Topprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkust

Topprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkust Sean Conway is een fotograaf en avonturier, die al menig grote uitdaging is aangegaan. Hij beklimt de hoogste bergen, loopt marathons en peddelt in een kajak in door poolkoude wateren. Hij heeft er lol in om zichzelf fysiek uit te dagen en doet dat soms op een ludieke manier. Tegelijk zamelt hij met sponsoracties geld in voor een goed doel, voor War Child. In het najaar van 2013 zwom hij langs de gehele Britse westkust. Het is een topprestatie en hij was de eerste die dit heeft gepresteerd. Conway deed er 135 dagen, hij begon op 30 juni 2013 midden in de zomer en tikte op 11 november 2013 het eindpunt aan.

Lange zwemtocht langs hele Britse kust - van Cornwall naar John O'Groats

Sean Conway (in 2013 is hij 32 jaar) is in Zimbabwe geboren en in Afrika opgegroeid. Hij woont in het zuiden van Engeland. Conway begon op 30 juni in het zuidwesten van Groot-Brittannië, in Cornwall. Hij tikte 135 dagen later het eindpunt van John O'Groats, in het noordoosten van het land, aan. De zwemmer lag van die 135 dagen 90 in het water. De overige 45 dagen moest hij aan land doorbrengen vanwege het slechte weer. Conway houdt van dit soort avonturen. Hij wil ermee bewijzen dat een lange zwemtocht als dit met een goede voorbereiding mogelijk is en hij wil avonturen aangaan en laten zien dat een avontuur dichterbij is dan je denkt. Vele mensen hielden het niet voor mogelijk maar hij deed het.

Hij zamelde met zijn zwemtocht duizenden euro’s in voor War Child, de organisatie die kinderen in oorlogsgebieden helpt. Deze tocht werd nooit eerder zwemmend door een persoon afgelegd.

Materiaal en wetsuit

Conway ging goed voorbereid het water in. Voor zijn zwemtocht langs de Britse kust lag het volgende voor hem klaar:
 • Badmuts;
 • Neoprene tri cap, die hij onder zijn badmuts draagt;
 • Silicone ear plugs tegen zwemmersoren;
 • Goggles - Speedo Aquapulse zwembril;
 • Wetsuit - My Speedo Tri Super Elite is zijn favoriet;
 • thermal mouwloos vest met capuchon;
 • zwembroek;
 • sokken;
 • Neoprene booties, voor het warm houden van de voeten.

Conway en Kilimanjaro

De Engelsman doet sinds zijn 10de aan duursporten. Hij begon met zwemtochten op een meer. Hij is al verschillende extreme uitdagingen aangegaan, zoals een marathon varen in een kajak. Ook ging hij gekleed als pinguïn de 5.892 meter hoge Kilimanjaro op, de hoogste berg van Afrika. Conway fietste eens in 116 dagen meer dan 25.000 kilometer door zes continenten. Hij raakte daarbij ernstig verwond aan zijn ruggengraat nadat hij was overreden door een vrachtwagen.

Topprestatie en kerosinelamp

Sean Conway heeft er lol in om zichzelf fysiek uit te dagen, tot verder dan hij zelf voor mogelijk houdt. Hij houdt ook spreekbeurten over jezelf uitdagen en over het overwinnen van moeilijkheden. Hij zet zich tevens in voor het uitbannen van de gevaarlijke kerosinelamp in Afrika. Hij steunt Solar Aid.

Avontuur en filosofie

Avontuur is het beklimmen van bergen en bevaren van oceanen. Avontuur is in zijn meest pure vorm een manier van denken. Dat is de filosofie van avonturier Conway.
Maak wat van je leven en ga het avontuur aan.
Hij zegt: "Have a dream. Make it bigger. Then go & do it!"

Twee simpele regels

Conway volgt twee simpele regels bij alles wat hij doet. Doe het omdat je de beste wilt zijn of doe het omdat je het fijn vindt. Als je deze twee principes kunt vereniging is het helemaal mooi. Volg je eigen pad, volg je droom en laat je niet op een zijpad manoeuvreren. Als je nu eens zeker wist dat je succesvol zou zijn in wat je besluit morgen te doen, dan weerhoudt niets je toch? “Now, go and do it!”

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen in een wetsuit - voor triatleet en winterzwemmerZwemmen in een wetsuit - voor triatleet en winterzwemmerZwemmen is een gezonde en ontspannende sport die goed is voor lijf en leden. Je bouwt er een goede conditie mee op en al…
Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe?Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe?Op diverse plekken van de wereld kun je zwemmen met dolfijnen. Minder bekend is dat er ook excursies worden aangeboden o…
Kilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, het hoogste punt van Afrika, word ieder jaar weer door vele toeristen en bergsporters bezocht om te ervaren…
Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isZwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isElke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de he…

Topcompetitie marathonschaatsenWat is marathonschaatsen? Voor de leek lijkt het dat de rijders gewoon zo hard mogelijk moet schaatsen om als eerste ove…
Golfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidGolfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidNog niet zo lang geleden was er in Nederland één mogelijkheid om te (leren) golfen: je werd lid van een golfbaan en leer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • www.ketnet.be
 • Leeuwarder Courant
 • www.ad.nl
 • www.lindanieuws.nl
 • www.seanconway.com
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.