Sportweetjes - Sporttermen

Sportweetjes - Sporttermen Waar komt de naam marathon vandaan? Googly, Yorker of Chinaman, bij welke sport horen deze termen? Wat is dressuur, FEI en wat doe je tijdens een steeple-chase? Waarom wordt tafeltennis ook pingpong genoemd? In welke sport maak je een hole-in-one? Wat gebeurt er tijdens een rodeo? Bij welke sport gebruik je een floret? Bij welke sport mag je ongestraft duiven schieten? Speciale weetjes en termen uit diverse sporten worden in de vorm van vragen en antwoorden besproken in dit artikel.

Weetjes over sporttermen


Hoe komt de marathonloop aan zijn naam?

De naam marathon stamt af van de stad Marathon in Griekenland. Het is een herinnering aan de ren van een boodschapper, Pheidippides, die in 490 v.Chr. van de stad Marathon naar Athene rende om het nieuws van een Atheense overwinning op de Perzen mee te delen. De afstand van Marathon naar Athene bedraagt zo om en nabij de 40 kilometer. De huidige marathon bedraagt een afstand van 42.195 km.

Bij welke sport horen de termen googly, yorker of chinaman?

  • Cricket - Deze termen kom je tegen in het cricketspel. Het zijn de namen die aan bepaalde methoden van bowlen, hetgeen werpen betekent, zijn gegeven.
  • Yorker is een term die -naar men vermoedt- ontleend is aan een cricketspeler uit Yorkshire, die deze cricket techniek als eerste uitvoerde. Een yorker is een bal die onder de bat doorgaat.
  • Googly is een term waarvan niemand precies weet waar deze vandaan komt, maar waarschijnlijk is het een Australisch woord. Googly is een bal die met een bepaald effect gebowld wordt (schijnbaar naar leg, met effect naar off).
  • Chinaman werd, naar men aanneemt, voor het eerst gespeeld door een Chinese cricketspeler die voor West-Indië speelde. Chinaman is een linkshandige googly.

Wat houdt paarden dressuur in?

Dressuur

Dressuur rijden is een speciale wedstrijd voor ruiters. Paard en ruiter moeten een aantal bewegingen c.q. figuren in een piste uitvoeren. De ruiter dient zijn paard te kunnen laten stilstaan, pas op de plaats laten maken en allerlei figuren en draaiingen laten uitvoeren. Er worden punten gegeven aan de wijze waarop de ruiter het paard beheerst en in de hand heeft, maar ook voor het uiterlijk en de conditie van het paard. Alleen zeer begaafde paarden, bereden door goede en toegewijde ruiters bereiken het hoogste niveau in de dressuur.

FEI

Het dressuurbureau van de FEI (Federation Equestre Internationale) stelt de regels op voor de beoordeling van internationale dressuur wedstrijden. (Equestre houdt verband met equus: paard).

Wat doe je tijdens een steeple-chase?

Steeple-chase

Een steeple-chase is (gewoonlijk) een wedstrijd met paarden, waarbij sprongen gemaakt worden of andere hindernissen genomen moeten worden.

Steeple

De term steeple-chase (hindernis- ren of -race) ontstond waarschijnlijk toen in 1803 in Ierland een groep ruiters tijdens een vossenjacht besloot om het hardst te rijden naar een verre steeple (torenspits). En wel in een rechte lijn en daarbij over alles wat zich op deze weg begaf, heen te springen.

Waarom wordt tafeltennis ook pingpong genoemd?

De term pingpong is een oude term voor tafeltennis. De oorsprong is heel simpel; de benaming ontstond door het geluid dat de balletjes maken als ze heen en weer over het net kaatsen. In principe is tafeltennis in grote lijnen vergelijkbaar met veldtennis (lawntennis), maar de winnaar is degene die als eerste 11 punten scoort.

In welke sport maak je een hole-in-one?

Hole-in-one is een term uit de golfsport. Golf is een sport die de laatste jaren steeds meer in opmars is. Een hole-in-one is een uitzonderlijk goede score in het golfspel. Het houdt in dat de golfspeler in staat is om de bal van de T (tee, startpunt) al met de eerste slag in de hole (putje) te krijgen.

Wat gebeurt er tijdens een rodeo?

Rodeo is een wedstrijd tussen cowboys. Tot de wedstrijd behoort bronco-rijden, hetgeen inhoudt dat men een halfwild paard probeert te berijden. De winnaar is dan degene die er het langst op kan blijven zitten. Tevens zijn er wedstrijden stierrijden, kalveren vangen met een lasso en worstelen met stieren.

Calgary Stampede is de beroemdste rodeo, welke jaarlijks in Calgary (Alberta) in Canada wordt gehouden.

In welke sport gebruik je een floret?

In de schermsport wordt van drie soorten wapens gebruik gemaakt. Het floret of schermdegen, de sabel en de degen. Van origine schermen vrouwen alleen met het floret en mannen met alle drie de wapens.

Bij welke sport mag je ongestraft duiven schieten?

Bij de sport kleiduivenschieten wordt er op 'duiven' geschoten. Een kleiduif is in werkelijkheid een schijf klei die vanuit een onzichtbare plaats de lucht in wordt geschoten, zodat de deelnemers aan de wedstrijd er op kunnen schieten. De kleiduif is dus een schijf, maar tijdens de vlucht wordt deze veronderstelt een vogel c.q. duif te zijn.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de sport golf?Wat is de sport golf?Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sp…
Kleiduiven Schieten: een echte sportKleiduiven Schieten: een echte sportEen sport die helaas niet zoveel aandacht krijgt in de media is kleiduivenschieten. Toch hebben wij in Nederland toppers…
Footgolf: een nieuwe sportVoetbal is al jaren de volkssport nummer 1. Ook golf is bij een weliswaar kleiner publiek goed gekend. Een combinatie va…
GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…

Sportweetjes - SportlocatiesSportweetjes - SportlocatiesSport en Sportlocaties. Waar is het grootste stadion ter wereld? Welke sport wordt er bij Newport beoefend? Waar zijn de…
Bodypump, wat is dat?Bodypump, een fitnessworkout op muziek waar met een stang met gewichten de spiergroepen worden getraind. Tijdens de trai…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dgchpy0, Pixabay
  • Coleman, M. Sports and Sportivity. York Beach: Samuel Weiser Inc.
Reactie

Angie, 16-09-2010
''Waarom wordt tafeltennis ook pingpong genoemd?''- ''maar de winnaar is degene die als eerste 21 punten scoort.''
De puntentelling is reeds sinds een aantal jaren veranderd in '' wie het eerst 11 punten scoort''. Even een update dus.
:-p Reactie infoteur, 16-09-2010
Bedankt voor de correctie Angie

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 16-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.