De 'geheimen' van het tafeltennis

Wanneer je naar tennis kijkt worden daar hogere snelheden bereikt (200 km bij de service of zo'n 110 km bij een van de baseline geslagen bal). Het verschil met tafeltennis is gelegen in de afstand tussen beide spelers. Door die veel kleinere gemiddelde afstand is de bal sneller bij de tegenspeler. Op grond hiervan wordt tafeltennis beschouwd als de snelste balsport ter wereld.

Enkele feiten

Een mooi voorbeeld om de inleiding wat te verduidelijken:
Bij een gemiddelde snelheid van ongeveer 60 km per uur (oftewel 16,5 meter per seconde) zal de bal ongeveer zes maal heen en weer kunnen worden gespeeld. Bij tennis is dit driemaal. Bij een afstand tussen beide spelers van 2,74 meter (lengte van de tafel) heeft de speler nog een visuele reactietijd van 0,22 sec. Is de afstand 4,74 meter dan bedraagt deze tijd 0,28 sec. In die tijd wordt de speler geconfronteerd met allerlei waarnemingen en beslissingen. Waar wordt de bal heen gespeeld (kort-lang-links-rechts-e.d.); hoeveel spin bezit de bal; hoeveel snelheid; waar staat de tegenstander; speel ik een blok of een aanval; speel ik naar de backhand-, midden of forehandhoek; e.d.

Al deze informatie en beslissingen kosten veel meer tijd dan die wordt gegeven door de snelheid van het spel. Tafeltennis zou dus niet mogelijk zijn als de spelers niet beschikken over een goed anticipatievermogen. Anticipatie is aangeboren en kan deels worden aangeleerd: de waarnemings- en ervaringsanticipatie. Tafeltennis wordt daarom ten onrechte afgeschreven als een 'simpel balspelletje' of 'campingsport' .

Spelregels

Tafeltennis is helemaal niet moeilijk te leren wanneer je er wat energie in steekt. Maar dit moet je dan uiteraard wel de tijd geven.

Punten

Zoals bij veruit de meeste sporten gaat het bij tafeltennis om punten maken. In dit geval tellen we tot de 11, vroeger was dit tot de 21, maar dit is een aantal jaar geleden veranderd. De enige uitzondering is als het 10-10 staat, een speler kan pas een set winnen met 2 punten verschil. Dus zo zijn er ook uitslagen van 12-14 mogelijk etc.

Opslag

Dit is voor veel mensen een belangrijk voordeel om te hebben, omdat jij als eerste de bal in het spel brengt kun jij voor een gedeelte bepalen hoe de rally (balwisseling) gaat verlopen. Je moet je bij een opslag (service in het Engels) echter wel aan enkele regels houden. Zo moet je de bal recht omhoog gooien, waarna je hem met een batje via je eigen speelhelft, over het net, op de speelhelft van de tegenstander mag slaan. Hierbij mag de bal het net niet raken, gebeurd dit wel, dan moet het punt overgespeeld worden. Na twee geserveerde punten word van servicekant gewisseld, dus mag de tegenstander gaan serveren.

Overig

Naast de basisregels gelden nog enkele 'aparte' regels. Zo moet het punt overgespeeld worden wanneer het spel wordt verstoord buiten de schuld om van de spelers. Dit kan bijvoorbeeld door een voorbijvliegende bal van een andere tafel. En heb je aparte regels voor het dubbelspel. Dus wanneer je met vier mensen op één tafel staat.
© 2012 - 2024 Scg94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tafeltennis: een sport voor iedereenTafeltennis: een sport voor iedereenTafeltennis is een sport voor jong en oud en is een leuke vrijetijdsbesteding. Het is voor velen gewoon maar een leuk ti…
Een geheim hebbenEen geheim hebbenMensen hebben allemaal wel een geheim. Bij de één is dat een buitenechtelijke relatie, bij de ander dat hij of zij is mi…
Leven met een geheimLeven met een geheimWaar de een zegt dat het niet nodig is, zal de ander een goede reden hebben om een geheim geheim te laten blijven. Soms…
Goalball: Balsport voor blinden en slechtziendenGoalball: Balsport voor blinden en slechtziendenGoalball, ook vaak geschreven als "goalbal" is een bekende teamsport die blinden en slechtzienden beoefenen, maar het sp…

Methodiek van het waterpolo schotMethodiek van het waterpolo schotHet waterpolo schot lijkt veel op andere bovenhandse schot(/gooi) technieken. Het is goed te vergelijken met handbal, ma…
Horseball, een paardenbalsportHorseball is een vrij nieuwe en nog niet heel erg bekende tak van de paardensport. Het is een balsport die gespeeld word…
Bronnen en referenties
  • www.nttb.nl
Scg94 (27 artikelen)
Laatste update: 18-05-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.