Type jerkbaits en de beste per soort kiezen

Type jerkbaits en de beste per soort kiezen Kunstaas is in enorme aantallen verkrijgbaar, daarnaast is ieder stukje kunstaas ook nog eens anders. Zelfs als we een categorie kunstaas kiezen, in dit geval jerkbaits, zijn er duizenden verschillende soorten verkrijgbaar. Zowel fabrieksmatig geproduceerde als volledig handgemaakte jerkbaits. Allen zijn verschillend, niet alleen in lengte en gewicht, maar ook wat betreft actie is er een enorm verschil waar te nemen. Prijzen van jerkbaits kunnen vrij fors oplopen tot soms wel dertig tot zelfs veertig euro per stuk, fijn dus, als we weten welke jerkbaits maximale vangkracht hebben! Wat is nu echt de beste jerkbait? Dat is voor iedereen verschillend, het belangrijkste is dat je de jerkbait vooral fijn vindt vissen. Het is fijn wanneer je volledige controle hebt over het stukje kunstaas en je met je ogen dicht kunt aanvoelen of de actie die je met de hengeltop geeft ook overkomt op de jerkbait. Als je namelijk totale controle hebt over de jerkbait, vist deze veel fijner en kun je veel beter focussen op de actie ervan.

Soorten jerkbaits en aanraders per soort

Er zijn verschillende soorten jerkbaits, met ieder een eigen type actie in omloop. De een zigzagt door het water, de ander waggelt en wiebelt, terwijl de volgende weer een visje imiteert met zwembewegingen.

Gliders

Bij het eerste tikje van de hengeltop maakt een glider een slag van links naar rechts, gevolgd door de eerstvolgende tik een slag van rechts terug naar links, enzovoort. Eigenlijk maakt een glider dus een zigzagbeweging door het water heen, wat de aandacht van snoek moet trekken, en dit ook zeker doet!

De “Salmo Slider” is een van de bekendste jerkbaits en daarnaast ook nog eens een goede en betaalbare kandidaat waarover goed de controle te verkrijgen is. Een ideale slider of glider voor de beginnende jerkbaitvisser. Een andere optie is de “Spro Rapper”, die in een grote hoeveelheid uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar is. De Rapper is daarnaast voorzien van loden kogeltjes, waardoor er extra rammelingen en trillingen in het water worden gestuurd die een snoek nieuwsgierig maakt.

Hybriden

Hybriden zijn jerkbaits die van iedere actie wel iets in huis hebben. Ze zigzaggen van links naar rechts en terug, en gaan op en neer door het water en ze kantelen en overhellen van de ene naar de andere kant. Daarnaast wiebelen ze vaak ook van voor naar achteren, nadat er een tikje is gegeven met de hengeltop. Juist door de verschillende acties die ze geven, zijn ze zo aantrekkelijk voor snoek. Het voordeel van hybriden is dat ze zowel snel als langzaam binnengetikt kunnen worden, afhankelijk van het weer en het water.

Het merk Salmo heeft hier opnieuw een ware toppers met de “Salmo Warrior”, die daarnaast ook goed toegepast kan worden bij het trollen achter de boot. Verder is de “Salmo Fatso” misschien wel de beste in haar soort, deze jerkbait kan zowel binnenslepend, met snelle en korte tikken als langzaam tikken worden binnengehaald. De laatstgenoemde jerkbait wordt helemaal onweerstaanbaar wanneer korte tikjes worden gecombineerd met tragere tikken, wat wel wat extra controle vraagt voor de sportvisser om goed uit te voeren.

Swimbaits

Swimbaits zijn jerkbaits die een zwemmende beweging maken. De body van het stuk kunstaas bestaat uit meerdere delen, waardoor tijdens het binnenhalen deze gaan lijken op een zwemmend visje. De actie van swimbaits is wat simpeler dan dat van de andere genoemde jerkbaits. Echter is de vangkracht hierdoor niet minder. Door de bewegingen die de verschillende delen maken, ontstaan er bewegingen in het water die de snoek opvangt met zijn zijlijn. Daarnaast geven de delen geluid en tikjes, die ook nog eens extra de aandacht trekken.

Als we het over Swimbaits hebben, is Spro misschien wel een van de beste met haar “SPRO BBZ”. De slowsinkvariant zakt zeer langzaam af naar de bodem, waardoor deze heel langzaam binnen te vissen is. De variant is verkrijgbaar van 6cm t/m 20 cm in verschillende kleurcombinaties en zowel drijvend als zinkend. De BBZ is zeker een aanrader en zowel langzaam als snel of juist met gevarieerde snelheid binnen te vissen.

