Eenvoudige snorkeltips voor beginners

Eenvoudige snorkeltips voor beginners Het is op meerdere locaties mogelijk om te leren snorkelen. Het is mogelijk om de sport in de zee of in een zwembad te oefenen. Het is aangeraden om in ondiep water te beginnen. Een snorkeluitrusting bestaat uit drie verschillende onderdelen. Elk onderdeel wordt op een andere manier gebruikt en toegepast. Er is kans dat men water binnenkrijgt wanneer de snorkeluitrusting verkeerd gebruikt wordt. Tevens kan er water in uw duikbril terechtkomen. Dit is te voorkomen door van tevoren te oefenen of snorkellessen te nemen. Waar moet ik op letten om te voorkomen dat ik water in mijn duikbril krijg? Waar kan ik op snorkelles gaan en wat is een monovin?

Snorkeltips voor beginners


Benodigdheden

Voordat men begint met leren snorkelen is het van groot belang dat men óók zwemervaring heeft. Ervaring met zwemmen in een zwembad en in de zee is een vereiste voor de eigen veiligheid. Het behalen van een zwemdiploma biedt veel verschillende voordelen. Hiernaast is er een snorkeluitrusting nodig. Deze snorkeluitrustingen zijn te koop en te huur. Oók in het buitenland is het eenvoudig om een snorkeluitrusting te huren. Dit scheelt een hoop gewicht en baggageruimte tijdens de reis. Een snorkeluitrusting bestaat uit de volgende hulpmiddelen:
  • Een snorkel
  • Een duikbril
  • Eén paar zwemvliezen

Het testen van de verschillende onderdelen

Het is mogelijk om elk onderdeel van de uitrusting apart te testen. Op deze wijze is er de mogelijkheid om geleidelijk te wennen aan de verschillende onderdelen waar een snorkeluitrusting uit bestaat. De meeste beginnelingen hebben moeite om te ademen door middel van een snorkel. Om er aan te wennen kan het eerst boven water getest worden. Daarna is het aangeraden om langzaam in het water te zakken. In het begin kan het wennen zijn, maar hoe vaker het gedaan wordt hoe gemakkelijker het gaat.

Bron: Dirk2112, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Dirk2112, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het vinden van een geschikte locatie om te oefenen

Een locatie waar weinig stroming staat biedt de beste gelegenheid om te oefenen. Dit kan in een zwembad zijn of in de zee of meer. Zorg ervoor dat u in ondiep water oefent. Hiernaast is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Het is afgeraden om te leren snorkelen wanneer er teveel golven zijn. Hierdoor kan er water in de snorkel terechtkomen.

De snorkel

De snorkel moet altijd meerdere centimeters boven het water uitsteken. Dit zorgt ervoor dat er geen water in de snorkel terechtkomt. Zorg ervoor dat de snorkel verticaal het water uitsteekt. Wanneer er alsnog water in de snorkel terechtkomt, is het mogelijk om het water er desnoods uit te blazen. Dit wordt meestal bij een snorkelcursus uitgelegd. Het is namelijk geen vereiste bij het snorkelen.

De duikbril

Het is van essentieel belang dat de duikbril goed afsluit. Dit zorgt ervoor dat er geen water naar binnenstroomt. Met de verstelbandjes aan de zijkant kan de duikbril strakker aangetrokken worden. Het is afgeraden om een snorkel tussen het bandje en de bril te plaatsen, aangezien hierdoor een open gat kan ontstaan waar water in kan lopen. Plaats het bandje om deze reden door het stukje plastic dat aan de snorkel vastzit om het te bevestigen. Om water te verwijderen dat in de duikbril terecht is gekomen, is het mogelijk om de druikbril een stukje van de gezicht af duwen. Wanneer u zich in het water bevindt moet u uw zwemvliezen goed heen en weer bewegen tijdens het legen van uw duikbril. Hiermee wordt er ruimte gecreëerd om de handeling te verrichten.

Bron: Vlad & Marina Butsky, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Vlad & Marina Butsky, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De zwemvliezen

Een ander woord voor zwemvliezen is flippers. Deze handige hulpmiddelen zorgen ervoor dat men sneller vooruit kan zwemmen. Dit doet men door de benen om en om te bewegen. Zwemvliezen zijn echter onhandig wanneer u zich nog niet in het water bevindt. Wanneer de zwemvliezen op het strand worden aangetrokken is het aangeraden om achteruit het water in te lopen. Soms wordt er gebruik gemaakt van een monovin, echter is het niet mogelijk om hiermee op het land voort te bewegen. Het is namelijk een grote enkelvoudige vin. Daarom wordt de monovin slechts op een boot of in het water aangetrokken.

De mogelijkheid om diploma's te behalen

Om de fijne kneepjes van het vak te leren kan men bij een zwem- of duikschool terecht. Tevens is het hier mogelijk om snorkelzwemvaardigheidsdiploma's behalen. Vaak organiseren zwembaden verschillende snorkellessen naast het reguliere zwemles. Hier moet echter voor betaald worden. Voor elke snorkeldiploma moet er een aparte examen afgelegd worden. Snorkeldiploma 1 begint bij het basisprincipe: het gebruik van de snorkeluitrusting. Snorkeldiploma 2 en 3 zijn voor snorkelaars die het niveau een stuk omhoog willen brengen. Hierbij moet men denken aan snorkelen zonder bril en allerlei opdrachten kunnen vervullen onder water.

PADI snorkellessen

Het is mogelijk om bij PADI terecht te komen voor uitgebreide snorkellessen. PADI staat voor "Professional Associaton of Diving Instructors. Elke PADI-erkende duikschool is gespecialiseerd in het geven van duik- en snorkellessen. Deze duikscholen moeten aan specifieke ISO-standaarden voldoen. Hierdoor heeft men de gelegenheid om verschillende officiële snorkel- en duikdiploma's te behalen. Deze cursussen zijn overigens opgedeeld in theorie- en praktijkexamens.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over snorkelenSnorkelen houdt in dat men dankzij een uitrusting een lange tijd met het hoofd onder water kan blijven. Zo kan men koraa…
Een zwemdiploma halenEen zwemdiploma halenZwemles voor kinderen, hier kun je vinden wat je moet kunnen voor het A-diploma, op welke leeftijd kinderen met zwemles…
Mooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMenjangan eiland is een klein eilandje dat zo'n vijf kilometer boven het noord-westen van Bali ligt. De plek wordt aange…

Hoe kan je als toerzeiler je vaargebied vergrotenHeb je als toerzeiler de behoefte om met je eigen kajuitzeiljachtje op een veilige manier je vaargebied te vergroten, wa…
Zwemmen in een wetsuit - voor triatleet en winterzwemmerZwemmen in een wetsuit - voor triatleet en winterzwemmerZwemmen is een gezonde en ontspannende sport die goed is voor lijf en leden. Je bouwt er een goede conditie mee op en al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DMap Travel Guide, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.snorkelenduiken.nl/leren-snorkelen/
  • https://www.padi.com/scuba-diving/
  • http://sro.nl/accommodaties/zwembaden/amersfoort/sportfondsenbad/aanbod/snorkelen-en-padi-seal-team/
  • http://www.zweminstituut-siemons.nl/eisen-snorkeldiploma3.html
  • Afbeelding bron 1: Dirk2112, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Vlad & Marina Butsky, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.