Zwemmen in een wetsuit - voor triatleet en winterzwemmer

Zwemmen in een wetsuit - voor triatleet en winterzwemmer Zwemmen is een gezonde en ontspannende sport die goed is voor lijf en leden. Je bouwt er een goede conditie mee op en als je het vaak doet verlies je nog wat gewicht bovendien. Het zwemmen in zee is extra lekker door de aanwezigheid van minerale zouten, de masserende golfslag en de geur en het geluid van de branding. In het najaar, de winter en het vroege voorjaar is het zeewater rondom Nederland en België koud zodat onderkoeling op de loer ligt. Wie in die koudere maanden toch wil zwemmen kan dat doen met een wetsuit aan.

Veilig zwemmen in koud water


Zwemmen

Zwemmen is gezond. Bewegen in water doet ontspannen. Spierspanningen en stress verdwijnen en je conditie wordt beter. Na een zwemsessie voel de zwemmer zich heerlijk loom en ontspannen. Het Noordzeewater is goed voor de huid en longen en draagt bij aan de gezondheid van de zwemmer.

Winterzwemmer en triatleet

Wie in de koudere seizoenen, met koud zeewater, toch wil gaan zwemmen, kan een wetsuit dragen. Een wetsuit houdt je warm en draagt bovendien positief bij aan het drijfvermogen van de zwemmer. Voor sporters, triatleten bijvoorbeeld, is dat een reden om een wetsuit te dragen: ze zwemmen er beter en sneller door. Voor de huis tuin en keuken zwemmer gaat het er vooral om dat hij warm blijft.

Wetsuit

Wetsuits heb je in soorten en maten, voor zwemmers, surfers, als vest, met korte mouwen en als pak met lange mouwen en lange pijpen. Ze zijn te koop voor minder dan honderd euro tot over de duizend. Ze zijn er voor beginners en topsporters, voor mannen en vrouwen en kinderen. En ze zijn bij gespecialiseerde bedrijven te huur.

Waar moet je op letten bij aanschaf

Een wetsuit moet goed zitten. Het is dan ook belangrijk dat je een goede maat kiest op basis van je lengte en gewicht. Het pak moet strak om je lijf zitten. Als hij te ruim zit komt er water in het pak en dan is de isolerende werking minder. Het pak moet strak zitten, maar net niet te strak, net niet oncomfortabel. In het water moet je wel kunnen bewegen.
De goedkopere pakken zijn vaak wat stugger dan de duurde versies. Elke zwemmer kiest het pak dat bij hem past en dat hoeft niet perse de duurste te zijn. Mindere zwemmers kunnen baat hebben bij een stugger pak met groot drijfvermogen. Goede zwemmers drijven door hun techniek al goed en willen liever een dunner pak om warm te blijven.

Neopreen

Een wetsuit is gemaakt van neopreen, een synthetisch rubber, dat, bij een wetsuit, waterdicht is en een groot drijfvermogen heeft. Wetsuits hebben neopreen aan de buitenkant en een stretch voering aan de binnenkant.

Aantrekken

Het aantrekken van een wetsuit is een techniek op zich. Het neopreen kan beschadigen en daarom is een juiste techniek bij het aantrekken belangrijk.

Onderpijpen

Je trekt de onderpijpen naar binnen en stapt met je voeten in die pijpen. Om je voeten heb je plastic zakjes zodat het gemakkelijk glijdt. Trek dan de onderpijpen om je kuiten. Het pak hangt dan binnenstebuiten om je benen. Trek het pak via het materiaal aan de binnenkant omhoog. Trek niet aan de buitenkant, want dat kan het neopreen beschadigen. Pas ook op met scherpe nagels. Steek je beide handen achter je in het pak en trek het pak zo over je billen.

Goed in het kruis

Zorg dat het pak goed in het kruis zit. Steek dan de handen, in plastic zakjes, in de mouwen en trek de mouwen aan en haal het pak daarna over de schouders. Controleer of het pak goed strak in de oksels zit en dan kan de rits dicht. Vraag voor het dichtritsen hulp. Blaas via de arm lucht naar binnen om het pak overal even strak te laten zitten.

