Sportweetjes - Sportregels

Sportweetjes - Sportregels Sport en Spelregels. Hoe lang is de Tour de France? Wat mag bij boksen het vlieggewicht zijn en wat zijn de Queensberry regels? Hoeveel soorten voetbal zijn er? Wanneer spreek je van rugby league of van rugby union football? Wat onderscheidt alpine en noords skiën? Wat is een decatlon of heptatlon, een curling of chukka? Hoe zwaar is de kogel bij kogelstoten? Hoe lang is de polsstok bij het hoogspringen? Leuke en boeiende weetjes, sportregels c.q. spelregels in de vorm van vragen en antwoorden.

Weetjes over sport


Hoe lang is de Tour de France?

De Tour de France oftewel de ronde van Frankrijk voor wielrenners is om en nabij de 4000 kilometer. De wielerwedstrijd neemt drie weken in beslag en er zijn zo'n twintig verschillende etappes te verrijden. De langste route was die van 1926 toen er 5746 kilometer werd afgelegd.

Boksen: vlieggewicht en Queensberry regels?

Boksen vlieggewicht

Bij de bokssport is er een indeling van een gewichtsklasse in het vlieggewicht. Bij boksen mag een vlieggewicht niet zwaarder dan 51 kilogram wegen. Het is de op één na laagste klasse in de gewichtsklasse. De lichtste klasse is het papiergewicht, hetgeen tot 48 kilo is. De zwaarste klasse c.q. vlieggewicht is het zwaargewicht.

Queensberry

Queensberry stamt af van de naam van de markies van Queensberry, die verbonden is aan de eerste reglementen voor de moderne bokssport met bokshandschoenen, die in 1876 verplicht werden gesteld. De regels werden opgesteld door John Chambers, onder naam en beschermheerschap van John Sholto Douglas, de achtste markies van Queensberry. Hierdoor zijn de regels bekend geworden onder deze naam.

Regels

In de Queensberry regels staat niet alleen dat er bokshandschoenen gedragen moeten worden, maar tevens dat de boksronden telkens drie minuten duren, met één minuut rust tussen de ronden en dat er niet geworsteld mag worden. De Queensberry regels vormen de basis van het moderne reglement voor de bokssport.

Hoeveel soorten voetbal zijn er?

Er zijn verschillende voetbalsoorten, waarbij er ook combinaties voorkomen. Hier worden de meest bekende genoemd.
 • Soccer, Association football is het soort voetbal dat in de meeste landen wordt gespeeld (meest geliefd in Amerika). Elk elftal (de naam zegt het al) bestaat uit 11 spelers en het spel wordt met een ronde voetbal gespeeld, die niet met de hand mag worden aangeraakt
 • Rugby voetbal telt 13 tot 15 spelers. De bal is ovaal (eivormig) en mag in de hand worden genomen. Amerikaans voetbal heeft 11 spelers en een ovale bal, die ter hand genomen mag worden
 • Canadees voetbal is vergelijkbaar met Amerikaans voetbal, maar het elftal is hier een twaalftal
 • Australisch rugby voetbal heeft twee ploegen van 18 spelers en wordt gespeeld op een ovaal veld
 • Gaelic football Rugger is een mengeling van soccer en rugby football, het zogenaamde rugger, en telt 15 spelers per ploeg. Gaëlisch houdt in: Iers en Manx-Keltisch.

Wanneer is het Rugby league, Rugby union football?

Het belangrijkste verschil tussen rugby league en rugby union football is dat een rugby leagueteam 13 spelers telt en een rugby unionteam 15 rugbyspelers. Tevens zijn er verschillen in de regels en de methoden van doelpunten scoren. Verder is rugby union voor amateurs en rugby league is gedeeltelijk professioneel.

Wat onderscheidt alpine en noords skiën?

 • Alpine skiën is skiën van een helling af; zo ook in de wedstrijden
 • Noords skiën is een soort wedstrijd waarin skiën door het terrein c.q. gebied en ook skispringen voorkomt.
Noords ski-racen, langlauf genaamd, is een lange afstandsloop op ski's, dwars door het terrein of gebied. Voor alpine en noords skiën worden ook verschillende soorten ski's gebruikt.

Welke onderdelen bevat een decatlon of heptatlon?

Decatlon

Deca is Grieks voor 10 en atlon betekent wedkamp. Zo heeft de tienkamp -die alleen voor mannen is- de tien volgende onderdelen.
 • 400m en 1500m hardlopen
 • 110 meter horden
 • Speerwerpen
 • Discuswerpen
 • Kogelstoten
 • Hoogspringen
 • Verspringen
 • Polsstokhoogspringen

Heptatlon

Hept is Grieks voor 7 (en atlon is wedkamp). Zo heeft de zevenkamp -die alleen voor vrouwen is- de zeven volgende onderdelen.
 • 200m en 800m hardlopen
 • 100 meter horden
 • Speerwerpen
 • Kogelstoten
 • Hoogspringen
 • Verspringen

Wat gebeurt er bij een curling?