Pullbaits

Pullbaits worden naar beneden getrokken wanneer er een flinke tik of ruk met de hengel gegeven wordt. En zal vervolgens weer omhoog gaan wanneer er wat lijn wordt gegeven. Pullbaits zien er in eerste instantie wat saai en langwerpig uit, maar kunnen wonderen verrichten wanneer andere stukken kunstaas het laten afweten. Daarnaast zijn ze relatief eenvoudig binnen te vissen, wat ze ook voor beginnende jerkbaitvissers ideaal maakt.

De “Salmo Jack” is hier een bekende soort met grote vangkracht. De Jack heeft een lengte van maar liefst 18 centimeter, een flinke jerkbait dus. Dit weerlaat een snoek er echter niet van om deze te pakken. Zelfs kleinere snoekjes van slechts 40-50 cm zullen Jack pakken! Ook de “Bobbie Bait” is een goede pullbait welke zeker de moeite waard is om te proberen. Deze jerkbait komt van de Verenigde Staten, waar ermee gevist wordt op “Musky”, de Bobbie Baits zijn verkrijgbaar vanaf 16,5 tot 30 cm. Voor Nederlandse wateren is de kleinste variant vaak de beste optie.

Zinkende en drijvende jerkbaits

Jerkbaits zijn verkrijgbaar in drijvende, langzaam zinkende en snel zinkende exemplaren. Dit moet natuurlijk afgestemd worden op het water waarin gevist gaat worden en de periode van het jaar. Het mag vanzelfsprekend klinken dat snel zinkende jerkbaits voor diepere wateren zijn, of wanneer de deze sneller binnen gevist kunnen worden. Drijvende jerkbaits kunnen daarentegen beter worden toegepast in ondiepere wateren en warmere perioden van het jaar, wanneer de snoek niet te beroerd is om aan het oppervlak van het water te jagen. De langzaam zinkende jerkbaits hebben meestal de voorkeur in koudere perioden van het jaar. Helemaal de jerkbaits die zeer, zeer langzaam zinken, waardoor ze haast stilliggen in het water. Deze zijn langzaam binnen te vissen, net boven de bodem, wat ze een ideale prooi maakt voor grote, luie snoeken die in de winter op de bodemzone van het water verblijven, wachtend op een niet oplettende prooi.

Een tip die toegepast kan worden is een reepje kneedbaar lood toepassen, zo kunnen drijvende jerkbaits licht verzwaard worden, waardoor ze net wat dieper kunnen komen. Dit kan heel gemakkelijk door een klein stukje lood op de onderlijn of spinstang aan te brengen.

Persoonlijke keuze

Het blijft echter altijd moeilijk wat nu precies de beste jerkbaits zijn onder specifieke omstandigheden. Een goede jerkbait kan voor iedereen anders zijn, de een kan weg zijn van een bepaalde glider, terwijl de ander juist zweert bij een ander merk. Het blijft dus een persoonlijke kwestie. Binnen dit artikel zijn een aantal van de bekendere jerkbait aangegeven, welke ook zeker voor de meer beginnende jerkbaitvisser zeer goede resultaten kunnen geven.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vissen op roofvisVissen op roofvisVissen op roofvis, voor veel mensen een met enige regelmaat, en fanatiek beoefende hobby. Veelal voortkomend uit een eno…
Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een prachtige vijver vol met grote gekleurde vissen. Het klinkt geweldig en de meeste mensen vinden dat ook. Het lijkt s…
SluierstaartgoudvisSluierstaartgoudvissen zijn mooie maar ook kwetsbare vissen. Je hebt ze in allerlei kleuren en er zijn veel verschillend…
Overeenkomsten tussen Boogschutter en VissenOvereenkomsten tussen Boogschutter en VissenHoewel de verschillen tussen Boogschutter en Vissen aanzienlijk zijn, betekent dat niet dat er geen relatie tussen beide…

Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isZwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isElke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de he…
Waarom zwemmen gezond is: wat zijn de voordelen van zwemmen?Waarom zwemmen gezond is: wat zijn de voordelen van zwemmen?Zwemmen is één van de beste sporten en heeft geen nadelen. Dat hoor je vaak, maar waarom is zwemmen gezond? Weinig ander…
Bronnen en referenties
  • http://www.roofvisnet.nl/een-wirwar-aan-jerkbaits/
  • http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/de-ene-jerkbait-is-de-andere-niet-2-2
  • http://www.bobbiebait.com/jerkbaits.shtml
  • http://www.roofvisnet.nl/mijn-visie-op-jerkbaits/
  • http://www.salmo.com.pl/en/fatso/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.