Eerste kennismaking met de golfbaan

Eerste kennismaking met de golfbaan Het is misschien even wennen wanneer je voor het eerst op een golfbaan komt. Bij goed weer is het er een komen en gaan van golfers, vlaggen wapperen vrolijk in de wind. En terwijl jij wat onwennig probeert te bedenken welke kant je op moet, lijken alle andere bezoekers precies te weten wat ze aan het doen zijn. Laat je niet ontmoedigen en bedenk dat er voor hen ook een eerste keer is geweest. Binnenkort ken ook jij deze omgeving als je broekzak.

Als andere sportaccommodaties

Van buiten naar binnen vind je bij een golfbaan niet veel meer of minder dan bij andere sportaccommodaties. Er is een parkeerplaats en misschien is er een fietsenstalling, een clubhuis met kleedkamers en een restaurant. Verder is er een plek om je (golf)spullen neer te zetten, vaak is er een schuur of loods waar leden hun golfspullen kunnen opslaan, en op veel golfbanen is een golfshop. En dan natuurlijk de golfbaan zelf met diverse oefenfaciliteiten.

Het eerste bezoek

Op de meeste golfbanen is er een punt voor dienstverlening, zoals de balie van een doktersassistente, dat zich doorgaans in het clubhuis bevindt. Je kunt er terecht voor je vragen. Verder kun je er dingen kopen als muntjes voor de golfballenautomaat of er een golfkar huren. En als er geen golfshop op de baan is, kun je hier wellicht ook golfballen kopen of een handschoen. Dit punt van dienstverlening kan verschillende vormen hebben, zoals een kantoor, luik etc. En als het gesloten is neemt het personeel in het restaurant vaak de honneurs waar.

Indeling van de golfbaan

De golfbaan zelf heeft meestal een omvang van negen of achttien holes. Een hole is een speelbaan die begint met een afslag en wordt gevolgd door een langgerekte grasmat met hier en daar een waterpartij of zandbunker. Aan het eind wordt een hole afgesloten met een stuk heel kort gemaaid gras, de green, waarin zich een gat bevindt met een cup: de hole. Bij het golfspel is het de bedoeling een bal vanaf de afslag uiteindelijk in deze hole te spelen. De lengte van een hole varieert van ongeveer honderd tot vijfhonderd meter.

Omvang van een golfbaan

Een traditionele ronde golf bestaat uit achttien holes, maar de laatste jaren is het spelen van negen holes erg populair geworden. Er zijn in Nederland veel negen-holesbanen. Wil je hier achttien holes spelen, dan speel je twee rondes. Grotere banen hebben achttien holes of meer, meestal een veelvoud van negen. Spelers kunnen daar kiezen en voor achttien holes naar eigen voorkeur een circuit samenstellen.

Uiterlijk en sfeer

Behalve de grootte van golfbanen is er verschil in uiterlijk en sfeer. Een bosbaan ziet er anders uit dan een baan langs de kust, een baan in het heuvelland anders dan eentje in de polder. En hoewel golfbanen zich in het algemeen bewust zijn van het milieu, komen er steeds meer banen die zich op dit gebied profileren. Zo zijn er banen die deel uitmaken van een natuurgebied en ook banen waar bijvoorbeeld schapen grazen. Maar op alle golfbanen is het voor vogels en dieren goed toeven vanwege de rust en ruimte.

Oefenmogelijkheden op de golfbaan

Wanneer je begint met golfen doe je dit onder leiding van de golfprofessional op een van de oefenfaciliteiten. Die bestaan uit een drivingrange, chipping- en puttinggreen en een oefenbunker. Hier leer je de basis voor het golfspel: het aanleren van de golfswing en het maken van de langere slagen op de drivingrange, de kortere slagen waarmee je de green aanspeelt op de chippinggreen, de slagen uit het zand in de oefenbunker en het putten op de puttinggreen. Veel golfbanen hebben daarnaast enkele oefenholes of een complete kleine baan waar je al snel echt kunt spelen. Ook buiten de lessen kun je naar hartenlust gebruik maken van deze oefenmogelijkheden.

De negentiende hole

Omdat een traditionele ronde golf achttien holes beslaat, is de negentiende er om te ontspannen en na te praten. Maar dit geldt natuurlijk ook voor na je golfles of het oefenen. Deze negentiende hole is het restaurant of bij goed weer het terras. Bij een consumptie maak je hier snel kennis met andere clubleden en binnen de kortste keren voel je je helemaal thuis.
© 2013 - 2025 Hoogenberginfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtDe unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtGolf wordt steeds populairder, lees hier alles over golf en de termen die hierbij gebruikt worden. Hier vind je wat een…
Wat is de sport golf?Wat is de sport golf?Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sp…
Golfen met baanpermissie; wat je beslist moet wetenGolfen met baanpermissie; wat je beslist moet wetenJe hebt baanpermissie gekregen en staat aan het begin van een nieuw avontuur: een eerste echte golfronde. Je golfstokken…
GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…

Beginnen met golf: baanpermissie halenBeginnen met golf: baanpermissie halenHeb je misschien ooit het plan opgevat te gaan golfen, maar schrok je van de enorme tijdinvestering en het moeten aflegg…
Wat je nodig hebt om te golfenWat je nodig hebt om te golfenWanneer je begint met golfen komt de vraag welke golfspullen je nodig hebt. In gedachten heb je je spaarpot al omgekeerd…
Hoogenberginfo (10 artikelen)
Laatste update: 09-09-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.