Golfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlid

Golfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlid Nog niet zo lang geleden was er in Nederland één mogelijkheid om te (leren) golfen: je werd lid van een golfbaan en leerde het spel van de bij die baan werkzame golfprofessional. Dat was echter niet iedereen gegund. Golf was een elitaire sport en golfbanen waren schaars. Maar in de periode van wassend nieuw geld keerde het tij. De groep die wel eens een balletje wilde slaan groeide. Wachtlijsten bij golfclubs werden langer en ballotage verzwaard. En om meer mensen te laten golfen werden banen letterlijk uit de grond gestampt, kon het spel ook buiten een clublidmaatschap worden geleerd en ontstonden er virtuele golfclubs, clubs zonder baan. Vandaag de dag is ook in ons land de golfsport voor velen toegankelijk en is er een breed aanbod om golf te spelen.

Geschiedenis

Tegen het einde van de vorige eeuw groeide in Nederland de groep golfers zonder clublidmaatschap. Men noemde ze de ‘witte golfers’. De meesten van hen beschikten over een tijdens vakantie in het buitenland behaald golfbewijs. Vooral Spanje was hiervoor populair. Het opleidingsniveau van deze snelcursussen voldeed vaak niet aan de eisen die in Nederland aan het golfvaardigheidsbewijs (GVB) werd gesteld, maar er was te weinig grond de bezitters van dit zogenaamd Spaans GVB de toegang tot de golfbanen te weigeren. De snelcursussen verplaatsten zich naar Nederland, waar geen Spaans, maar Nederlands GVB kon worden gehaald. De inhoud van ook deze cursussen was twijfelachtig en witte golfers werden door clubgebonden golfers met argusogen gadegeslagen: ze zouden de banen slecht behandelen, geen kaas hebben gegeten van etiquette en de spelregels aan hun laars lappen. Maar de toeloop van witte golfers was niet te meer te stoppen.

Vervolg

Er was niet alleen kritiek. De witte golfers brachten ook geld in het laatje bij de golfbanen. En slimme koffiedikkijkers bedachten dat deze golfers zich wellicht ooit zouden settelen als clubgolfers. Want dat deze zogenaamde vrije golfers toch behoefte hadden aan organisatie bleek wel uit het ontstaan van hun virtuele golfclubs, de clubs zonder baan. Die zorgden voor registratie van hun leden en organiseerden wedstrijden. Door de mogelijkheden van het internet groeide de populariteit van deze clubs binnen enkele jaren tot grote hoogte. En door aansluiting bij de Nederlandse Golf Federatie kregen deze clubs zonder baan een officiële status als D(digitale)- clubs, en hun leden een officiële handicapregistratie.

Heden

Tegenwoordig staan de poorten van de golfbanen open voor alle golfers, vaak al voor golfers met alleen baanpermissie. In hoofdlijnen zijn er nu drie soorten golfers:
  • leden van golfclubs met een ‘eigen’ baan, de zogenaamde home club
  • leden van D-clubs (digitale clubs, de virtuele clubs)
  • vrije golfers

Golfen op een home club

Lid worden

Als er geen wachtlijst is en/of ballotagecommissie, kun je lid worden van een golfclub met een eigen baan. Vaak is er aan het lidmaatschap een participatie verbonden. Hiermee word je als het ware mede-eigenaar van de club en baan. Naast lidmaatschappen op basis van jaar – of jaardeelcontributie, kun je vaak ook een tijdelijk of proeflidmaatschap link afsluiten. Per baan verschillen de mogelijkheden en tarieven.

Lid op twee of meer banen zijn

Als je lid bent op een golfbaan kun je tegen gereduceerd tarief ook lid worden op andere banen. Je neemt daar dan een buitenlidmaatschap. Handig en voordelig als je bijvoorbeeld ergens in Nederland een tweede onderkomen hebt en ook daar wilt golfen. Je kunt je lidmaatschap ook combineren met een lidmaatschap van een D-club.

Voordelen van lidmaatschap van een home club

Doordat je vaak op dezelfde baan speelt leer je er de mensen kennen en ook de baan van binnen en buiten. Je doet mee aan wedstrijden, competities, bezoekt ledenvergaderingen, treedt wellicht ooit toe tot een commissie. Kortom: je wordt lid van een gemeenschap. Andersom zorgt de baan voor de registratie van jouw handicap en houdt je op de hoogte van alle belangrijke informatie. En vaak onderhouden golfclubs vriendschappen met andere banen, waardoor je daar tegen een voordelig tarief mag spelen.

Golfen bij een D-club

Lid worden

Dit gaat eenvoudig via internet. Kies je favoriete club en vul je gegevens in. Het kiezen zal de meeste tijd nemen. Bij je keuze kun je rekening houden met bijvoorbeeld ligging van deelnemende golfbanen, mogelijkheid van golflessen, wedstrijden en toernooien, kortingsmogelijkheden. Een lidmaatschap van een D-club kost op jaarbasis ongeveer € 70-125. Een deel van dit bedrag gaat naar de NGF voor de handicapregistratie.

