Hoe kan je als toerzeiler je vaargebied vergroten

Heb je als toerzeiler de behoefte om met je eigen kajuitzeiljachtje op een veilige manier je vaargebied te vergroten, wat extra gezelligheid, nieuwe kennissen en ervaringen op te doen? Vaak is een hele goede manier daarvoor om je bij een zeilvereniging aan te sluiten. Je zult verbaasd staan wat het je kan brengen!

Horizon verbreden

Je bent een toerzeiler, je hebt een kajuitzeiljachtje en je vaart in de weekenden regelmatig een rondje op het meer. Je bent een beetje uitgekeken op je vaargebied, je wilt wat meer, maar durft dat misschien alleen niet aan. Op een gegeven moment denk je: is dit het nou? De slootjes, de plassen en de rivieren bij je in de buurt ken je ondertussen op je duimpje; je hebt geen kaart meer nodig. Je vindt het zeilen op zich nog steeds erg leuk, maar de gewenning sluipt erin, de uitdaging is eruit en het nieuwe is eraf. Het klinkt misschien onaardig, maar het wordt op den duur ook een beetje saai: altijd alleen met je partner en/of de kinderen onderweg. Je wilt ook wel eens andere zeilers spreken.
Misschien ook heb je een andere boot gekocht waarmee je je zeilgebied kunt en wilt uitbreiden. Maar hoe pak je dat aan?

Jezelf voorbereiden

Om een stapje verder te komen en je vaargebied te kunnen uitbreiden, moet je kennis opdoen. Je komt waarschijnlijk op ander en/of groter vaarwater terecht. Je krijgt misschien voor het eerst van je leven met drukke vaarwegen, zout water, stroming en getijden te maken.

Je kan je daarop voorbereiden door handboeken te lezen, Vaarbewijs-, TKN- en marifooncursussen te volgen, examens te doen en YouTube-filmpjes te bekijken. Dat is allemaal heel nuttig, maar je moet ook ervaring in de praktijk opdoen.
Voor het leren uitvoeren van bijzondere manoeuvres met de eigen boot een dag/dagdeel een instructeur huren, is zeker heel zinnig. Te denken valt aan het oefenen van bijzondere verrichtingen als het passeren van een sluis, het oppikken van een meerboei, het aan- en wegvaren op stroom. Aan zeillessen, zeilkampen of flottieljes meedoen is ook prima, maar dat is vaak niet met de eigen boot en ook niet in het eigen vaargebied. Dit kost een flinke duit en het is ook maar voor een even.

Lid worden van een watersportvereniging

Denk ook eens aan het lid worden van een watersportvereniging. Oriënteer je en neem de stap! Als jouw boot in een klein watersportdorpje ligt, heeft de plaatselijke watersportvereniging waarschijnlijk niet heel veel te bieden. Meestal is het een zaak van ‘door leden – voor leden’ en gaat men eenmaal in het jaar een weekendje met elkaar op pad. In grotere watersportsteden heb je in dat opzicht misschien iets meer geluk.

Er zijn ook verschillende botenmerkenclubs actief (bijvoorbeeld de Bavaria club, Marieholm Club, Cornish Crabbers Club), de ene club groter dan de ander en kan dus ook meer organiseren. Een grote algemene landelijke watersportvereniging (zoals bijvoorbeeld De Toerzeilers of de Kustzeilers) heeft veel leden en kan dus ook veel doen. In het vaarseizoen organiseren de clubs vaak elk weekend en in de vakanties diverse evenementen door het hele land. In de winter worden er door de meeste verenigingen lezingen en cursussen gegeven.

Je leert nieuwe vrienden kennen

Een voordeel van een club is dat je met een hele diverse groep mensen kennis maakt. Je treft een groep zeilers met hele verschillende achtergronden aan: bankdirecteuren en artsen, maar ook fabrieksarbeiders en werkelozen; niet de opleiding of het werk is belangrijk, maar de gezamenlijke liefde voor het zeilen. In een grote club komen de leden uit het hele land en zij zijn dus allemaal kenners van hun eigen vaargebied. Ze kunnen je precies vertellen in welke gebieden het leuk varen is (of niet). De leden beschikken over alle mogelijke soorten en maten boten. Je ligt in havens naast of tegen andere deelnemers aan, je praat wat, bekijkt elkaars boten en je doet zo heel wat informatie op. Je leert ook te onderscheiden welke boten je wel en welke je niet aanspreken. Altijd handig voor later, als je nog eens een andere boot wilt kopen!

Grenzen verleggen

Als je gewend bent op de Hollandse Plassen of de Friese Meren te varen, kan je met de club je grenzen verleggen en onder begeleiding tochtjes gaan maken op ruimer water zoals bijvoorbeeld de Zeeuwse Wateren, het IJsselmeer of het Markermeer. Misschien ga ook op zee zeilen en grenzen passeren. Als je zelf niet zoveel ervaring hebt, misschien wat angstig of voorzichtig bent, is de stap alleen vaak te groot. Maar in gezelschap van ervaren schippers is dat een stuk makkelijker!

