De 'geheimen' van het tafeltennis
Wanneer je naar tennis kijkt worden daar hogere snelheden bereikt (200 km bij de service of zo'n 110 km bij een van de baseline geslagen bal). Het verschil met tafeltennis is gelegen in de afstand tussen beide spelers. Door die veel kleinere gemiddelde afstand is de bal sneller bij de tegenspeler. Op grond hiervan wordt tafeltennis beschouwd als de snelste balsport ter wereld.
Enkele feiten
Een mooi voorbeeld om de inleiding wat te verduidelijken:
Bij een gemiddelde snelheid van ongeveer 60 km per uur (oftewel 16,5 meter per seconde) zal de bal ongeveer zes maal heen en weer kunnen worden gespeeld. Bij tennis is dit driemaal. Bij een afstand tussen beide spelers van 2,74 meter (lengte van de tafel) heeft de speler nog een visuele reactietijd van 0,22 sec. Is de afstand 4,74 meter dan bedraagt deze tijd 0,28 sec. In die tijd wordt de speler geconfronteerd met allerlei waarnemingen en beslissingen. Waar wordt de bal heen gespeeld (kort-lang-links-rechts-e.d.); hoeveel spin bezit de bal; hoeveel snelheid; waar staat de tegenstander; speel ik een blok of een aanval; speel ik naar de backhand-, midden of forehandhoek; e.d.
Al deze informatie en beslissingen kosten veel meer tijd dan die wordt gegeven door de snelheid van het spel. Tafeltennis zou dus niet mogelijk zijn als de spelers niet beschikken over een goed anticipatievermogen. Anticipatie is aangeboren en kan deels worden aangeleerd: de waarnemings- en ervaringsanticipatie. Tafeltennis wordt daarom ten onrechte afgeschreven als een 'simpel balspelletje' of 'campingsport' .
Spelregels
Tafeltennis is helemaal niet moeilijk te leren wanneer je er wat energie in steekt. Maar dit moet je dan uiteraard wel de tijd geven.
Punten
Zoals bij veruit de meeste sporten gaat het bij tafeltennis om punten maken. In dit geval tellen we tot de 11, vroeger was dit tot de 21, maar dit is een aantal jaar geleden veranderd. De enige uitzondering is als het 10-10 staat, een speler kan pas een set winnen met 2 punten verschil. Dus zo zijn er ook uitslagen van 12-14 mogelijk etc.
Opslag
Dit is voor veel mensen een belangrijk voordeel om te hebben, omdat jij als eerste de bal in het spel brengt kun jij voor een gedeelte bepalen hoe de rally (balwisseling) gaat verlopen. Je moet je bij een opslag (service in het Engels) echter wel aan enkele regels houden. Zo moet je de bal recht omhoog gooien, waarna je hem met een batje via je eigen speelhelft, over het net, op de speelhelft van de tegenstander mag slaan. Hierbij mag de bal het net niet raken, gebeurd dit wel, dan moet het punt overgespeeld worden. Na twee geserveerde punten word van servicekant gewisseld, dus mag de tegenstander gaan serveren.
Overig
Naast de basisregels gelden nog enkele 'aparte' regels. Zo moet het punt overgespeeld worden wanneer het spel wordt verstoord buiten de schuld om van de spelers. Dit kan bijvoorbeeld door een voorbijvliegende bal van een andere tafel. En heb je aparte regels voor het dubbelspel. Dus wanneer je met vier mensen op één tafel staat.
© 2012 - 2025 Scg94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een geheim hebbenMensen hebben allemaal wel een geheim. Bij de één is dat een buitenechtelijke relatie, bij de ander dat hij of zij is mi…
Leven met een geheimWaar de een zegt dat het niet nodig is, zal de ander een goede reden hebben om een geheim geheim te laten blijven. Soms…
Horseball, een paardenbalsportHorseball is een vrij nieuwe en nog niet heel erg bekende tak van de paardensport. Het is een balsport die gespeeld word…
Bronnen en referenties