Lid zijn van meer clubs

Dit kan. Ook een lidmaatschap van een home club kun je aanvullen met dat van een D-club. Let er wel op, dat je de kosten voor de GVB- en handicapregistratie slechts 1x betaalt!

Voordelen van lidmaatschap van een D-club

Een lidmaatschap is financieel voordelig als je niet vaak speelt. En het is aantrekkelijk wanneer je van reizen houdt en graag andere mensen ontmoet. D-clubs hebben overeenkomsten met verschillende banen, voor speelrechten en voordelige tarieven. Ook organiseren ze wedstrijden en toernooien. Bij een D-club speel je op veel verschillende banen met steeds weer andere golfers.

Vrije golfer

Je laten registreren

Als vrije golfer moet je in het bezit zijn van een pas. Dit kan zijn een baanpermissie- of handicappas. Beide worden verstrekt door de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Ze doen dit niet rechtstreeks, maar via (golf)- clubs of sites. Op het internet vind je sites die deze registratie verzorgen; D-clubs registreren je handicap standaard, maar ook bij de meeste home clubs kun je hiervoor terecht. Misschien heb je net je start als golfer op een home club gemaakt en wil je vrije golfer worden, maar toch regelmatig terugkomen op je ‘oude’ baan? Vraag dan of je daar als vrije golfer geregistreerd kunt blijven. Omdat deze club er wellicht belang bij heeft dat je een regelmatige bezoeker blijft of wordt, heeft ze vast en zeker wel wat aanbiedingen voor je op de plank.

De voordelen van vrije golfer

Je bent ongebonden. Je registratie en het bijhouden van je handicap gaat per internet. Je kosten zijn minimaal; in principe de afdracht aan de NGF en wat servicekosten. Met een bedrag rond de € 50,- per jaar kom je een heel eind. Wel is het aan te raden handicap 54 link te halen, daar veel banen niet toegankelijk zijn voor golfers met alleen baanpermissie.
© 2013 - 2024 Hoogenberginfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betaalbaar golfenIn Nederland hoort men over het algemeen, dat golfen een dure sport is. In het bijzonder omdat je naast de kosten voor h…
Golfen: is golfen een sport in Nederland?Golfen: is golfen een sport in Nederland?De afgelopen jaren heeft de golfsport een enorme groei doorgemaakt. Niet alleen een groei in het aantal golfers, maar oo…
Beginnen met golf: baanpermissie halenBeginnen met golf: baanpermissie halenHeb je misschien ooit het plan opgevat te gaan golfen, maar schrok je van de enorme tijdinvestering en het moeten aflegg…
De unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtDe unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtGolf wordt steeds populairder, lees hier alles over golf en de termen die hierbij gebruikt worden. Hier vind je wat een…

Topprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkustTopprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkustSean Conway is een fotograaf en avonturier, die al menig grote uitdaging is aangegaan. Hij beklimt de hoogste bergen, lo…
Zesdaagse van GentZesdaagse van GentDe Zesdaagse van Gent staat jaarlijks in het winterseizoen op de kalender. Deze zeer populaire Belgische baanwielerwedst…
Reactie

Golfaanbieder Nl, 14-11-2013
Leuk artikel!
De "witte golfer"? Tsja, het is niet zo gek dat deze golfers zo populair zijn geworden. Als je een paar jaar geleden lid wou worden dan moest je ca. €2000,- meebrengen. En dan kon je spelen op slechts 1 Golfbaan. De golfer van nu wil vrijheid, heeft weinig tijd en wil spelen waar hij/zij dat wilt. Vooral de tijd speelt een grote rol in de lidmaatschap keuze. Tegenwoordig zijn er idd genoeg keuzes om vrij te golfen waar de golfer dat maar wilt. Voor €2000,- kun je namelijk heel wat rondjes golfen. Lidmaatschap blijft wel erg leuk! Reactie infoteur, 14-11-2013
Dank je voor je reactie.
De situatie nu in golfend Nederland is een heel andere dan pakweg vijftien jaar geleden. En je kunt je natuurlijk voorzichtig afvragen hoe het er over weer eens vijftien jaar zal uitzien. Veel, vooral nieuwe banen, hebben problemen om hun exploitatie rond te krijgen. Ik ken niet alle onderzoeken, maar naar het schijnt wordt op praktisch geen enkele baan meer het 'normale' greenfeetarief betaald. Ze worden verpakt in aanbiedingen. Op zich niet erg, maar het geeft aan hoe graag de banen willen dat je komt… En dat is voor de vrije golfer natuurlijk een eldorado.

Hoogenberginfo (10 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.