Afvallen en zwemmen!

Afvallen en zwemmen! Sporten is altijd goed voor je lichaam, maar als er één sport goed voor je is dan is dat wel zwemmen. Als je een strakker lijf wilt en veel calorieën wilt verbranden, dan is dit toch wel dé gezondste sport! Je gebruikt door te zwemmen bijna elke spier in je lichaam.

Zwemmen is geen belasting voor je lichaam

Met zwemmen heb je het grote voordeel dat je het gewicht van jouw eigen lichaam niet hoeft te dragen. Hierdoor worden de gewrichten minder belast. Al je krachten zullen worden verdeeld. Ga je bijvoorbeeld een uurtje hardlopen kan dit zeer belastend zijn voor je knieën en enkels. Als je aan het zwemmen bent dan heb je niet te maken met dit soort belastingen.

Met zwemmen gebruik je veel spieren

Het water zorgt voor een zekere weerstand, waardoor je dus elke spier in je lichaam zal gaan gebruiken. Als je vaak zwemt kun je ervoor zorgen dat je meer spieren kweekt. Daarnaast is hert goed voor je conditie en cardiovasculaire gezondheid. Bij vele soorten van sport merk je dat je veel calorieën verbrand. Zo is dat ook zeker te merken als je in het zwembad je oefeningen doet. Je lijf zal zeker strakker worden.

Bron: Tmossholder, RgbstockBron: Tmossholder, Rgbstock

Zorg dat zwemmen leuk wordt

Zwemmen kan heel saai zijn, dus probeer te voorkomen dat je snel afhaakt. Ga niet alleen baantjes trekken, maar ga meer leuke wateractiviteiten onderhouden. Aquajoggen, aquagym en aquarobics zijn er leuke sporten, waar je door veel oefeningen een hoop spieren zal gaan belasten. Wat houden deze sporten precies in?

Aquajoggen

Aquajoggen is een zeer intensieve looptraining, die in het water gedaan wordt. Je kunt je lichaam voluit trainen zonder dat je gewrichten en gewrichtsbanden worden gebruikt. Je gebruikt hiervoor een ‘wet-belt’, dit is een band die zorgt voor een opwaartse kracht genereert. Hierdoor blijf je verticaal drijven en kan je de oefeningen nog beter uitvoeren. Klik hier om te kijken hoe aquajoggen eruit ziet.

Aquagym

Aquagym is gewoonweg gymnastiek in het water. In het water worden oefeningen uitgevoerd die je ook in de gymzaal zal doen, enkel zijn de oefeningen makkelijker. Je lichaam is lichter en daarom dus ook beter in balans. Klik hier om te kijken hoe aquagym eruit ziet.

Bron: Dolar, RgbstockBron: Dolar, Rgbstock

Aquarobics

Aquarobics is een zeer goede conditietraining in het water, onder begeleiding van muziek. De vel;e voordelen van deze sport zijn: verbeteren van je uithoudingsvermogen, hartfunctie en het versterken van je spieren. Door een verhoogde doorbloeding van het lichaam en organen heb je meer toevoer van zuurstof en meer afvoer van de afvalstoffen. Klik hier om te kijken hoe aquarobics eruit ziet.

De voordelen van zwemmen

Vele specialisten geven aan dat zwemmen voordelen heeft, vooral op het sociale, psychologische en fysieke vlak. Voorbeelden hiervoor zijn:
 • Een beter hart
 • Verbetering van de longen
 • Meer energie
 • Minder stress
 • Minder spanning in je lichaam
 • Meer spieren
 • Meer evenwicht in je lichaam
 • Meer soepelheid
 • Meer kracht in je gehele lichaam
 • Verbeterde bloedsomloop

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Wat zijn de beste workouts om af te vallen?Wat zijn de beste workouts om af te vallen?Met welke workouts kun je afvallen? Natuurlijk is iedere beweging goed, maar er zijn bepaalde workouts die beter kunnen…
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…

Trainingsopbouw voor de WaterpoloërWaterpolo staat bekend als een intensieve sport. Hoge inspanning is vereist van de spelers en velen houden dat geen hele…
Het zwemmen van wedstrijdenHet zwemmen van wedstrijdenNederland is al jarenlang succesvol in het wedstrijdzwemmen. Bij de Olympische Spelen hebben de Nederlandse zwemmers vaa…
Bronnen en referenties
 • www.healthylives.nl
 • www.afvallen-weblog.nl
 • www.snel-afvallen.nl
 • Afbeelding bron 1: Tmossholder, Rgbstock
 • Afbeelding bron 2: Dolar, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 19-01-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.