Sportweetjes - Sportlocaties

Sportweetjes - Sportlocaties Sport en Sportlocaties. Waar is het grootste stadion ter wereld? Welke sport wordt er bij Newport beoefend? Waar zijn de hoogste golven voor surfgliding te vinden? Om welke tak van sport is Monte Carlo bekend? Waar is en welke sport kun je doen bij de Cresta Run in Sankt Moritz? Welke sporten worden er beoefend in het Wimbledon stadion? Waar kun je je oriëntatie op de proef stellen? Aparte, boeiende weetjes over sport en sportlocaties in de wereld, in de vorm van vraag en antwoord, lees je hier.

Weetjes over sportlocaties


Waar is het grootste stadion ter wereld?

Openluchtstadion Praag

Het grootste openlucht stadion ter wereld kan 250.000 bezoekers en 40.000 atleten bergen. Het is het Strahovstadion (Strahovsky stadion) en bevindt zich in Tsjechië, in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het speelveld meet 63.500 vierkante meter. Het stadion is in 1926 gebouwd en is in 1932, 1948 en 1975 verbouwd en uitgebreid. De voetbalclub Sparta Praag heeft een trainingscentrum in het stadion.

Overdekt stadion New Orleans

Het grootste overdekte stadion is in New Orleans in de Amerikaanse staat Louisiana en heet Superdrome. Het Superdrome stadion heeft de grootste overkoepeling in de wereld en biedt ruimte aan meer dan 97.000 bezoekers.

Welke sport wordt er bij Newport beoefend?

America's Cup

De 'America's Cup' is het beroemdste zeilevenement ter wereld en wordt gewoonlijk bij Newport, Rhode Island in de VS gehouden. Grote zeiljachten (zoals de Australia) nemen deel aan de wedstrijd om de bokaal of beker van Amerika.

Newport zeerace

Tevens begint in Newport een race over zee naar de Bahama-eilanden. Newport is ook de plaats die bekend is om het diepzeevissen en vanwege enkele tenniskampioenschappen.

Waar zijn de hoogste golven voor surfgliding te vinden?

De hoogste golven voor surfgliding, ook wel surf-riding genoemd (glijden op een plank over de branding), zijn vermoedelijk die van Makahabaai op Hawaï. De golven bereiken er soms hoogten van 10 meter. Dit is tevens de maximale golfhoogte waar mensen nog (relatief) veilig op kunnen surfen.

Om welke tak van sport is Monte Carlo bekend?

Autoraces

Monte Carlo is een deel van Monaco aan de kust van de Rivièra. In Monte Carlo worden jaarlijks autoraces gehouden. Het Grand Prix circuit van Monte Carlo is de meest beroemde en meest favoriete van alle Grand Prix circuits voor wereldkampioenschappen Formule 1. Vandaag de dag zou het als Formule 1 circuit, volgens sommigen, niet meer helemaal voldoen aan de strenge eisen. Waarschijnlijk is het de faam, de naam en de glamour waardoor het circuit het meest geliefd ter wereld is en mogelijk ook blijft.

Rally

De rally van Monte Carlo (aan de Franse Rivièra) is de oudste en bekendste rally ter wereld en wordt jaarlijks georganiseerd. De rally wordt ieder jaar georganiseerd door de Automobile club de Monaco, welke tevens de organisator is van de Grand Prix Formule 1. Deze rally werd voor het eerst gereden in 1911 en is geïnitieerd door Prins Albert I. Er was sprake van een aantal onderbrekingen in de loop der jaren. De rally van Monte Carlo werd van 1913 tot 1923 en gedurende de Tweede Wereldoorlog niet gereden en heeft daarna twee maal niet plaatsgevonden. Dit was in 1957 en in 1974 als gevolg van de oliecrisis. De rally van Monte Carlo vindt altijd plaats in januari; dit is al zo vanaf het eerste begin van het Wereldkampioenschap Rally's in 1973.

Waar is en welke sport kun je doen bij de Cresta Run?

Rodelbaan

De Cresta Run bevindt zich in Sankt Moritz in Zwitserland en is een rodelbaan waar je in een tobogan (rodel) af kunt gaan. Rodelen (rotteln of schütteln) is het van een berg afglijden met een slee c.q. slede. Van origine is deze slede een transportmiddel, maar wordt tegenwoordig voornamelijk als sportattribuut gebruikt op aangelegde rodelbanen. Op de rodel ligt men met de voeten naar voren en op de rug op de slee (i.t.t. skeleton). De Cresta Run werd gebruikt tijdens de (tweede) Olympische Winterspelen van 1928.

Skiën Sankt Moritz

Sankt Moritz wordt beschouwd als de plaats waar eind 19e eeuw het wintertoerisme is begonnen. Sankt Moritz is mede door de hoge ligging een populaire (en dure) wintersportplaats c.q. skigebied. In 2003 vonden de Wereldkampioenschappen Alpine skiën hier plaats.

Welke sporten worden er beoefend op Wimbledon?

In het Wimbledon stadion worden jaarlijks de internationale tenniskampioenschappen gehouden. Dit is bij vrijwel iedereen bekend. Maar wist je dat er ook Croquet gespeeld wordt? De Croquet sport heeft zijn hoofdkwartier in dit stadion, maar menigeen koppelt de naam Wimbledon meteen en alleen aan tennis.

Waar kun je je oriëntatie op de proef stellen?

Oriëntatie kun je bijna overal waar je maar wilt op de proef stellen. Oriëntatiewedstrijden zijn voor het eerst gehouden in Scandinavië en bestaan uit een combinatie van wandelen, een veldloop en je weg vinden door het land met behulp van kaart en kompas. In wedstrijden wordt veelal in twee groepen van acht deelnemers tegen elkaar gestreden, maar het kan ook met z'n tweeën. Oriëntatie tochten c.q. wedstrijden worden beschouwd als sport die door mensen van alle leeftijden kan worden beoefend.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kleine maar prachtige MonacoHet kleine maar prachtige MonacoMonaco, een kleind land dat tussen de Middellandse zee en Frankrijk ligt. Monaco is geen onderdeel van Frankrijk. Monaco…
Het skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandHet skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandSankt Englmar in Duitsland is een skigebied in het Beierse Woud. Hier vind je afdalingen door een natuurlijke omgeving.…

Puntentotaal bij Schaatsen: zo wordt het berekendPuntentotaal bij Schaatsen: zo wordt het berekendBij het hardrijden op de schaats wordt vaak een klassement opgemaakt om de winnaar te bepalen. Dat gebeurt bij toernooie…
Bodypump, wat is dat?Bodypump, een fitnessworkout op muziek waar met een stang met gewichten de spiergroepen worden getraind. Tijdens de trai…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dgchpy0, Pixabay
  • Coleman, M. Sports and Sportivity. York Beach: Samuel Weiser Inc.
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 17-09-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.