Horseball, een paardenbalsport
Horseball is een vrij nieuwe en nog niet heel erg bekende tak van de paardensport. Het is een balsport die gespeeld wordt te paard. Het is oorspronkelijk ontstaan in Frankrijk.
Officiële KNHS sport
Sinds 1 januari 2010 heeft het KNHS bekend gemaakt dat horseball een officiële KNHS sport is. In Nederland is de Stichting Promotie Horseball Nederland (SPHN) druk in de weer met de promotie van deze in Nederland nog vrij onbekende discipline.
Ontstaan
Horseball komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar inmiddels al 800 teams meedoen aan deze discipline. Sinds de laatste drie jaar is de sport horseball ook erg bekend onder de jongens. Horseball ontstond ongeveer in de jaren ’70 in Frankrijk, rond 1979 werd de eerste officiële wedstrijd gehouden en sindsdien is het iets dat jaarlijks wordt gehouden.
In 1992 werd het eerste kampioenschap opgericht. Het eerste kampioenschap werd gewonnen door Frankrijk, Portugal werd tweede en België kreeg een derde plaats. In 1999 begon horseball ook bekender te worden in Nederland, en deden er al veel Nederlandse teams mee aan de Europese kampioenschappen
Wedstrijd
Bij horseball duurt een wedstrijd 2 keer 10 minuten, met daar tussen een rust van 4 minuten. Ook mag de spelleider tweemaal om een rusttijd van 30 seconden vragen. Een team bestaat uit 6 personen waarvan er 2 reserve zijn en aan de kantlijn staan.
Tijdens een wedstrijd is het verplicht de vier benen van het paard te beschermen met bandages en springschoenen. Met een klassiek hoofdstel, veelzijdigheids- of springzadel, martingaal en opraapsingel maak je het harnachement compleet. De opraapsingel verbindt de twee stijgbeugels met elkaar waardoor de speler de bal van de grond kan oprapen door zich voorover het paard te buigen. Deze is noodzakelijk om het spel goed te kunnen spelen.
De speler is verplicht een helm met kinband, een rijbroek, rijlaarzen en een sweater in de kleur van zijn team met een rugnummer aan voor en achterkant te dragen. Sporen met een stang van meer dan 3 centimeter en rijden met rijzweep is verboden. De speler mag ook rug- of kniebescherming dragen in verband met eigen veiligheid.
Punten scoren
De bal heeft 6 lederen riemen om de bal mee te pakken. Je mag de bal oprapen als je paard in beweging is en je geen voet op de grond hebt staan. De bal mag niet langer dan 10 seconden in bezit zijn van een speler. Nadat je de bal minstens drie keer aan drie verschillende spelers is doorgegeven mag je pas een punt scoren. Je scoort een punt door de bal drie keer te hebben overgegeven aan verschillende spelers en zo een punt te scoren in het doel van de ander.
Scheidsrechters
De scheidsrechter te paard en de scheidsrechter aan de kant van de spellijn zijn met een radio aan elkaar verbonden. Zij zorgen ervoor dat de wedstrijd volgens de regels en in veiligheid kan worden gespeeld. Bij overtredingen mag de scheidsrechter een gele kaart of zelfs een rode kaart geven. Als je een gele kaart hebt, krijg je een waarschuwing. Nadat je de rode kaart hebt gehad tijdens een overtreding van één van de regels, moet je wisselen met een reserve speler uit je team die zich aan de kantlijn bevinden. Tijdens het losrukken van de bal mogen de spelers de bal niet van hand veranderen. Tijdens zo’n actie mag de speler in geen enkel geval een gedeelte van het zadel, de teugels of zelfs het paard vasthouden.
Waar te beoefenen?
Horseball is op een aantal maneges te oefenen, onder andere:
- Ruitersportcentrum Sneek
- Ruitersportcentrum NOP
- Hazelhorst Den ham
- Manege de Bongerd
- Manege Biessum
- Psc het Paardendal
- Prc Westland
Zo zijn er nog vele verschillende maneges waarop er les wordt gegeven in de discipline horseball.