Tafeltennis: een sport voor iedereen

Tafeltennis: een sport voor iedereen Tafeltennis is een sport voor jong en oud en is een leuke vrijetijdsbesteding. Het is voor velen gewoon maar een leuk tijdverdrijfje, anderen zijn er dan weer competitief mee bezig. Velen vinden het leuk om op reis of in de garage eens een 'potje' te tafeltennissen.Tafeltennis wordt ook pingpong genoemd en is zeer populair in China. Zowel in de tafel, de balletjes, als de pingpongpalet zelf (rubbers+houtje) zitten er veel verschillen qua kwaliteit en merken. Er zijn 5 basisslagen in deze sport: contra, duwen, topspin, blokken en smashen.

Ontstaan van tafeltennis

Tafeltennis ontstond in de 19e eeuw. Aziatische inboorlingen trokken naar Engeland omwille van de welvaart die daar ontstaan was door de industrialisatie en begonnen daar als sociaal amusement 'ping-pong' te spelen. Vandaar dus ook de naam pingpong. De sport tafeltennis gelijkt wat op het middeleeuwse tennis. Hierdoor zegt men dat tafeltennis zijn roots heeft in tennis.

Materiaal tafeltennis

Palet

De palet bestaat uit 3 onderdelen: het houtje + een zwarte en rode rubber. Dit kleurenonderscheid is verplicht om competitief te mogen spelen. Men kan kiezen voor gewone rubbers, anti-top of noppen. Wanneer iemand met anti-top speelt haalt deze het tempo uit het spel. Je krijgt dan een effectloze bal terug. Noppen kunnen zowel kort als lang zijn. Bij lange noppen draait men het effect dat men ontvangt van de tegenstander om wanneer men de bal terugslaat naar de tegenstander. Met korte noppen probeert men het spel een beetje te verstoren door de ballen trager terug te geven dan ze via een normale rubber zouden terugkomen. Spelers die opteren om met noppen te spelen doen dit vaak om een zwakte te verbergen in hun spel. Zo kiezen bv. oudere competitiespelers al eens snel voor noppen omdat ze niet meer zo goed te been zijn. Op die manier kunnen ze het spel vertragen en lastiger maken voor de tegenstander.

Tafel

Er zijn verschillende tafeltennistafels op de markt naargelang merk, kleur en eigenschappen van de tafel. Zo is er op de ene tafel al eens een iets sterkere opbots, op de andere dan weer wat meer gevoel voor effect. Deze verschillen zijn wel relatief want tafeltennistafels moeten aan specifieke vereisten voldoen als men deze competitief wil gebruiken. Competitietafels verschillen ook in prijs van elkaar. Populaire merken zijn onder andere Cornilleau en Butterfly.

Balletjes

Begin augustus 2000 gebeurde er een opmerkelijke verandering van het tafeltennisballetje. Het balletje zou te klein zijn voor het (TV) publiek en werd vergroot van 38 mm naar 40 mm.

Merken tafeltennis

Er zijn zeer veel tafeltennismerken op de markt. Enkele zeer bekende zijn: Butterfly, Joola, Heemskerk, Cornilleau, Donic, sTiga en Andro.

Spelregels tafeltennis

Om een punt te kunnen maken begint de speler met de opslag. Via zijn palet slaat de speler de bal eerst op zijn eigen tafelhelft zodat deze over het net kan gaan en op de helft van de tegenstander kan botsen. Vanaf dan slaagt de tegenstander de bal meteen terug naar de andere kant. Vooraleer de andere speler de bal dus kan terugspelen, moet deze eerst de bal op zijn eigen speelhelft 1 keer laten botsen. Pas dan kan hij de bal terugslaan. Dit is toch een groot verschil met tennis, want daar mag men bv. ook rechtstreeks de bal terugslaan (dus zonder dat deze op het plein eerst moet botsen). Zo is de 'rally' begonnen. Wie dit het langst volhoudt zonder een fout te maken wint het punt. Wanneer men tijdens het serveren het net raakt moet men opnieuw opgeven.

Van 21 naar 11 punten per set

Vanaf 2001 speelde men een set niet meer tot 21 punten, maar tot 11. Vanaf dan mocht men nog maar 2 keer na elkaar opslaan, in tegenstelling tot 5 keer bij de set tot 21. De winnaar is degene die het eerst 3 gewonnen sets heeft. In Super (de hoogste reeks met de wereldtoppers) is dit 4 sets.

Soorten tafeltennisslagen

In tafeltennis kan men net zoals bij tennis via de forehand en backhand spelen. Hierbij heeft men 5 basisslagen:
topspin, duwen, blokken, smash en contra.

Tafeltennisorganisaties

Wikipedia biedt een overzichtelijk lijstje van de tafeltennisorganisaties voor België, Nederland en de wereld. Dit vind je hieronder:
  • "VTTL Vlaamse Tafeltennis Liga
  • KBTTB Koninklijke Belgische Tafeltennis Bond NTTB Nederlandse Tafeltennis Bond
  • ITTF International Table Tennis Federation (en)
  • SPORCREA Federatie voor recreatieve sporters (Vlaanderen)
  • WUTTO Organisatie voor tafeltennis met standaard bats
  • European Table Tennis Union, de Europese tafeltennisbond
  • International Table Tennis Federation, de wereldtafeltennisbond"
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 'geheimen' van het tafeltennisWanneer je naar tennis kijkt worden daar hogere snelheden bereikt (200 km bij de service of zo'n 110 km bij een van de b…
Sportweetjes - SporttermenSportweetjes - SporttermenWaar komt de naam marathon vandaan? Googly, Yorker of Chinaman, bij welke sport horen deze termen? Wat is dressuur, FEI…
Aangepaste sporten voor gehandicaptenOok een gehandicapt medemens kan volop meedoen aan de maatschappij. Dit kan gerealiseerd worden in de al bestaande gehan…
Showdown: Tafeltennis voor blinden, slechtzienden én ziendenShowdown: Tafeltennis voor blinden, slechtzienden én ziendenShowdown is gekend als een blindensport, maar blind of slechtziend zijn is geen vereiste om showdown te beoefenen. Deze…

GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Djimenezhdez, Pixabay
  • http://www.tafeltennis.org/spelregels.htm
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.