Vissen op roofvis

Vissen op roofvis Vissen op roofvis, voor veel mensen een met enige regelmaat, en fanatiek beoefende hobby. Veelal voortkomend uit een enorme fascinatie voor de verschillende roofvissen zelf, die met allerlei mogelijkheden en technieken bevist kan worden, door middel van het aanbieden van zowel natuurlijk als kunstaas. Kunstaas is er in vele soorten en maten, en heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Vissen algemeen

Nederland telt ruim 2 miljoen mensen die met enige regelmaat vissen. Van deze 2 miljoen zijn er rond de 80% die zich zelf als recreatief visser zien, en rond de 20% als sportvisser. Binnen de visserij zijn een aantal specialismen die elk een voorkeur genieten, waaronder het witvissen, karpervissen, roofvissen en wedstrijdvissen.

Roofvissen

Een gedeelte van de vissers houdt zich actief bezig met het roofvissen. Dit kan op meerdere manieren, en verschillende technieken. In feite wordt er met het vissen op roofvis gevist met natuurlijk aas of kunstaas, waarbij beide weer opgesplitst kunnen worden in een aantal technieken en methoden.

Natuurlijk aas

Een methode om op roofvis te vissen is door het aanbieden van natuurlijk aas.

Levend aas

Vroeger werd er veel met levend aas gevist, met name onder de dobber, maar dat is per 1998 verboden.

Dood aas

Met dood aas wordt nog regelmatig gevist, door een dode aasvis als aas aan te bieden aan de roofvis. Dit gebeurt veelal statisch, op de zogenaamde karpermethode, maar ook dynamisch, onder de dobber. Bij het statisch vissen wordt een dode aasvis, vaak vette zeevis, aangeboden op de bodem, op een vaste plek. De hengels worden vervolgens in steunen geplaatst en de beetregistratie vind plaats via optonics, zoals dat bij het karpervissen gebeurt. Bij het dynamisch vissen wordt een aasvis al drijvend onder de dobber aangeboden. En in dit geval wordt vaak een van nature in het water voorkomende aasvis gebruikt. Hierbij kan wat actiever de kantjes en oneffenheden in het water afgevist worden.

Kunstaas

Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van kunstaas, mede omdat de ontwikkeling van een kunstaas niet stil heeft gestaan en er een heel aanbod is van aas, dat zich steeds natuurlijker gedraagt. In grote lijnen is het kunstaas op te delen in een viertal soorten, de pluggen, jerkbaits, spinners en softbaits.

Pluggen
De pluggen zijn harde visimitaties, vaak van kunststof, met een schoep, die van zichzelf uit een bepaald zwemgedrag vertonen. Deze kunnen gewoon regelmatig binnen gedraaid worden, en vertonen dan uit zich zelf een bepaald zwemgedrag. Ze duiken tot een bepaalde diepte, afhankelijk van de vorm en grootte van de schoep. Extra actie kan altijd door rukjes worden toegevoegd, maar van zich zelf uit is er al een bepaald zwemgedrag.

Jerkbaits
De jerkbaits zijn ook harde vis imitaties, vaak van kunststof of hout, maar dan zonder schoep. Deze vertonen normaal gesproken geen zwemgedrag door ze gewoon binnen te draaien, en het gewenste zwemgedrag moet er zelf mee gemaakt worden. Door het kunstaas met korte rukjes, of tikken, binnen te vissen, het zogenaamde jerken, verkrijgt het kunstaas zijn zwemgedrag. In principe zijn jerkbaits er in drie soorten. De gliders glijden door het water, en bewegen met elke ruk van links naar rechts en andersom. De pull baits zijn meer zagers, en duiken met elke ruk juist naar beneden. De hybriden flanken meer in een wat onvoorspelbaarder gedrag.

Softbaits
De softbaits zijn vis imitaties van rubber, en zacht, en worden weer op een heel andere manier gevist. Doordat ze van rubber zijn, zijn ze ook veel beweeglijker, maar ook hier dient de actie door de visser zelf gemaakt te worden. Vaak kunnen ze gewoon simpel draaiend binnen gevist worden, maar vooral met korte rukjes vertonen de softbaits weer een specifiek zwemgedrag. Typisch voor softbaits is het verticalen, waarbij de softbaits door middel van een loodkopje op de bodem van het water worden gezet en deze daarna met een rukje naar boven worden getikt, om vervolgens, zonder contact te verliezen weer naar de bodem af te laten zakken.

Spinners
De spinners zijn tot slot weer een heel ander type kunstaas, en lijken zoals de voorgaande soorten kunstaas eigenlijk een stuk minder op vis imitaties. Ze hebben daarentegen wel weer een heel andere eigenschap en dat is, dat door een ronddraaiend onderdeel bepaalde trillingen in het water worden over gebracht die voor de roofvis ook zeker net zo interessant zijn.
© 2014 - 2024 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Type jerkbaits en de beste per soort kiezenType jerkbaits en de beste per soort kiezenKunstaas is in enorme aantallen verkrijgbaar, daarnaast is ieder stukje kunstaas ook nog eens anders. Zelfs als we een c…
Tijgervis (hydrocynus)Tijgervissen behoren tot het geslacht Hydrocynus. De latijnse naam is samengesteld uit Hydro (water) + Kyon (hond). De t…
Zeebaarzen met kunstaasZeebaars is de meest spectaculaire sportvis van de Nederlandse kustwateren, maar zeebaars is ook een zeer slimme vis met…
Vissen op meervalVissen op meervalHet is ondertussen goed mogelijk om in onze Nederlandse wateren op meerval te vissen. De laatste tijd kun je regelmatig…

Wat is stand up paddle of ook wel suppen?Stand up paddling (SUP) in de volksmond ook wel suppen genoemd is de nieuwe zomer trend. Deze nieuwe vorm van watersport…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportvisserijnederland.nl
  • Gebruikte foto's zijn eigen foto's.
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.