Wat is de sport golf?

Wat is de sport golf? Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sport voor de elite, maar tegenwoordig is deze sport voor iedereen toegankelijk. Golfen is echter een sport, een behendigheid en iets wat geleerd moet worden. Afgezien dat golf een sport is, is het vooral ook ontspannend en gezellig om te doen.

Het ontstaan van de sport golf

Golf is een sport die in de loop van de eeuwen zich ontwikkeld heeft tot de sport dat het vandaag de dag is en die ontwikkeling gaat nog steeds door. Bekend is dat een voorloper van deze sport al voorkwam in de oude geschriften van de Romeinen en de Egyptenaren en zo werd in de dertiende eeuw al gesproken van een eerste wedstrijd bij het kasteel Kronenburg. Waar de echte huidige golfsport vandaan komt blijkt een strijd te zijn tussen de Schotten en de Nederlanders, die elk vinden dat ze de huidige vorm van de golfsport bedacht hebben. Het bewijs hiervoor ontbreek echter.

Wat heb je nodig voor de sport?

Er zijn een aantal zaken, dat nodig is om de sport uit te oefenen zoals de uitrusting en de kleding.

Uitrusting

Om de sport golf te beoefenen heb je als eerste nodig een aantal golfballen. Het is aan te raden om een aantal in reserve mee te nemen gezien golfballen nog wel eens kwijt raken. Om een golfbal te kunnen slaan zijn er golfclubs nodig of te wel golfstokken. Er zijn verschillende soorten golfclubs, maar de regel is dat een speler niet meer dan 14 bij zich mag hebben. Aan het begin van elke hole wordt een Tee gebruikt. Een Tee is een pinnetje waar de bal opgezet word voor het afslaan. Elke speler dient een regelboekje bij zich te hebben, een ballpoint om de score op te schrijven en een pitch fork. Een pitch fork is een klein vorkje dat nodig kan zijn om de green (einde van de hole) te herstellen.

Kleding

De meeste golfclubs hebben een kledingvoorschrift en als lid wordt verwacht dat iemand zich hier aan houdt. In de meeste gevallen wordt een poloshirt verwacht en worden spijkerbroeken niet op prijs gesteld. Als speler heb je golfschoenen, golfhandschoenen nodig en zijn een regenpak en een paraplu gewenst.

Golfvaardigheidsbewijs

Iedereen golfspeler heeft een golfvaardigheidsbewijs nodig om de sport te beoefenen. Het is een bewijs dat iemand de basisprincipes van het spel beheerst. Het bewijs bestaat uit drie onderdelen: theorie, golftechniek en bekwaamheid. De meeste golfclubs geven de mogelijkheid om het golfvaardigheidsbewijs te halen. Om het bewijs te verkregen moet de speler aangesloten zijn bij een club of een daartoe door de NGF aangewezen organisatie.

Golfbanen Nederland

In Nederland zijn er tientallen golfbanen en in elke provincie is wel een golfbaan te vinden. In de meeste gevallen bestaat een golfbaan uit 9 of 18 holes. Elke hole bestaat uit een tee (afslagplaats), de green (einde van de hole) en de fairway (gedeelte tussen de tree en green). Een golfbaan kan verschillende soorten hindernissen bevatten als waterpartijen en bunkers, maar ook een bocht. De oudste golfclub in Nederland is de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, gelegen in Den haag en bestaat al sinds 1893. De meeste golfbanen zijn in het beheer van een golfclub en hebben vaak eisen waaraan je als speler moet voldoen om te kunnen spelen. Er zijn echter in Nederland ook openbare golfbanen, waarbij ook niet leden mogen spelen en zelfs een Golfvaardigheidsbewijs niet nodig is.

Golfclinic

Een golfclinic kan een meer ontspannende manier zijn om kennis te maken met golf. Deze wordt vaak gegeven als een groepsles en verschilt van een 2 uur durende introductie tot een zesdaagse intensieve training. Deze introductie tot de wereld van sport wordt vaak ook gedaan als bedrijfsuitje.
© 2012 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golfen: is golfen een sport in Nederland?Golfen: is golfen een sport in Nederland?De afgelopen jaren heeft de golfsport een enorme groei doorgemaakt. Niet alleen een groei in het aantal golfers, maar oo…
GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…
Betaalbaar golfenIn Nederland hoort men over het algemeen, dat golfen een dure sport is. In het bijzonder omdat je naast de kosten voor h…
Golfbaan de Berendonck in Wijchen nabij NijmegenGolfbaan de Berendonck in Wijchen nabij NijmegenDe golfbaan gelegen in het natuurgebied de Berendonck, is geschikt voor beginnende en ervaren golfers. Tijdens het spele…

Horseball, een paardenbalsportHorseball is een vrij nieuwe en nog niet heel erg bekende tak van de paardensport. Het is een balsport die gespeeld word…
De verschillen tussen zaalhockey en veldhockeyDe verschillen tussen zaalhockey en veldhockeyNaar schatting zijn er zo'n 230.000 hockeyspelers in Nederland. Een groot deel daarvan is aangesloten bij een club en sp…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Golf_%28sport%29
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.