Wat je nodig hebt om te golfen

Wat je nodig hebt om te golfen Wanneer je begint met golfen komt de vraag welke golfspullen je nodig hebt. In gedachten heb je je spaarpot al omgekeerd of je rekening geplunderd, maar misschien hoeft dat niet. Kijk niet naar golfers die hun overgrote tassen op karren met elektrische aandrijving vol hebben met de nieuwste en duurste stokken en andere snufjes. Het gaat om het spel, en wanneer je net begint kun je het simpel houden.

Golfstokken

De eerste aandacht gaat uit naar golfstokken. Op zijn Engels: clubs. Maar in Nederland mag je stokken zeggen. Hiermee sla je de golfbal vooruit, en omdat de plaats waar de bal ligt of de slag die je wilt maken niet altijd gelijk is, heb je ook verschillende soorten stokken. Er zijn zogenaamde ijzers, voor het wat kortere werk, en houten, voor het langere. Daarnaast bestaan er hybride stokken, een soort mengvorm van ijzers en houten. Al deze stokken hebben een nummer; hoe hoger het nummer, hoe hoger en korter de balvlucht. En natuurlijk zijn er putters, in heel veel maten en soorten, om de bal in de hole te putten.

Lenen, huren of tweedehands

Bij je eerste golflessen heb je niet veel stokken nodig: een stok om te leren van de afslag te slaan, een stok voor wat kortere slagen, een stok om uit het bunkerzand te slaan en een putter om de bal uit te holen. Op veel golfbanen zijn deze stokken te huur of te leen, bijvoorbeeld wanneer je een beginnerscursus volgt. Is dit niet het geval, vraag dan eens rond bij familie en vrienden. Of probeer de stokken tweedehands aan te schaffen. Dit kan via de bekende websites, maar soms ook organiseren golfbanen markten voor dit doel, bijvoorbeeld op open dagen. En soms ook hebben professionele golfshops gebruikte, ingeruilde sets te koop.

Een halve set

Wat je ook koopt, gebruikt of nieuw, een halve set is eerst voldoende. Deze bestaat uit ijzers 5,7,9, een sand wedge om uit de bunker te slaan, en een putter. De set wordt meestal aangevuld met een houten 5 of een hybride. Met zo’n set kun je tijden vooruit.
Behalve dat er verschil is tussen ijzers, houten en hybrides, zijn er veel merken en types golfstokken. De ene stok is langer dan de andere, lichter of zwaarder, flexibeler of juist stugger. Verder is er onderscheid in dames- en herenstokken, en links- en rechtshandige stokken. Zorg vooral dat de stokken bij jou passen. Dit kun je vragen aan je golfprofessional of aan iemand die flink wat golfervaring heeft.

Stokken voor de toekomst

Wanneer je nieuw koopt is het verstandig dit bij een professionele golfshop te doen, zodat je stokken goed worden aangemeten en je terug kunt komen als er iets niet in orde is. En omdat je eerst een halve set aanschaft is het ook handig te weten, of het door jou gekozen merk en type nog eventjes op de markt blijft. Je kunt je set dan eventueel verderop in je golfcarrière met dezelfde stokken aanvullen.

De golftas

Een simpele draagtas, liefst eentje die je rechtop kunt neerzetten, voldoet. Zo’n tas heeft behalve voor je stokken ook vakken om je golfballen en andere spullen in te bewaren. Misschien kun je de tas ook lenen of huren bij je golfclub, maar kijk ook hiervoor eens in de garage van de buurman en familieleden of speur op het internet.