Gang van zaken

Bij langere vakanties ontmoet men elkaar vaak eerst een keer (zonder boot) voor vertrek: een kennismaking met de medereizigers. Voor weekenden gebeurt dat meestal niet. Tijdens het evenement is er een leider/coördinator: een ervaren zeiler die het groepsproces, de veiligheid en het globale doel in het oog houdt. Hij bespreekt tijdens het zogenaamde ochtendpalaver dagelijks de route, noemt eventuele aandachtspunten, waarschuwt voor gevaren en niet onbelangrijk: houd het weer in de gaten. Als het onverantwoord lijkt om uit te varen, dan gebeurt dat ook niet. Dat is een hele geruststelling voor onervaren mensen want op ruimer water is voor menigeen een plotselinge omslag van het weer de grootste nachtmerrie. Dit alles neemt een belangrijk deel van de zorgen van onervaren deelnemers weg.

Jachthavens die men tijdens de tocht aandoet, worden meestal van te voren besproken: dat zorgt in het hoogseizoen voor rust. Je weet ook dat er in geval van pech of nood, hulp bij de hand is. De ene medezeiler weet veel van (defecte) motoren, de ander is handig met naald en draad en de volgende is een prima EHBO’er. Als jij dat wilt, en de boot er geschikt voor is, kan je op deze veilige manier heel goed een stapje verder komen.

Behalve dat je in groepsverband in de praktijk heel veel van elkaar opsteekt, ben je ook niet meer alleen op pad. Varen met een groepje boten brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Er worden vaak weekenden en vakanties voor gezinnen met kinderen georganiseerd zodat de nieuwe vriendjes en vriendinnetjes van de andere boten altijd in de buurt zijn. Dat betekent niet meer in elke haven afscheid nemen van dat nieuwe vriendje. Fijn voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Voor stellen zonder kinderen en solozeilers heeft het ook zo zijn voordelen.

Het is gezellig; je hebt aanspraak, je gaat eens een keer bij elkaar in de kuip op de borrel, gaat eens samen barbecueën of uit eten. Met slecht neemt vaak iemand het voortouw en wordt er een bezoek aan een museum of een zwembad georganiseerd of doet men een gezelschapsspel. Niets moet, alles mag. Ieder heeft zijn eigen ‘huis’ bij zich, dus je zit niet de hele dag op elkaars lip. Je hoeft niet perse sociaal, joviaal en extrovert ingesteld te zijn om gezellig mee te kunnen doen. Je kan je terugtrekken in je eigen boot zoveel je wilt, maar een beetje contact met je medereizigers, meedenken met en meehelpen in de groep is natuurlijk wel zo leuk voor beide partijen.

Nadelen toerzeilen met een groep

Zeilen in clubverband is niet voor iedereen geschikt.
Het vergt enig aanpassingsvermogen om met een groepje mensen (en boten) op pad te gaan. Nu is zeilen een sport, vooral geschikt voor flexibele mensen. Je kan wel ergens naar toe willen, maar het weer en de wind moeten meewerken. Zit het tegen, dan verandert men van bestemming: met de natuur valt niet te spotten en een zeilboot is nu eenmaal geen auto. Die eigenschap is dus meestal al in meer of mindere mate bij de deelnemers aanwezig.

Maar zeilers zijn ook vaak eigenwijze mensen… Om je dan aan een groep aan te passen, kan weleens moeilijk zijn. Soms denkt een deelnemer meer, of het beter te weten dan de leider of de groep, en moet hij zich neerleggen bij het gemeenschappelijke besluit om bijvoorbeeld niet uit te varen of van bestemming te veranderen. Als je denkt dat je daar moeite mee hebt, kan je er beter niet aan beginnen. Dat roept alleen maar spanning en ergernis op.

Conclusie

Vele mensen zullen het beamen: zonder zeilvereniging hadden zij zich nooit zover ontwikkeld en hadden zij een hoop gezelligheid en vrienden misgelopen. Maak eens de stap naar een vereniging en wees verbaasd wat je dat kan brengen!
© 2015 - 2024 Sailingsylke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke antifouling voor uw onderwaterschip?Als het voorjaar zich aandient wordt het de hoogste tijd voor booteigenaren het nodige onderhoud te verrichten, voordat…
Cruisen met Phoenix Reisen uit DuitslandCruisen met Phoenix Reisen uit DuitslandHet Duitse Phoenix Reisen GmbH werd in 1973 door Johannes Zurnieden opgericht. Ze hielden zich eerst bezig met (korte) v…
Ondernemende mensen worden vrolijker oudOndernemende mensen worden vrolijker oudGoed nieuws, de ondernemende mens wordt op een vrolijker manier oud. Maar ja, er is een grote groep mensen die niet echt…
Opleidingen voor de zeevaartWilt u wat anders? Niet meer de sleur van een 9 tot 5 baan of bent u net klaar met uw middelbare opleiding? Mischien is…

Waarom zwemmen gezond is: wat zijn de voordelen van zwemmen?Waarom zwemmen gezond is: wat zijn de voordelen van zwemmen?Zwemmen is één van de beste sporten en heeft geen nadelen. Dat hoor je vaak, maar waarom is zwemmen gezond? Weinig ander…
Eenvoudige snorkeltips voor beginnersEenvoudige snorkeltips voor beginnersHet is op meerdere locaties mogelijk om te leren snorkelen. Het is mogelijk om de sport in de zee of in een zwembad te o…
Sailingsylke (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.