Onderwaterhockey: de sport voor jou?

Onderwaterhockey: de sport voor jou? Onderwaterhockey is een sport die zich afspeelt op de bodem van een zwembad. Twee teams strijden tegen elkaar om een puck zo vaak mogelijk met de stick in de doelbak van de tegenstander te spelen. Hoewel het voor velen een onbekende sport is, is er ook in Nederland een competitie en zijn er heuse Europese- en Wereldkampioenschappen. In 2011 is het Nederlands Masterteam (>35 jaar) Wereldkampioen geworden en het damesteam (<23 jaar) won zilver in hun klasse. Is onderwaterhockey een sport voor jou?

Historie

Onderwaterhockey is in 1960 ontstaan doordat men een methode zocht om de conditie van duikers onder water in de winter op peil te houden. In de winter werd er namelijk niet gedoken. Er werd gespeeld met een stick die met beide handen moest worden vastgehouden. Tegenwoordig mag de stick met een hand worden vastgehouden, wat de sport een stuk sneller maakt.
In 1970 kwam het onderwaterhockey naar Nederland. Al snel volgde er een competitie.

Op dit moment wordt de sport door ongeveer 440 spelers, verdeeld over 23 verenigingen, in competitie gespeeld. Er zijn vier nationale teams, waaronder:
  • Heren
  • Dames
  • Jong oranje (<23 jaar en <19 jaar)
  • Masters (>35 jaar)

Het spel

Het spel speelt zich af op de bodem van een zwembad. Twee teams van elk 10 spelers strijden met elkaar om de meeste doelpunten. Er liggen 6 spelers per team in het bad. De overige vier staan op de kant. De nationale teams bestaan uit 12 spelers.
Het speelveld is 22m tot 25 m lang en 12m tot 15m breed. Bij voorkeur worden de lijnen gevormd door de randen van het bassin.

Er wordt gespeeld in posities die verdeeld zijn in twee groepen, namelijk de forwards en de backs. Elke positie heeft ook een nummer. Zo kan de positienaam gebruikt worden, maar ook het positienummer. Dit zijn de mogelijke posities met de daarbij horende nummers:
  • Links forward (1)
  • Center forward (3)
  • Rechts forward (2)
  • Links half achter (4)
  • Rechts half achter (5)
  • Achter (6)

Doel van het spel

Met gebruik van een stick wordt geprobeerd om een puck van ongeveer 1300 gram zo vaak mogelijk in de doelbak van het andere team te spelen. Er is een doelpunt gescoord als de puck zich gedeeltelijk of geheel in de doelbak van 3m lang, 12 cm breed en 18 cm hoog bevindt. Het spel wordt begeleid door twee scheidsrechters in het water en een hoofdscheidsrechter op de kant.

Wat het spel ook bijzonder maakt is het feit dat het een driedimensionale sport is. De tegenstander komt niet allen van voren of van achteren, maar ook van boven.
Daarnaast is de timing van je ademhaling ook belangrijk. Het is niet handig als je op het moment dat je een schot voor open doel wilt doen, je naar boven moet om lucht te happen.

Spelregels

In elke sport heb je te maken met spelregels, zo ook bij onderwaterhockey:
  • Spelers mogen maar met een hand de stick vasthouden
  • Een andere speler mag niet gehinderd of tegengehouden worden

De strafmaat die op een overtreding volgt is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Als speler kun je een waarschuwing krijgen of een bepaalde tijd (1, 2 of 5 min) buiten het veld worden gezet. Bij een zeer ernstige overtreding kun je definitief uitgesloten worden.

Duur van de wedstrijd

Een wedstrijd onderwaterhockey duurt twee keer 15 minuten. De pauze duurt drie minuten. Dit betekent dat er in een korte periode veel actie is. Dit maakt onderwaterhockey tot een zeer actieve sport.

Voor wie?

Onderwaterhockey is geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Men dient wel te kunnen zwemmen met een snorkel, masker en vinnen. Daarnaast moet je in ieder geval 15 seconden je adem in kunnen houden en naar een diepte van twee meter kunnen zwemmen.
In de jeugd zijn er geen verschillende leeftijdscategorieën. Iedereen die kan zwemmen, kan meedoen aan de jeugdcompetitie.

Benodigdheden

Om onderwaterhockey te kunnen spelen heb je de volgende attributen nodig:
  • Masker met twee afzonderlijke glazen
  • Snorkel (flexibel)
  • Muts/ cap
  • Vinnen en de daarbijhorende hielbandjes
  • Speciale handschoenen, stick en puck voor onderwaterhockey
  • Gebitsbescherming
  • Zwembroek

Als je interesse hebt in de sport en een keer wilt meetrainen, is er vaak wel een uitrusting aanwezig die je kunt lenen. Dan hoef je alleen je zwembroek mee te nemen.

Nederland

Onderwaterhockey is erg populair in Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada. Nederland doet het erg goed in het internationale veld. De verschillende Nederlandse teams hebben al veel goede resultaten behaald op de Europese- en Wereldkampioenschappen, zoals:
  • 2011: WK eerste plaats masters (>35 jaar)
  • 2011: WK tweede plaats dames <23 jaar
  • 2010: EK vijfde plaats elite dames
  • 2005: EK eerste plaats mannen
  • 2001: eerste plaats mannen, elite vrouwen en jeugd

Wil je een beeld van hoe een wedstrijd onderwaterhockey gespeeld wordt? Bekijk dan dit filmpje van de mannen finale 2015 van de Australian Cup.

Kortom, onderwaterhockey is een relatief onbekende sport die door niet zoveel mensen wordt beoefend in Nederland. Het is een intensieve onderwatersport waarbij ademhaling en tactiek erg belangrijk is. De tegenstanders kunnen ook van bovenaf komen, wat het onderwaterhockey een extra dimensie geeft. Nederland is internationaal sterk in deze sport, met winst en hoge klasseringen op Europese- en Wereldkampioenschappen.
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van het spel HockeyGeschiedenis van het spel HockeyHockey is al een oeroud spel dat vandaag de dag is uitgegroeid tot een van de populairste beoefende sporten van Nederlan…
EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor heren bestaat sinds 1970. Het EK hockey voor dames bestaat sinds 1984. De Europes…
Verschillende vormen van hockeyDe hockeysport is in Nederland goed bekend en groeit flink. Bekende vormen zijn veldhockey en zaalhockey, de meest gespe…
Spelregels van de sport HockeySpelregels van de sport HockeyHockey is een sport waarbij twee teams tegen elkaar spelen en proberen met behulp van een hockeystick de bal of puck in…

Het zwemmen van wedstrijdenHet zwemmen van wedstrijdenNederland is al jarenlang succesvol in het wedstrijdzwemmen. Bij de Olympische Spelen hebben de Nederlandse zwemmers vaa…
Bronnen en referenties
  • www.onderwaterhockey.nl
  • www.onderwatersport.org
  • www.youtube.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 08-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.