Waarom zwemmen gezond is: wat zijn de voordelen van zwemmen?
Zwemmen is één van de beste sporten en heeft geen nadelen. Dat hoor je vaak, maar waarom is zwemmen gezond? Weinig andere activiteiten hebben zo’n gunstig effect voor je hele lijf. De sport is een krachttraining voor zowel boven- als onderlichaam. Je hart en longen varen er ook wel bij. Bovendien is het niet belastend. Het water maakt je vederlicht zodat je pezen en gewrichten weinig druk ondervinden. Dat maakt zwemmen ook heel geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen. Ook afvallen door zwemmen is mogelijk. Wat zijn de talrijke voordelen van zwemmen?
Is zwemmen gezond? De voordelen van zwemmen
Weinig activiteiten combineren zoveel voordelen als zwemmen. Vaak is sporten duur of belastend voor het lichaam. Veel sporters kampen regelmatig met blessures.
Anderen hebben dan weer als doel om af te vallen maar ondervinden weinig resultaat. Bij zwemmen zijn daarentegen alle mogelijke voordelen van sporten aanwezig.
Complete sport voor het hele lichaam
Training voor je hele lijf
Zwemmen is een echte all-round sport. Je traint zowel bovenlichaam als onderlichaam en verstevigt tal van spieren. De sport maakt de rug soepel en versterkt de rugspieren. Wie regelmatig zwemt heeft dan ook minder last van rugklachten.
Ook je arm- en beenspieren worden sterker door de weerstand van het water. Je buik- en nekspieren varen er ook wel bij. Kortom, je traint haast elk spiertje in het lichaam en maakt tegelijk spiermassa aan.
Hart en longen
Ook voor hart en longen is zwemmen goed. Zoals bij alle sporten vergroot je longinhoud. Zelfs als je maar één keer per week zwemt voel je je fitter.
Wie regelmatig zwemt heeft dan ook een pak minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Wanneer je minstens drie keer per week een halfuur sport daalt je bloeddruk en cholesterol.
Afvallen door zwemmen
Duursport
Bij korte, explosieve sporten als hockey of fitness verbrand je vooral koolhydraten en weinig vetten. Zwemmen daarentegen is net als hardlopen en fietsen een duursport. Duursporten zorgen voor vetverbranding en gewichtsverlies.
Hardlopen helpt ook om af te vallen, maar de schokbelasting op je spieren, knieën en gewrichten is veel groter. Wie met overgewicht kampt kan daarom beter eerst gewicht verliezen met zwemmen.
In het water ben je zo goed als gewichtloos en weeg je nog één tiende van je normale lichaamsgewicht. Iemand van tachtig kilo weegt in het water dus nog maar acht kilo.
Hoe afvallen?
Bij zwemmen gebruik je al je spieren. Je verbrandt dus veel calorieën. Hoe intensief of snel je zwemt heeft enige invloed maar vooral lang genoeg zwemmen is belangrijk. Een kwartiertje zwemmen heeft weinig effect, omdat op zo'n korte tijd de vetverbranding nog niet op gang is gekomen.
Pas na ongeveer vijfentwintig minuten begin je opgeslagen vet te verbranden. Ga dus drie keer per week drie kwartier baantjes trekken en je zult haast zeker vermageren.
Je kan zwemmen ook combineren met hardlopen. Je doet dan twee keer per week aan hardlopen en één keer aan zwemmen. Het is een ideale combinatie waarbij de zwemsessie als een soort hersteltraining voor de belastende loopsessie werkt.
Uiteraard moet je ondertussen ook op je voeding letten. Het heeft geen zin om drie keer per week te zwemmen en je daarna volop op alcohol, frieten of chips te storten. Laat vette en ongezonde voeding achterwege.
Minder risico op blessures
Je kent vast wel geblesseerde hardlopers of voetballers. Maar al ooit gehoord van een zwemmer die niet meer mag sporten? Tenzij je uitglijdt op de tegelvloer rond het zwembad is een blessure onwaarschijnlijk.
In het water kan je ook geen enkel verstuiken of een verkeerde stap zetten. Een verkeerde beweging valt uiteraard nooit uit te sluiten, maar de kans op blessures is bij zwemmen lager dan bij sporten als hardlopen of voetballen.
Minder stress, meer energie
In het water zijn werkt heel ontspannend en je doet weer energie op. Al na een kwartier in het water ontspannen je spieren. Je zal merken dat je gewoon beter in je vel zit na een uitje naar het zwembad.
Je hebt het hoofd leeggemaakt en voelt je terug positiever en opgewekter. Kortom, je kan er weer tegenaan de komende dagen. Dit is te danken aan de vrijgekomen endorfine. Deze stof in de hersenen zorgt voor een goed humeur en positieve ingesteldheid.
Ook je gevoeligheid voor stress zal sterk afnemen. Een bijkomend voordeel: je nachtrust verbetert wanneer je regelmatig zwemt. Minder stress betekent immers ook vlugger indommelen. De slaap is meestal ook beter en dieper.
Zwemmen is goedkoop
Zwemmen is niet duur. Een zwembroek/-pak en zwembrilletje kosten niet veel. De toegang tot het zwembad kost hooguit een paar euro.
In heel wat openbare zwembaden heb je bovendien al een abonnement voor honderd tot tweehonderd euro per jaar. Soms kan het nog goedkoper wanneer je ervoor kiest om alleen buiten de piekuren te gaan zwemmen.
Andere zwembaden geven soms een spotgoedkoop abonnement van hooguit zestig of tachtig euro aan inwoners van de eigen stad of gemeente. De mogelijkheden verschillen van plek tot plek. Het loont de moeite om dit goed uit te pluizen.
Andere sporten als tennis, voetbal of golf kosten vaak veel meer aan uitrusting, materiaal of lidmaatschap van een club.
Bron: Jarmoluk, Pixabay Een sport voor iedereen
Mensen met gewrichtsproblemen of artritis kunnen maar beter niet hardlopen. Maar in het water zijn we allemaal gelijk: iedereen heeft baat bij zwemmen. Zelfs zwangere vrouwen kunnen zwemmen.
Ook bejaarden kunnen nog steeds gaan zwemmen. Andere sporten zoals hardlopen of tennis zijn voor de meeste ouderen gewoon te belastend en niet meer vol te houden.
Zwemmen is zelfs voor astmapatiënten een aanrader omdat de longcapaciteit en ademhaling verbetert. In een binnenzwembad hebben deze sporters bovendien weinig last van droge lucht of pollen.