Curling is een term uit de Schotse ijssport waarbij ronde platte stenen, die elk ca. 16 kilogram wegen, over het ijs naar een doel geschoven worden. Aan de stenen zitten handgrepen en om de stenen zo ver mogelijk over het ijs voort te laten glijden, wordt het ijs voor de glijdende steen uit op het laatste eind met een bezempje schoongeveegd. Het spel is ongeveer 500 jaar geleden ontstaan in Schotland, maar is tegenwoordig ook in andere landen populair, waar de winters sneeuw en ijs kennen. Tevens is er ook indoor curling.

In welke sport speel je een chukka?

Chukka is een polo-term. Polo is één van de oudste spelen ter wereld. Omstreeks 500 v.Chr. werd polo in Perzië voor het eerst gespeeld. Bij polo zit men te paard en wordt er een bal geslagen met een lange houten hamer stok (vergelijk hockeystick). Een chukka is de duur, een bepaalde tijdsduur of ronde van het polospel. Gewoonlijk beslaat dit 7 minuten en per spel zijn er 8 chukka's.

Chukka is afgeleid van het Hindoestaanse woord Chakkar, hetgeen ronde betekent.

Hoe zwaar is de kogel bij kogelstoten?

Hoe zwaar de kogel weegt, verschilt bij mannen en vrouwen die de sport kogelstoten beoefenen. Voor de mannen moet de kogel 7257 gram wegen en voor vrouwen 4000 gram. De deelnemers moeten de kogel vanuit een cirkel in een speciaal aangegeven gebied laten komen. Het doel van deze sport is om de kogel zo ver mogelijk weg te stoten.

Welke lengte heeft de polsstok bij hoogspringen?

In de reglementen van de IAAF, Internationale Amateur Atletiek Federatie, is geen lengte van de stok aangegeven. Echter, in een wedstrijd beslist de scheidsrechter welke minimale hoogte moet worden gesprongen. De polsstok hoogspringer kan dan elke hoogte boven dat minimum proberen te halen. Moderne stokken voor het polsstok hoogspringen zijn van fiberglas gemaakt. De buitengewone flexibiliteit van dit materiaal, heeft springers in staat gesteld hoogtesprongen van meer dan 6 meter te halen.

Lees verder

© 2007 - 2023 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Curling, poetsen op het ijsCurling, poetsen op het ijsCurling is een olympische sport waarbij het de bedoeling is een schijf over het ijs te schuiven en de schijf zo dicht mo…
Rugby, het onstaan van een wereldsportRugby wordt de moeder aller balsporten genoemd. Terecht of niet terecht, duidelijk is dat rugby is voortgekomen uit de v…
Afvallen door te boksenAfvallen door te boksenVeel mensen denken dat boksen alleen beoefend kan worden door gespierde kooivechters en professionele boksers, niks is m…
Curling – sport op een ijsbaan en Olympische sportCurling – sport op een ijsbaan en Olympische sportCurling is een sport die op een ijsbaan wordt gespeeld. Het wordt met een vette knipoog ook wel ‘sjoelen op het ijs’ gen…

Spierpijn (myalgie) door inspanningWie kent het niet? Vrijwel iedereen heeft wel eens spierpijn gehad en velen zullen er nog vaak mee te maken krijgen. Hel…
De juiste manier van Nordic WalkingDe juiste manier van Nordic WalkingVeel mensen beoefenen de sport Nordic Walking. Helaas doet ongeveer de helft het fout. De stokken worden op de verkeerde…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dgchpy0, Pixabay
 • Coleman, M. Sports and Sportivity. York Beach: Samuel Weiser Inc.
Reacties

A. Versluijs, 01-08-2008
L.s. bij ons in het Bejaardehuis spelen wij indoor Curling, maar niemand weet echt de spelregels, kun U mij daar aan helpen? Groetjes Arie Versluijs Lekkerkerk Reactie infoteur, 23-08-2008
@ A. Versluijs, helaas weet ik de exacte spelregels van curling ook niet. Mogelijk zijn deze te achterhalen door in Google zoeken de zoekwoorden 'Spelregels curling' in te typen.
In ieder geval een erg leuk initaitief om indoor curling te spelen in een bejaardetehuis. Veel plezier en genoeglijke uurtjes ermee gewenst!
Groeten van Sila (auteur artikel)

Wendy, 17-01-2008
Mag je bij het skién zowel links als recht inhalen? Reactie infoteur, 20-01-2008
@ Wendy, het lijkt me geen enkel probleem, en je zult er geen bekeurng voor krijgen, als het niet een specifieke wedstrijd met expliciete regels hieromtrent betreft ;>)
Groet van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.