Beginnen met golf: baanpermissie halen

Beginnen met golf: baanpermissie halen Heb je misschien ooit het plan opgevat te gaan golfen, maar schrok je van de enorme tijdinvestering en het moeten afleggen van het golfvaardigheidsexamen? Want dat was tot 2012 nodig om toegang te krijgen tot het gras van golfbanen in Nederland. Tegenwoordig is een zogenaamde baanpermissie voldoende, en de weg hiernaar is korter en eenvoudiger.

Twee golforganisaties

Baanpermissie kun je behalen bij een golfbaan. In Nederland zijn de golfbanen bij twee verschillende organisaties ondergebracht: de NGF (Nederlandse Golf Federatie) en de NVG (Nederlandse Vereniging voor Golfaccommodaties). De NGF werkt met het 9-Stappenplan, waarbij stap 1 het behalen van baanpermissie is. Hierna mag je in ieder geval spelen op de baan waar deze eerste stap is behaald, maar ook op een aantal andere banen. De NVG werkt met het Golfpaspoort. Hier kun je in twee stappen baanpermissie halen, eveneens voor de eigen baan en sommige andere golfbanen. Er is er weinig verschil in deze opleidingen en ze leiden naar eenzelfde spelniveau.

Als het kan: dicht bij huis

Bij je keuze van golfbaan zal de ligging waarschijnlijk zwaarder wegen dan bij welke organisatie deze is aangesloten. Het handigst is een baan in je woonomgeving. In het begin moet je een aantal golflessen volgen om de techniek te leren en je moet regelmatig oefenen. Maar ook wanneer je eenmaal baanpermissie hebt is het fijn niet ver te hoeven reizen om te kunnen spelen. Op het internet vind je de Golfclubs en op hun individuele websites de informatie voor het verkrijgen van baanpermissie.

Golfles: privé of in een groep

De techniek van het golfspel wordt je bijgebracht door een golfprofessional, die daarvoor speciaal is opgeleid. Golfprofessionals geven zowel privélessen als lessen in groepsverband. Zo is het mogelijk alleen of samen met je partner les te nemen, maar ook met een groep die je zelf hebt georganiseerd. Bijvoorbeeld vanuit je vriendenkring of de personeelsvereniging van je werk. Daarnaast zijn er groepen die door de golfclub of professional in het leven worden geroepen, en waarbij je je kunt aansluiten. Hoewel je in een groep minder persoonlijke aandacht mag verwachten dan in een privéles, steek je toch ook het een en ander op van uitleg van de golfprofessional aan andere deelnemers. Zo heffen voor- en nadelen van privé- en groepsles elkaar enigszins op.

Duur van een golfles en aantal lessen

Een gemiddelde golfles duurt een half uur tot een uur. Een privéles in je eentje duurt ongeveer een half uur; les je met meer mensen dan duurt een les meestal langer. Een les kan ook uit meerdere sessies bestaan, zoals les in techniek plus het spelen van oefenholes. Dat zal meer tijd nemen. Het aantal lessen dat je nodig hebt voor baanpermissie varieert doorgaans van vijf tot tien, maar hangt natuurlijk ook af van je aanleg en inzet.

Gebruiken: de etiquette

Naast de golftechniek moet je het een en ander leren over de gebruiken die horen bij het spelen van een ronde golf. Deze gebruiken, de etiquette, vormen een belangrijk onderdeel van het golfspel. Het gaat niet alleen over beleefd zijn, maar in het bijzonder over goede zorg voor de golfbaan en over veiligheid. Over wat te doen wanneer je een plag uit het gras slaat of voetsporen in het bunkerzand hebt gemaakt; over hoe te voorkomen dat je andere spelers raakt met jouw golfbal, en hoe te handelen als er plotseling onweer komt opzetten. De golfprofessional zal de etiquette tijdens zijn of haar lessen behandelen. Vaak ook heeft de golfclub voor dit doel een speciale commissie die hierover lessen organiseert.

Spelregels

Hoewel het kennen van de golfspelregels voor het behalen van baanpermissie geen voorwaarde is, is het toch prettig een basiskennis te hebben. Het geeft plezier aan het spel. Daar komt bij, dat er bij het golfspel geen duidelijke scheiding is aan te brengen tussen etiquette en spelregels. De golfprofessional zal je bij het spelen van oefenholes al wat wegwijs maken in de spelregels. Vaak ook biedt de golfclub je bij het voorbereiden van baanpermissie de mogelijkheid een les te volgen in zowel etiquette als spelregels.

Totaalpakket voor baanpermissie

Veel golfbanen en/of golfprofessionals hebben een vastgesteld aantal lessen voor baanpermissie ondergebracht in een pakket, aangevuld met mogelijkheden om te oefenen, lessen in etiquette/spelregels, gebruik van (golf)spullen enzovoort. Een dergelijk pakket maakt de weg naar baanpermissie overzichtelijk. En wanneer het gekoppeld is aan een tijdelijk lidmaatschap van de golfbaan, kun je ook na het behalen van de baanpermissie vaak nog een poosje op de baan blijven spelen zonder extra kosten.
© 2013 - 2024 Hoogenberginfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…
De Golfregels; verleden en hedenDe Golfregels; verleden en hedenMenigeen die vandaag de dag voor het eerst de 'Golfregels' onder ogen krijgt schrikt zich een hoedje. Hoe is het mogelij…
Mechanische golvenMechanische golvenMen onderscheidt drie golftypen, wanneer men de zogenaamde mechanische golven onder de loep neemt. Deze zijn de transver…

Golfen met baanpermissie; wat je beslist moet wetenGolfen met baanpermissie; wat je beslist moet wetenJe hebt baanpermissie gekregen en staat aan het begin van een nieuw avontuur: een eerste echte golfronde. Je golfstokken…
Eerste kennismaking met de golfbaanEerste kennismaking met de golfbaanHet is misschien even wennen wanneer je voor het eerst op een golfbaan komt. Bij goed weer is het er een komen en gaan v…
Bronnen en referenties
  • NGF: 9-Stappenplan
  • NVG: Golfpaspoort
Hoogenberginfo (10 artikelen)
Laatste update: 09-09-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.