Uittrekken

Gebruik geen vaseline of babyolie op polsen en enkels om het pak sneller uit te krijgen, want dit is schadelijk voor het neopreen.
Uitdoen gaat over het algemeen gemakkelijker dan aantrekken.
Laat wat water via de kraag naar binnen stromen, waardoor het pak makkelijker van je lichaam glijdt. Je doet de rits open en het pak uit tot op de heupen. Dan stroop je het wetsuit af tot aan je enkels en haal je eerst je ene been eruit en dan het andere.

Tri-Ambla atleten / Bron: Persbureau AmelandTri-Ambla atleten / Bron: Persbureau Ameland
Snel wetsuit uitdoen / Bron: Persbureau AmelandSnel wetsuit uitdoen / Bron: Persbureau Ameland
Drogen / Bron: Persbureau AmelandDrogen / Bron: Persbureau Ameland

Onderhoud

Na het zwemmen in zee spoel je het pak af met kraanwater en hang je het te drogen. Het moet niet in de zon hangen, want UV straling is schadelijk voor het neopreen. Je kunt hem ook in de douchecabine hangen.
Hang het pak daarna over een gordijnhanger zodat het pak er ‘dubbelgeslagen’ overheen hangt. Hang het nooit als een jas op aan een kleerhanger, want dan rekt het neopreen uit bij de schouders.

Beschermhoes

Voor bewaren van langere tijd kun je het droge pak het beste binnenstebuiten in een beschermhoes leggen, liefst languit en op een donker plekje. Vervoer het pak in een aparte tas, gescheiden van spullen die scherpe punten en kanten kunnen hebben.

Scheurtje

Het kan natuurlijk gebeuren dat er toch een scheurtje in het pak komt. Dat is te repareren met speciale neopreenlijm.
Maak het oppervlak goed droog en vetvrij en zorg dat het pak zonder rek kan drogen. Als je een kleine beschadiging niet plakt loop je kans dat het scheurtje een scheur wordt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isZwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isElke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de he…
Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe?Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe?Op diverse plekken van de wereld kun je zwemmen met dolfijnen. Minder bekend is dat er ook excursies worden aangeboden o…
Informatie over snorkelenSnorkelen houdt in dat men dankzij een uitrusting een lange tijd met het hoofd onder water kan blijven. Zo kan men koraa…

Eenvoudige snorkeltips voor beginnersEenvoudige snorkeltips voor beginnersHet is op meerdere locaties mogelijk om te leren snorkelen. Het is mogelijk om de sport in de zee of in een zwembad te o…
Gevaarlijk zwemmen – van kramp tot uitputtingGevaarlijk zwemmen – van kramp tot uitputtingJaarlijks halen de Nederlandse reddingsbrigades talloze onfortuinlijke zwemmers uit zee. En vele anderen uit kanalen, ri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johntex, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://www.step-one.to/triathlon/wetsuit+onderhoud.html geraadpleegd op 14 september 2015
  • http://www.step-one.to/triathlon/zwemtechnieken.html geraadpleegd op 14 september 2015
  • http://stoerevrouwensporten.nl/fashion-gear-reviews/wetsuit-triathlon-kopen/ geraadpleegd op 14 september 2015
  • http://www.zwemlesspecialist.nl/voordelen-gezondheid-zwemmen.html geraadpleegd op 14 september 2015
  • http://www.surfing-waves.com/equipment/wetsuit-types.htm geraadopleegd op 14 september 2014
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Neopreen geraadpleegd op 14 september
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Reactie

Marjo Kusters, 25-05-2019
Op 22 juni ga ik in Stavoren te water, om Maarten van der Weijden bij te staan in zijn 11 stedenzwemtocht. voor kankeronderzoek.
ik heb nog geen wetsuit, en weet ook niet goed wat ik moet aanschaffen, mede ook omdat ik nog niet weet wat de watertemperatuur gaat zijn tegen die tijd. Kunt u mij adviseren, in welke richting in welk materiaal en dikte van een pak ik het moet gaan zoeken?
Dank U voor de te nemen moeite.

Marjo kusters Reactie infoteur, 08-06-2019
Dag Marjo Kusters,

Ik heb mijn wetsuit tijdens een triatlon gekocht. Niet dat ik triatleet ben, maar bij dat soort evenementen is er meestal wel een marktje met kramen van sportspullen. Ik heb me daar door de deskundigen laten adviseren. Zo'n adviseur ben ik zelf niet.

Succes met de etappe tijdens de Elfstedenzwemtocht.

Groet,
Piejet

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.