Betaalbaar golfen

In Nederland hoort men over het algemeen, dat golfen een dure sport is. In het bijzonder omdat je naast de kosten voor het halen van je Golfvaardigheidsbewijs (GvB) ook nog veel geld moet neertellen voor het kopen van aandelen en/of het lidmaatschap van een golfclub. Er zijn echter legio mogelijkheden om betaalbaar te golfen zonder dat je eerst lid moet worden van een golfclub.

Golfvaardigheidsbewijs (GvB)

Om in Nederland überhaupt te mogen golfen, dient men in het bezit te zijn van een Golfvaardigheidsbewijs (GVB). Het examen voor het halen van een dergelijk bewijs wordt afgenomen door de Nederlandse Golf Federatie NGF. Het examen bestaat uit een theoretisch deel met vragen over de spelregels en een praktisch deel waarbij een aantal holes binnen een hiervoor vaststaand aantal slagen moet worden gespeeld. Wanneer dit examen met goed gevolg is afgelegd wordt door de NGF een golfvaardigheidsbewijs afgegeven. Op deze GVB wordt vermeld van welke golfclub de betrokkene lid is, maar indien de betrokken speler geen lid is van een golfclub dan wordt een z.g. witte GVB afgegeven.

Golfclubs zonder baan

Doordat er steeds meer mensen een z.g. witte GVB halen, is ook de vraag naar het spelen van toernooien toegenomen. Dit is mogelijk geworden door de oprichting van “golfclubs zonder baan”. Verenigingen/stichtingen die wel zijn aangesloten bij de NGF maar die niet over een eigen baan beschikken. Deze verenigingen geven vaak dezelfde mogelijkheden als een "normale"golfclub. Het enige dat zij niet hebben, is een eigen baan.

Verenigingen/Stichtingen die dergelijke activiteiten organiseren zijn b.v. Nedergolf en ANWB Golf. Er zijn echter nog meer van deze clubs. Zij hebben een z.g. B-status bij de Nederlandse Golf Federatie.

Door aansluiting bij een dergelijke club is het mogelijk om:

Het GVB te behalen
ANWB Golf organiseert b.v. cursussen waar het mogelijk is binnen een beperkt aantal dagen het GVB te halen.

Deelnemen georganiseerde wedstrijden en toernooien
Deel te nemen aan door hen georganiseerde wedstrijden en toernooien in binnen- en buitenland. Soms zijn dat één daagse wedstrijden, maar er zijn ook toernooien, waarbij maandelijks een wedstrijd wordt gespeeld in een competitie over meerdere wedstrijden.

Handicapregistratie
De berekening van de handicap geschiedt aan de hand van de ingeleverde score-kaarten. Om de handicap geregistreerd te krijgen moet de speler tenminste 4 score-kaarten per jaar inleveren.

Naast deze activiteiten heeft het lidmaatschap nog het voordeel, dat op verschillende golfbanen korting wordt gegeven op de green fee.Tevens ontvangt men ook nog het door de NGF uitgegeven Golfjournaal.

Pay en Play

Een ander fenomeen in Nederland is een golfbaan zonder dat op de baan een golfclub actief is. Op een dergelijke baan kan men terecht volgens het z.g. Pay en Play principe. Men reserveert een starttijd, betaald en speelt. De eerste baan die volgens dit principe werkt is de Golfbaan Delfland, gelegen tussen Delft en Schipluiden.
© 2010 - 2024 Hanss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…
Golfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidGolfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidNog niet zo lang geleden was er in Nederland één mogelijkheid om te (leren) golfen: je werd lid van een golfbaan en leer…
Wat is de sport golf?Wat is de sport golf?Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sp…
Boerengolf, vermaak voor jong en oudIn 1999 werd boerengolf voor het eerst gespeeld op een Nederlandse boerderij. Het is dan ook iets typisch Nederlands en…

Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
De unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtDe unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtGolf wordt steeds populairder, lees hier alles over golf en de termen die hierbij gebruikt worden. Hier vind je wat een…
Hanss (4 artikelen)
Laatste update: 26-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.