Het zwemmen van wedstrijden

Het zwemmen van wedstrijden Nederland is al jarenlang succesvol in het wedstrijdzwemmen. Bij de Olympische Spelen hebben de Nederlandse zwemmers vaak een groot aandeel in het totaal van de gewonnen medailles door de Nederlandse sporters. Hoeveel weten Nederlanders over deze succesvolle sport? Hier kom je alles te weten.

De verschillende zwemslagen

Er zijn vier officiële zwemslagen die in wedstrijden gezwommen worden:
  • Borstcrawl: in buikligging de armen één voor één naar voren brengen door de lucht en naar achter duwen door het water. Met de benen worden tegengesteld kleine verticale bewegingen gemaakt.
  • Rugcrawl: in rugligging de armen één voor één naar voren brengen door de lucht en naar achter duwen door het water. Met de benen worden tegengesteld kleine verticale bewegingen gemaakt.
  • Schoolslag: in buikligging haalt men vanuit gestrekte positie met beide armen tegelijkertijd door tot borsthoogte, daarna brengt men de armen door het water weer naar voren. De benen worden, met het doorhalen van de armen, opgetrokken, zodat de voeten naar de kont gebracht worden. Met het naar voren gaan van de armen, worden de benen weer gestrekt.
  • Vlinderslag: in buikligging de armen tegelijkertijd naar voren brengen door de lucht en naar achter duwen door het water. Met de benen worden gelijktijdig kleine verticale bewegingen gemaakt.
Naast deze vier slagen is er een combinatie van deze vier, de wisselslag. Hierbij worden alle slagen gezwommen in de volgorde: vlinderslag, rugcrawl, schoolslag, borstcrawl.

De afstanden bij wedstrijden

Zwemwedstrijden kunnen gezwommen worden in een zwembad dat 25 m. lang is, ook wel kort bad genoemd, of een zwembad dat 50 m. lang is, ook wel lang bad genoemd. Hier een overzicht van afstanden die bij internationale toernooien gezwommen worden.

Vrije slag (OPM 1)50 m.100 m.200 m.400 m.800 m. (OPM 2)1500 m. (OPM 3)
Rugcrawl50 m. (OPM 4)100 m.200 m.
Schoolslag50 m. (OPM 4)100 m.200 m.
Vlinderslag50 m. (OPM 4)100 m.200 m.
Wisselslag100 m. (OPM 5)200 m.400 m.

OPM 1: Bij de vrije slag is het toegestaan om alle slagen te zwemmen. Echter wordt bijna altijd borstcrawl gezwommen, omdat dat de snelste slag is.
OPM 2: Door de heren wordt deze afstand niet op de Olympische Spelen gezwommen. Datzelfde geldt voor de EK en WK korte baan. Op de EK en WK lange baan wordt deze afstand wel door de heren gezwommen.
OPM 3: Door de dames wordt deze afstand niet op de Olympische Spelen gezwommen. Datzelfde geldt voor de EK en WK korte baan. Op de EK en WK lange baan wordt deze afstand wel door de dames gezwommen.
OPM 4: Deze afstand wordt niet op de Olympische Spelen gezwommen. Bij de EK en WK wordt deze afstand wel gezwommen, zowel op de korte als op de lange baan.
OPM 5: Deze afstand wordt alleen gezwommen bij toernooien op de korte baan.

Wedstrijden in Nederland

Het competitieseizoen in Nederland loopt van september t/m juni. Elk seizoen is opgedeeld in twee delen. Het korte baan seizoen loopt van september t/m december gevolgd door het lange baan seizoen van januari t/m juni.

Nationale kampioenschappen

Beide seizoenen worden afgesloten met de Nederlandse Kampioenschappen. Op deze kampioenschappen worden dezelfde afstanden gezwommen als op de EK en WK. Op de NK korte baan zijn er dus een aantal afstanden die niet gezwommen worden. In april wordt de NK lange afstanden gezwommen, hier wordt de 5 km vrije slag gezwommen. Deze afstand wordt op internationale wedstrijden in het zwembad niet gezwommen.
In juni, meestal twee weken na de gewone NK, wordt de NK sprint gezwommen. Hier worden van de vier slagen de 50 m. plus de 100 m. wisselslag gezwommen op de korte baan.

Verenigingscompetitie

Gedurende het seizoen wordt de verenigingscompetitie gezwommen. In vier voorrondes moeten de verenigingen een zo goed mogelijke prestatie leveren. Voor de allerbeste verenigingen volgt dan nog de afsluitende kampioenswedstrijd waar de definitieve eindstand wordt opgemaakt.

Overige wedstrijden

Elk weekend worden er vele zwemwedstrijden georganiseerd in het hele land. Dit zijn met name regionale wedstrijden die jaarlijks georganiseerd worden. Ook worden er veel limietwedstrijden georganiseerd waar de zwemmers limieten kunnen zwemmen voor de NK.

Leeftijdscategorieën en toernooien

Van jongst af aan zijn er wedstrijden die gekoppeld zijn aan de leeftijd van zwemmers. Voor elke leeftijdscategorie worden nationale kampioenschappen gehouden. Daarnaast zijn er ook internationale kampioenschappen voor enkele leeftijdscategorieën.

CategorieLeeftijdNationaal toernooiInternationaal toernooi
Miniorenjongens t/m 12 jaar, meisjes t/m 11 jaarJaargangwedstrijdenGeen
Juniorenjongens 13-16 jaar, meisjes 12-14NJKEYOF
Jeugdjongens: 17-18 jaar, meisjes: 15-16 jaarNK jeugd (onderdeel van NK)EJK
Seniorenheren: vanaf 19 jaar, dames: vanaf 17 jaarNKEK, WK, OS
© 2012 - 2024 Truustruus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zwemmen we eigenlijk?Waarom zwemmen we eigenlijk? Naast dat zwemmen gewoon leuk en goed voor je is, kun je deze vraag eigenlijk indelen in 6…
Wedstrijdzwemmen: hulpmiddelen voor een goede trainingWedstrijdzwemmen: hulpmiddelen voor een goede trainingZo hard mogelijk en zo snel mogelijk in het water vooruit komen is het doel van iedere wedstrijdzwemmer. De sporters zij…
Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen 2012Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen 2012Ranomi Kromowidjojo zwemt op de Olympische Spelen van 2012 in Londen gouden races. Ze blinkt uit en wint drie medailles,…

Afvallen en zwemmen!Afvallen en zwemmen!Sporten is altijd goed voor je lichaam, maar als er één sport goed voor je is dan is dat wel zwemmen. Als je een strakke…
Onderwaterhockey: de sport voor jou?Onderwaterhockey: de sport voor jou?Onderwaterhockey is een sport die zich afspeelt op de bodem van een zwembad. Twee teams strijden tegen elkaar om een puc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Truustruus (1 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.