor het spel die anders waren dan andere hockeyspelen in Europa. Zo had de stick twee platte kanten en was de bal gemaakt van gevlochten touw en canvas. De bal was groter en veel lichter dan nu en omdat hij een oranje kleur had, werd hij de sinaasappel genoemd. Spelers mochten de bal met de voet stoppen en de tegenstander met de stick haken. Als je als aanvaller de bal kreeg terwijl je dichter bij de doellijn stond dan drie of meer tegenstanders, stond je buitenspel en kreeg je een vrije slag tegen. Deze regels waren natuurlijk niet zo handig in wedstrijden tegen teams uit andere landen. Maar omdat Nederland de Olympische spelen ging organiseren in 1928 besloten ze vanaf 1926 de internationale regels te volgen die vast waren gelegd door de internationale hockey federatie en zich hierbij ook aan te sluiten. Tegenwoordig bestaan er ondertussen verschillende vormen van hockey en is deze sport na voetbal één van de meest beoefende sporten in Nederland.