Wedstrijdzwemmen: hulpmiddelen voor een goede training
Zo hard mogelijk en zo snel mogelijk in het water vooruit komen is het doel van iedere wedstrijdzwemmer. De sporters zijn veel in het zwembad te vinden en trainen vaak. Ze trainen op conditie, maar hebben ook speciale techniektrainingen. Hierbij is het belangrijk dat de zwemtechniek zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Om te zwemmen is niet alleen badkleding nodig, een echte wedstrijdzwemmer beschikt over veel hulpmiddelen. Sommige hiervan zorgen voor zo min mogelijk weerstand tijdens een training en wedstrijd, andere zorgen er juist voor dat het zwemmen zwaarder wordt, waardoor de techniek en conditie van de zwemmer op de proef worden gesteld en hierdoor verbeterd kunnen worden.
Doel hulpmiddelen bij wedstrijdzwemmen
Wedstrijd
Het doel van hulpmiddelen tijdens een wedstrijd is het verlagen van de weerstand. Hieronder vallen een heel strak wedstrijdbadpak, een badmuts en een zwembril. Ze zorgen ervoor dat de zwemmer zo snel mogelijk door het water gaat. Andere hulpmiddelen zijn overigens niet tijdens zwemwedstrijden toegestaan.
Training
Tijdens trainingen is het doel het verbeteren van de conditie en techniek. Sommige middelen die hiervoor worden gebruikt geven juist meer weerstand, waardoor het zwemmen extra zwaar is. Dit zorgt ervoor dat de conditie en kracht juist worden opgebouwd. Er zijn ook middelen die worden gebruikt voor het verbeteren van de zwemtechniek, sommige hiervan zorgen ervoor dat de zwemmer meer water kan verplaatsen en sneller vooruit zal gaan.
Standaard zwemartikelen
De standaard zwemartikelen worden in principe altijd door een wedstrijdzwemmer gebruikt, zowel tijdens een wedstrijd als een training. Een uitzondering hierop is dat sommige mensen met kort haar niet altijd gebruik maken van een badmuts.
Zwemkleding
Een badpak of zwembroek behoren tot de standaard zwemartikelen van iedere zwemmer. Er zijn verschillende soorten badkleding: zwembroeken, badpakken en bikini's. Tijdens een training maakt het niet uit welke badkleding er wordt gedragen. De kleding die zwemmers tijdens een training dragen zijn wel anders dan tijdens een wedstrijd. Tijdens een training zijn er geen regels waaraan de badkleding moet voldoen, bij een officiële wedstrijd zijn er wel regels opgesteld. Hiernaast is het tijdens een wedstrijd ook veel belangrijker dat de badkleding goed aansluit en zorgt voor een verminderde weerstand. Wedstrijdbadpakken worden daarom van speciale materialen gemaakt en worden heel goed afgewerkt, zo worden alle naden strak geplakt.
Zwembril
Een zwembril zorgt ervoor dat de ogen beschermd worden tegen het chloor in het zwembad of het zout in de zee. De bril zorgt voor beter zicht tijdens het zwemmen. Zwembrillen zijn er in vele soorten, kleuren en maten, er bestaan brillen speciaal voor kinderen en volwassenen. Mensen met slecht zicht kunnen ook brillen bestellen op sterkte, deze brillen zijn doorgaans wat duurder dan een zwembril zonder sterkte. Het glas van een zwembril kan uit vele kleuren bestaan: doorzichtig, blauw, zwart, roze... Sommige brillen hebben zelfs getinte of gespiegelde glazen. De kleur en weerspiegeling van een glas zorgt voor filtering van het licht dat een zwemmer in zijn ogen krijgt. Bij felle lampen in een zwembad kan het prettig zijn dat het licht minder hard in de ogen binnen komt.
Badmuts
Een badmuts zorgt ervoor dat de zwemmer minder weerstand heeft tijdens het zwemmen. Hiernaast zorgt het er ook voor dat het zicht niet wordt beperkt door haren voor de ogen. Tijdens een langdurige of een buitentraining zorgt een badmuts ervoor dat het hoofd warm blijft. Badmutsen worden van verschillende materialen gemaakt, de meest gebruikte zijn siliconen en latex. Een siliconen badmuts is dik en zit strak om het hoofd. Deze badmutsen blijven vaak goed zitten tijdens een training en gaan lang mee. Een latex badmuts is dun en zit losser om het hoofd. Deze badmutsen kunnen wat eerder van het hoofd glijden en gaan minder lang mee.
Bidon
Een bidon is een drinkfles, waaruit de zwemmer tijdens de training of wedstrijden kan drinken.
Trainingshulpmiddelen
Naast de standaard zwemartikelen, zijn er nog veel andere hulpmiddelen die worden gebruikt tijdens trainingen. Veel gebruikte en belangrijke trainingshulpmiddelen zijn een zwemplank, een pullbuoy, zoomers, paddles en een snorkel. Trainingshulpmiddelen mogen niet tijdens een zwemwedstrijd worden gebruikt.
