Bijzondere paardensport: Horseball en Buzkashi

Horseball is een relatief jonge sport, ontstaan eind jaren '60 in Frankrijk. Men was op zoek naar een nieuwe maar toch vrij goedkope paardensport die makkelijk te organiseren was, ook voor manegehouders. Heel kort door de bocht genomen is horseball basketbal te paard. Horseball is vooral een spannende en spectaculaire ruitersport.

Wat is horseball?

In de jaren '60 kwam er behoefte aan een paardensport die relatief makkelijk te organiseren was en financieel goed te behapstukken. Men kwam uiteindelijk op het idee 'horseball' afgeleid van het centraal Aziatische Buskashi. Bij horseball strijdt men om het bezit van een bal met leren handvatten zodat deze makkelijker te hanteren is, of vanuit het zadel van de grond op te pakken is. Bij horseball staat niet alleen respect hoog in het vaandel, maar dient zowel ruiter als paard een goede conditie te hebben en erg lenig te zijn. Horseball spelers hebben als basis dan ook een hoop voltige training gedaan. Aan beide uiteinden van het veld staat een basket op 4,5 meter hoogte waar de ruiters, twee teams van vier een doelpunt kunnen maken. Er is zowel een scheidsrechter te paard als een scheidsrechter aan de kantlijn aanwezig. Omdat de sport best heftig is staat eerlijk spel hoog in het vaandel. De scheidsrechters staan dan ook voortdurend met elkaar in contact zodat de veiligheid in het spel gewaarborgd kan worden.

Kenmerken

Typisch voor horseball is niet alleen hoe makkelijk deze sport te organiseren is en de lage kosten, maar ook het feit dat ieder rijpaard en iedere ruiter mee kan doen aan deze sport. Het is dus erg laagdrempelig. De wedstrijd duurt in totaal 20 minuten, dit is twee keer 10 minuten met 3 minuten pauze omdat de sport best explosief kan zijn en dus veel vragen van het paard. Bij de start wordt er met een munt getost om te bepalen wie met de bal mag starten. Een doelpunt maken mag pas zodra de combinatie die in bezit is van de bal minstens drie spelers heeft gepasseerd en minstens drie passen heeft gezet. Eén doelpunt staat gelijk aan één punt.

Organisatie

In Frankrijk werd de eerste horseball organisatie opgezet, namelijk het International Horse Ball Federation (FIHB). De populariteit onder het publiek was zo groot dat de sport snel groeide. Hierdoor werden er door Europa heen steeds meer organisaties gestart en zelfs internationale wedstrijden georganiseerd. Vandaag de dag doen de volgende landen mee aan de sport:
 • Duitsland
 • Oostenrijk
 • België
 • Spanje
 • Frankrijk
 • Groot-Brittannië
 • Italië
 • Portugal

Nederland doet nog niet mee aan de internationale wedstrijden maar ook in Nederland is horseball in opmars. Horseball is in Nederland een erkende KNHS sport.

Horseball bal / Bron: NeveahHorseball bal / Bron: Neveah

Uitrusting

Net zoals bij vele andere paardensporten is er bij horseball ook een dresscode:
 • Goed bevestigde paardrijhelm.
 • Paardrijlaarsen.
 • Specifiek teamuniform met spelernummers.
 • Rugbescherming wordt ten zeerste aangeraden.
 • Sieraden en zwepen zijn verboden.
 • Sporen zijn toegestaan, stersporen etc. echter niet.

Geschiedenis

Horseball zelf is nog een jonge sport, ze stamt echter af van de sport "Buzkashi' dat geittrekken betekent en vandaag de dag nog steeds beoefend wordt in centraal Aziatische landen en dan vooral Afghanistan waar het echt een volkstraditie is. De roots van deze sport liggen al eeuwen terug in de geschiedenis en vindt zijn oorsprong in de tijd van Ghengis Khan en werd destijds “Bozkaschi” genoemd. In feite is deze sport traditioneel berggeitjagen. Vandaag de dag echter is er sprake van een karkas van een geit die veroverd dient te worden door één van de spelers en bij de scheidsrechter afgeleverd dient te worden. Het terrein dat men gebruikt is nauwelijks of niet afgebakend en het aantal deelnemers varieert enorm. Hierdoor kan het evenement van enkele uren tot zelfs enkele dagen duren. Het winnen van deze wedstrijd is een hele grote eer en wordt ook rijkelijk beloond met bijvoorbeeld een heel kostbaar paard.
© 2013 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horseball, een paardenbalsportHorseball is een vrij nieuwe en nog niet heel erg bekende tak van de paardensport. Het is een balsport die gespeeld word…
Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Veel mensen weten niet wat voor sport korfbal is en de mensen die het weten denken dat het geen leuke sport is, maar het…
Teamsport of individuele sportAls je, eerst op straat, daarna op school, ontdekt hebt dat je het niet alleen leuk vindt om met een bal te spelen, of t…

Verschillende vormen van hockeyDe hockeysport is in Nederland goed bekend en groeit flink. Bekende vormen zijn veldhockey en zaalhockey, de meest gespe…
De onbekende sport lacrosseLacrosse is een nog tamelijk onbekende sport die vooral populair is in Noord-Amerika. Het is een teamsport met normaal g…
Bronnen en referenties
 • Kopfoto by: http://www.sxc.hu/profile/Recently
 • Artikelfoto: http://www.chevalmag.com
 • www.knhs.nl
 • Afbeelding bron 1: Neveah
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.