Verdere inhoud van de golftas

In de tas stop je, naast je stokken:
  • Golfballen. Alhoewel je in het begin oefenballen van de golfclub gebruikt - zogenaamde drivingrangeballen - komt het moment dat je je eigen golfballen nodig hebt al snel. Dat hoeven geen dure te zijn. Veel sportzaken, maar ook warenhuizen bieden goedgekeurde golfballen aan voor een nette prijs. En in golfshops vind je naast het gewone assortiment ook ‘lakeballs’. Dit zijn gebruikte ballen, die op of rond golfbanen zijn gevonden en geen eigenaar meer hebben. Ze zijn van goede kwaliteit.
  • Tees. Een tee is een pinnetje, bij voorkeur van hout of zetmeel, waar je je bal op mag zetten voor de eerste slag op iedere hole. Ze zitten meestal in zakjes van 50-100 stuks.
  • Een pitchfork. Dit is een vorkje, bedoeld om eventuele beschadigingen aan het gras van de green te herstellen. Hoe dat in zijn werk gaat leer je in de beginnerscursus.
  • Een marker. Dit leg je achter de bal, wanneer je deze oppakt. Hoe en wanneer leer je in de beginnerscursus. Zo’n marker kan een (geld)muntje zijn. En vaak zit er een marker in de vorm van een knoopje op je golfhandschoen.
  • Een golfhandschoen. Niet noodzakelijk maar wel prettig. Als je rechtshandig bent heb je een linker handschoen nodig. Ben je linkshandig, een rechter. Ze zijn er in dames- en herenmaten, en voor het koude seizoen zijn er winterhandschoenen. Zorg dat de handschoen strak om je hand zit.
  • Een handdoekje. Te gebruiken om je stokken of golfbal schoon te maken. Meestal hangt deze aan de tas.
De meeste spullen koop je in een golfshop of sportzaak. Maar soms ook in een warenhuis. En het handdoekje en de marker heb je wel ergens in huis.

Golfschoenen

Golfschoenen zijn niet verplicht en in het begin ook niet nodig. Stevige, platte sportschoenen voldoen. Maar wanneer je golfschoenen wilt kopen, bedenk dan dat dit het belangrijkste onderdeel van je golfoutfit is: voor een rondje golf sta je uren op je voeten en met pijn in je voeten, benen en rug speelt het niet prettig. Passen dus, en dit toch maar het beste bij een gespecialiseerde golfshop. Wanneer je dit aan het einde van het zomerseizoen doet, heb je ook nog kans op korting of opruimaanbiedingen.

Kleding

De kledingwetten op het merendeel van de golfbanen zijn tegenwoordig minder streng dan in het verleden het geval was. Maar er zijn nog wel basisvoorwaarden. Vraag bij de golfclub waar je gaat golfen wat mag en vooral wat niet mag. Kleed je in ieder geval naar het weer. Draag een niet te korte short en een poloshirt als het kan, een warme broek en trui als het nodig is en regenkleding als je bij slecht weer speelt. Het shirt of de trui mag overigens in plaats van een kraag ook een opstaande boord of col hebben. En ten slotte bescherm je je hoofd tegen zon of kou met een zonneklep, pet, hoed of muts.
© 2013 - 2024 Hoogenberginfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de sport golf?Wat is de sport golf?Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sp…
De Golfregels; verleden en hedenDe Golfregels; verleden en hedenMenigeen die vandaag de dag voor het eerst de 'Golfregels' onder ogen krijgt schrikt zich een hoedje. Hoe is het mogelij…
Betaalbaar golfenIn Nederland hoort men over het algemeen, dat golfen een dure sport is. In het bijzonder omdat je naast de kosten voor h…
Midgetgolf, gezellig vermaak voor jong en oudMidgetgolf, gezellig vermaak voor jong en oudMidgetgolf is een gezellige vrijetijdsbesteding gekenmerkt door vindingrijke en verrassende banen in een natuurlijke omg…

Eerste kennismaking met de golfbaanEerste kennismaking met de golfbaanHet is misschien even wennen wanneer je voor het eerst op een golfbaan komt. Bij goed weer is het er een komen en gaan v…
Hoogenberginfo (10 artikelen)
Laatste update: 13-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.