Spelregels van de sport Hockey

Spelregels van de sport Hockey Hockey is een sport waarbij twee teams tegen elkaar spelen en proberen met behulp van een hockeystick de bal of puck in het doel van de tegenstander te werken. Het is een fysiek spel dat veel vaardigheid en teamwork vraagt om te beoefenen.

Wat heb ik nodig voor een officiele match hockey?

  • Doelen: De doelpalen en dwarsbalk zijn wit en rechthoekig, met een losvallend net. Het doel staat in het midden op de achterlijn.
  • Ballen: Deze zijn bolvormig, hard en wegen tussen de 156 en 163 gram, deze zijn meestal wit van kleur.
  • Sticks: Deze wegen tussen de 350 en 800 gram en moet een diameter hebben van 5 cm. De gebogen houten kop is niet langer dan 10 cm en heeft aan de linkerkant een platte kant.
  • Kleding: Een shirt met een korte broek of een rokje. Spelers van hetzelfde team ( met uitzondering van de keeper) moetten dezelfde kleding dragen. De keeper draagt over de beschermers voor het bovenlichaam een shirt in een kleur die hem onderscheidt van de rest van het team en de tegenstander. Daarnaast draagt de keeper een helm, been en voetbeschermers. Hockeyspelers zelf hebben meestal geen speciale kleding nodig. Wel dragen ze rubberen scheenbeschermers onder hun sokken.
  • Twee teams: Twee ploegen van maximaal 16 spelers (inclusief de bankzitters). Er mogen per ploeg slechts 11 spelers in het veld staan.

Hockey spelen

Beide teams proberen met behulp van hun stick in balbezit te komen en de bal vervolgens in de richting van het doel van de tegenstander te slaan. Aanvallen van de tegenstander probeert men te blokkeren.

Het spel beginnen

De winnaar van de toss kiest voor balbezit bij aanvang van de wedstrijd of aan welke kant hij wil beginnen met de aanval. De eerste pass wordt genomen vanuit het midden van het veld door een speler van het team dat in balbezit is. Alle tegenstanders moeten minstens 4 meter van de bal af zijn en staan op hun eigen helft. De bal wordt naar achteren gespeeld naar de eigen speelhelft en vervolgens door een teamgenoot in aanvallende richting geslagen.

Het spel winnen

Het team dat het hoogste aantal punten scoort door de bal vanuit een punt in de slagcirkel in het doel van de tegenstander te schieten wint de wedstrijd

Hoofdregels van het spel Hockey

  • Een wedstrijd bestaat uit twee helften van elk 35 minuten. Na de eerste helft is er een pauze van vijf tot tien minuten.
  • Een aantal regels heeft betrekking op de veiligheid tijdens een wedstrijd. De spelers mogen de bal niet spelen met een stick die boven de schouderhoogte wordt gehouden of hun stick op een gevaarlijke manier omhoog brengen als ze op de bal afgaan. Het is tevens verboden om een tegenstander te schoppen, aan te vallen, vast te houden of om de stick te gebruiken bij het hinderen van een tegenstander om de bal te spelen.
  • De plaats en ernst van een overtreding bepalen of er een penalty uit een vrije slag voor de de tegenstander. Verhindert een verdediger binnen zijn eigen cirkel opzettelijk een doelpunt, dan krijgt de tegenstander een strafschop. Vanuit een strafschop mag niet direct worden gescoord.
  • In extreme gevallen kan de scheidsrechter besluiten een speler door een groene kaart te waarschuwen of hem zelfs van het veld te sturen. Een gele kaart betekent dat een speler ten minste vijf minuten is geschorst. Een rode kaart betekent schorsing voor de rest van de wedstrijd.
© 2011 - 2020 Krisdeprest, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verschillende vormen van hockeyDe hockeysport is in Nederland goed bekend en groeit flink. Bekende vormen zijn veldhockey en zaalhockey, de meest gespe…
Geschiedenis van het spel HockeyGeschiedenis van het spel HockeyHockey is al een oeroud spel dat vandaag de dag is uitgegroeid tot een van de populairste beoefende sporten van Nederlan…
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…

De verschillen tussen zaalhockey en veldhockeyDe verschillen tussen zaalhockey en veldhockeyNaar schatting zijn er zo'n 230.000 hockeyspelers in Nederland. Een groot deel daarvan is aangesloten bij een club en sp…
Australisch voetbal, maak kennis met Aussie rules footballAustralisch voetbal of Aussie rules, zoals de australiërs het noemen, is nog vrij onbekend in Europa. Hier een kleine in…

Reageer op het artikel "Spelregels van de sport Hockey"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jc de Nooijer, 30-11-2011 17:11 #1
1. de goal staat niet op, maar achter de achterlijn (binnenkant paal is dus doepunt)
2. Spelers moeten 5 meter afstand hebben (binnen de 23 meter beide partijen) op overige plaatsen alleen de tegenstander
3. strafschop heet strafbal en voor een niet opzettelijke overtreding van de verdedigende partij in de cirkel wordt een strafcorner aan den aanvallende partij toegekend

Infoteur: Krisdeprest
Gepubliceerd: 06-11-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Reacties: 1
Schrijf mee!