Zwemplank
Een zwemplank wordt gebruikt om de beentechniek te verbeteren, met de armen wordt de plank vast gehouden en alleen de benen worden gebruikt. Er wordt puur gefocust op de beenslag en het verbetert ook de algehele conditie van de zwemmer. Als een plank vaker in een training wordt gebruikt, zorgt dit ervoor dat de spieren in de benen sterker worden.
Pullbuoy
Een pullbuoy, ook wel beendrijver genaamd, wordt door de zwemmers tussen hun benen geplaatst. Het is een drijvend hulpmiddel, met in het midden een versmalling waardoor het makkelijk tussen de benen blijft zitten. Tijdens het gebruik van de pullbuoy worden de benen niet gebruikt, het middel is speciaal ontworpen om de armtechniek en de ligging in het water te verbeteren. Door het gebruik van de pullbuoy kan er gefocust worden op de armslag. De beendrijver kan samen met een snorkel worden gebruikt om nog beter op de armtechniek te kunnen focussen.
Zoomers
Zoomers zijn korte zwemvliezen die speciaal voor wedstrijdzwemmers zijn ontworpen. Zoomers maken de voeten eigenlijk een stuk groter, waardoor er tijdens de beenslag meer water verplaatst kan worden. Ze worden gebruikt om extra snelheid te kunnen maken tijdens het zwemmen en de beentechniek te verbeteren. De kracht in de benen, het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit van de enkels worden verbeterd. Beginnende zwemmers kunnen met behulp van zoomers makkelijker een goede techniek aanleren. De zoomers zorgen er namelijk voor dat de beginnende zwemmer meer snelheid kan maken, stabieler in het water ligt en zich hierdoor beter op de techniek kan focussen.
Paddles
Een paddle is eigenlijk een soort zoomer, maar deze zit niet om de voet maar aan de hand vast. Hij heeft een plastic oppervlak dat aan de binnenkant van de hand zit en aan de vingers wordt vastgemaakt door middel van elastiek. Door een paddle wordt het oppervlak dat met de hand kan worden verplaatst groter. Hierdoor kan er meer kracht uit de armslag worden gehaald. Het wordt vooral gebruikt om de armslag techniek en kracht te verbeteren. De focus is vooral op de insteek en de duwfase van de armen. Het gebruik van een paddle zorgt er net als bij een zoomer voor dat de zwemmer sneller door het water gaat. Een paddle kan ook in combinatie met een pullbuoy en/of snorkel worden gebruikt.
Snorkel
Zwemmers gebruiken snorkels om zich beter op de borstcrawltechniek te focussen. Door het gebruik van een snorkel hoeven ze niet steeds hun hoofd naar de zijkant te bewegen om adem te halen. Bij het gebruik van een snorkel wordt het hoofd stil in het water gehouden. Het is geen normale snorkel, met grote glazen tot over de neus en een buis die aan de zijkant van het hoofd zit. De buis van deze snorkel zit namelijk aan de voorkant van het hoofd en zit met een elastiek aan de voorkant van het hoofd vast. Bij het gebruik van deze snorkel wordt de eigen zwembril opgehouden.
Door het gebruik van een snorkel kunnen zwemmers goed oefenen met de insteek en de duwfase van de armen. Een oefening die hierbij veel wordt gebruikt is: hoofd, schouder, oksel en heupen. Tijdens het zwemmen moet met de handen; het hoofd, de schouder, de oksel en de heup worden aangeraakt. Dit zorgt ervoor dat duwfase strak langs het lichaam verloopt, zodat het water goed en makkelijk wordt verplaatst.
Openwaterzwemmen
Bij het zwemmen in open water worden andere hulpmiddelen gebruikt dan in een zwembad. Zo wordt er in deze sport veel gebruik gemaakt van wetsuits, deze zorgen ervoor dat de zwemmer tijdens zijn tocht warm blijft. Ook zorgt het pak ervoor dat de zwemmer meer drijfvermogen heeft, de zwemmer blijft beter op het water liggen en kan zich hierdoor focussen op het uitvoeren van zijn slag. Wetsuits mogen tijdens openwaterwedstrijden worden gebruikt. Gebruik van wetsuits bij wedstrijden in een zwembad is verboden.
Naast de wetsuits zijn ook zwemboeien een belangrijk hulpmiddel bij openwaterzwemmen. Ze zorgen ervoor dat de zwemmer zichtbaar is en zorgen voor veiligheid. De boei wordt om het middel van de zwemmer bevestigd en blijft boven het water drijven. Bij sommige wedstrijden is het gebruik van een boei verplicht bij andere is het gebruik optioneel. In een zwembad wordt er geen gebruik gemaakt van zwemboeien.
Lees verder