Tafeltennis: een sport voor iedereen
Tafeltennis is een sport voor jong en oud en is een leuke vrijetijdsbesteding. Het is voor velen gewoon maar een leuk tijdverdrijfje, anderen zijn er dan weer competitief mee bezig. Velen vinden het leuk om op reis of in de garage eens een 'potje' te tafeltennissen.Tafeltennis wordt ook pingpong genoemd en is zeer populair in China. Zowel in de tafel, de balletjes, als de pingpongpalet zelf (rubbers+houtje) zitten er veel verschillen qua kwaliteit en merken. Er zijn 5 basisslagen in deze sport: contra, duwen, topspin, blokken en smashen.
Ontstaan van tafeltennis
Tafeltennis ontstond in de 19e eeuw. Aziatische inboorlingen trokken naar Engeland omwille van de welvaart die daar ontstaan was door de industrialisatie en begonnen daar als sociaal amusement 'ping-pong' te spelen. Vandaar dus ook de naam pingpong. De sport tafeltennis gelijkt wat op het middeleeuwse tennis. Hierdoor zegt men dat tafeltennis zijn roots heeft in tennis.
Materiaal tafeltennis
Palet
De palet bestaat uit 3 onderdelen: het houtje + een zwarte en rode rubber. Dit kleurenonderscheid is verplicht om competitief te mogen spelen. Men kan kiezen voor gewone rubbers, anti-top of noppen. Wanneer iemand met anti-top speelt haalt deze het tempo uit het spel. Je krijgt dan een effectloze bal terug. Noppen kunnen zowel kort als lang zijn. Bij lange noppen draait men het effect dat men ontvangt van de tegenstander om wanneer men de bal terugslaat naar de tegenstander. Met korte noppen probeert men het spel een beetje te verstoren door de ballen trager terug te geven dan ze via een normale rubber zouden terugkomen. Spelers die opteren om met noppen te spelen doen dit vaak om een zwakte te verbergen in hun spel. Zo kiezen bv. oudere competitiespelers al eens snel voor noppen omdat ze niet meer zo goed te been zijn. Op die manier kunnen ze het spel vertragen en lastiger maken voor de tegenstander.
Tafel
Er zijn verschillende tafeltennistafels op de markt naargelang merk, kleur en eigenschappen van de tafel. Zo is er op de ene tafel al eens een iets sterkere opbots, op de andere dan weer wat meer gevoel voor effect. Deze verschillen zijn wel relatief want tafeltennistafels moeten aan specifieke vereisten voldoen als men deze competitief wil gebruiken. Competitietafels verschillen ook in prijs van elkaar. Populaire merken zijn onder andere Cornilleau en Butterfly.
Balletjes
Begin augustus 2000 gebeurde er een opmerkelijke verandering van het tafeltennisballetje. Het balletje zou te klein zijn voor het (TV) publiek en werd vergroot van 38 mm naar 40 mm.
Merken tafeltennis
Er zijn zeer veel tafeltennismerken op de markt. Enkele zeer bekende zijn: Butterfly, Joola, Heemskerk, Cornilleau, Donic, sTiga en Andro.
Spelregels tafeltennis
Om een punt te kunnen maken begint de speler met de opslag. Via zijn palet slaat de speler de bal eerst op zijn eigen tafelhelft zodat deze over het net kan gaan en op de helft van de tegenstander kan botsen. Vanaf dan slaagt de tegenstander de bal meteen terug naar de andere kant. Vooraleer de andere speler de bal dus kan terugspelen, moet deze eerst de bal op zijn eigen speelhelft 1 keer laten botsen. Pas dan kan hij de bal terugslaan. Dit is toch een groot verschil met tennis, want daar mag men bv. ook rechtstreeks de bal terugslaan (dus zonder dat deze op het plein eerst moet botsen). Zo is de 'rally' begonnen. Wie dit het langst volhoudt zonder een fout te maken wint het punt. Wanneer men tijdens het serveren het net raakt moet men opnieuw opgeven.
Van 21 naar 11 punten per set
Vanaf 2001 speelde men een set niet meer tot 21 punten, maar tot 11. Vanaf dan mocht men nog maar 2 keer na elkaar opslaan, in tegenstelling tot 5 keer bij de set tot 21. De winnaar is degene die het eerst 3 gewonnen sets heeft. In Super (de hoogste reeks met de wereldtoppers) is dit 4 sets.
Soorten tafeltennisslagen
In tafeltennis kan men net zoals bij tennis via de forehand en backhand spelen. Hierbij heeft men 5 basisslagen:
topspin, duwen, blokken, smash en contra.
Tafeltennisorganisaties
Wikipedia biedt een overzichtelijk lijstje van de tafeltennisorganisaties voor België, Nederland en de wereld. Dit vind je hieronder:
- "VTTL Vlaamse Tafeltennis Liga
- KBTTB Koninklijke Belgische Tafeltennis Bond NTTB Nederlandse Tafeltennis Bond
- ITTF International Table Tennis Federation (en)
- SPORCREA Federatie voor recreatieve sporters (Vlaanderen)
- WUTTO Organisatie voor tafeltennis met standaard bats
- European Table Tennis Union, de Europese tafeltennisbond
- International Table Tennis Federation, de wereldtafeltennisbond"