Kleiduiven Schieten: een echte sport

Kleiduiven Schieten: een echte sport Een sport die helaas niet zoveel aandacht krijgt in de media is kleiduivenschieten. Toch hebben wij in Nederland toppers rondlopen die naar Europese- en Wereldkampioenschappen gaan. Kleiduivenschieten is een ontzettend leuke sport om te doen. Daarnaast is het voor bedrijven die een leuk uitje zoeken ook een aanrader. Wat is dat nou, kleiduivenschieten? Kleiduivenschieten is een dynamische sport. Er wordt niet op kaartjes geschoten, maar op bewegende schotels van klei (kleiduiven) die door de lucht vliegen. Deze worden door een machine de lucht in geslingerd met een snelheid van zo’n 120 km/u. De schutter moet de schotels dan vanuit verschillende posities kapot schieten.

Verschillende disciplines

Binnen het kleiduivenschieten zijn er verschillende disciplines:
  • Skeet
  • Trap
  • Jachtparcours

De disciplines skeet (spreek uit: skiet) en trap (spreek uit: trep) zijn beiden Olympische disciplines. Tijdens de Olympische Zomerspelen zijn de schutters in de gelegenheid om Olympisch Kampioen te worden.

Jachtparcours wordt vooral geschoten door jagers en jagers in opleiding. Wel zijn er Nederlandse Kampioenschappen op dit onderdeel.

Kleiduivenschieten: Skeet

Bij skeet staan op een afstand van ruim 36 meter twee huisjes (links en rechts), een hoog en een laag huis. Vanuit deze huisjes worden de kleiduiven met een machine geworpen. De baan waarop geschoten wordt is in de vorm van een halve cirkel. Op acht verschillende plaatsen ligt een tegel van waaraf de schutter de kleiduiven afroept.
Binnen 0 en 3 seconden na het afroepen worden de kleiduiven geworpen en schiet de schutter ze vervolgens kapot. Doordat er acht verschillende tegels zijn, wordt er telkens onder een andere hoek geschoten.

Een rondje skeet bestaat uit 25 kleiduiven die verdeelt zijn over de acht posten. Er wordt op een post zowel enkele kleiduiven geschoten als doubletten. Bij een doublet komt er zowel uit het hoge als het lage huis een kleiduif, op praktisch hetzelfde moment.
Een wedstrijd voor de mannen bestaat uit 5 rondes van 25 duiven en daarnaast nog een finale van 25 duiven. Voor de vrouwen bestaat de wedstrijd uit drie rondes van 25 duiven met daarna nog een finale van 25 duiven.

Bron: Hethrir , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hethrir , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kleiduivenschieten: Trap

Bij het onderdeel trap staan er voor de schutter 15 machines die de kleiduiven werpen (van de schutter af). Op het moment dat een schutter de kleiduif afroept, weet hij niet uit welke machine de kleiduif komt. Bij het onderdeel trap zijn er vijf, naast elkaar liggende, tegels waarvan de schutter moet schieten. Een ronde bestaat uit 25 duiven.

Er bestaat ook het onderdeel Double Trap. Hierbij bestaat een ronde uit 30 kleiduiven die paarsgewijs worden afgeschoten.

Wat heb je nodig om te kunnen kleiduivenschieten?

Om te kunnen kleiduivenschieten heb je de volgende dingen nodig:
  • Hagelgeweer
  • Patronen (niet meer dan 24 gram hagel bevatten en hagel mag niet groter zijn dan 2,5mm)
  • Schietvest
  • Schietbril

Schietbril

De schietbril wordt geleverd met verschillende kleuren glazen, zodat de schutter kan kiezen welke kleur hij opzet. Dit heeft niets te maken met mode, maar wel met de weersomstandigheden. Elk kleur glas laat bij een bepaalde weersomstandigheid de kleiduif het beste zien.

Olympische Spelen

Zowel het onderdeel skeet als trap zijn beide vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. De laatste keer dat een Nederlander een Olympische medaille op het onderdeel kleiduivenschieten heeft gewonnen was in 1976. In Montreal won Eric Swinkels een zilveren medaille.

Bedrijfsuitje of vrijgezellenfeestje?

Een aantal schietbanen in Nederland verzorgen speciaal voor groepen clinics over kleiduivenschieten. Samen met je collega’s, vrienden of familieleden leer je wat kleiduivenschieten precies inhoudt en ga je ze zelf kapot schieten. Met een hapje en een drankje erbij is het een originele invulling van de dag!
© 2009 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ballistiek geweer: schieten met geweren en schothagelBallistiek geweer: schieten met geweren en schothagelEen geweer is in feite een vuurwapen met een relatief lange loop. Bijvoorbeeld in de jacht wordt in plaats van handwapen…
Een bedrijfsuitje organiserenEen bedrijfsuitje organiserenVrijwel iedereen die werkt komt er ooit mee in aanraking: het bedrijfsuitje of personeelsuitje. Meestal is dit vanaf de…
Fretteren, het jagen met een fretFretteren, het jagen met een fretFretten zijn erg grappige beestjes die niet erg populair zijn onder de huisdieren, vroeger werden ze gebruikt met het ja…
Uitrusting: het spelen van paintballUitrusting: het spelen van paintballPaintballen is een relatief nieuwe sport die vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Het kan in Nederland op vee…

Hardlopen? Doen! Maar doe het voorzichtigJe hebt je enkele weken geleden ingeschreven voor de halve (of misschien wel de hele) marathon. In Eindhoven? Rotterdam?…
Tom Simpson: dopingdode in de Tour de FranceOp 13 juli 1967 valt Tom Simpson van zijn fiets. De Britse wielrenner is in de Tour van dat jaar bezig aan de laatste 2…
Bronnen en referenties
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 26-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.