Vissen op meerval

Vissen op meerval Het is ondertussen goed mogelijk om in onze Nederlandse wateren op meerval te vissen. De laatste tijd kun je regelmatig vangstberichten aantreffen, zowel in tijdschriften als in kranten. Het is dus niet altijd nodig om nar Spanje te trekken om een monster aan de haak te slaan! De meerval is niet erg specifiek wanneer deze op zoek is naar voedsel. Eigenlijk eet het dier bijna alles wat hij onderwater tegenkomt. De meerval is de grootste vissoort welke we in Nederlands water kunnen aantreffen, buiten dat het dier groot is, is het ook buitengewoon sterk en zorgt de vissoort voor spectaculaire gevechten tussen visser en vis. Niet voor niets wordt er steeds vaker op de meerval gevist.

De meerval

Meervallen worden de laatste jaren steeds vaker aangetroffen op de Nederlandse grote rivieren, maar ook in andere wateren buiten de rivieren om zien we de vissoort steeds vaker terugkomen. De meerval is de grootste zoetwatervis welke we in Nederland kunnen aantreffen. Dit zal waarschijnlijk ook de reden zijn waarom er steeds meer sportvissers op meerval vissen. Het dier is niet alleen groot, maar ook buitengewoon sterk en zorgt voor spectaculaire runs wanneer er een aan de haak geslagen wordt.

Aassoorten

Voor het vissen op meerval kunnen veel verschillende aassoorten en manieren van vissen gebruikt worden. De meerval kijkt niet zo nauw wanneer deze op zoek is naar voedsel. Voornamelijk leeft het dier echter wel van vis, deze vormen de grootste voedselbron voor de meerval. De prooien welke de meerval pakt zijn meestal klein in verhouding tot de enorme bek en lichaam van het dier. De meerval jaagt voornamelijk in de nachten. Tijdens deze periode gaan ze op zoek naar voedsel als vis, wormen, slakken, kikkers, kleine zoogdieren en zelfs vogels.

De meerval heeft weinig gezichtsvermogen en gebruikt bij de jacht naar voedsel voornamelijk gebruik van de zes aanwezige bekdraden. Deze dienen als tast- en smaakorgaan om voedsel te kunnen opsporen. Hierdoor is het vanzelfsprekend dat er veel verschillende aassoorten gebruikt kunnen worden om een meerval aan de haak te slaan.

Kunstaas

Alle soorten kunstaas waarmee op snoek gevist wordt kunnen een meerval tot aanbijten overhalen. Met welke soort je precies vist, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Groot kunstaas kan zo zijn voordelen hebben door de grote plonzen welke in het water gemaakt worden bij het wegwerpen van het kunstaas. De jagers voelen de plons in het water direct, en kunnen hierdoor tot aanbijten overgehaald worden. Met kunstaas kan op dezelfde manier gevist worden als op snoek gevist wordt. Wissel af en gebruik verschillende soorten kunstaas en binnenhaal methoden. Vis in de onderste waterlagen, vlak boven de bodem en wissel hierbij af met in de ondiepere delen. Vergeet ook vooral niet alle delen van het water af te vissen, de meerval zal zeker niet altijd op de diepere delen van het water voorkomen. Wanneer ze op jacht gaan zullen ze ook zonder problemen de delen van het water opzoeken met een diepte van minder dan een meter.

Pellets

Een veel gebruikte methode is het vissen met vismeelpellets. Hierbij wordt dezelfde montage gebruikt welke gangbaar is in de karpervisserij. Echter, deze methode is natuurlijk aangepast op de kracht van de meerval. De gebruikte pellets zijn gemaakt uit voornamelijk vismeel en visolie. De pellets hebben een sterke geur bij zich en losse langzaam op in het water. Het is belangrijk om ieder uur á anderhalf uur de pellets te vervangen. Het attractievermogen dankzij de geur vergaat langzaam, wanneer er regelmatig verse pellets gebruikt worden zal dit meer kansen opleveren.

Met de dobber

Meerval zwemt niet alleen op de bodem, al is dit natuurlijk vaak wel het geval. Wanneer de meerval daadwerkelijk op jacht gaat, is deze ook goed te vangen in de lagen boven de bodem, zelfs in de bovenste lagen van het water. De bekende dobbermethode welke ook gebruikt wordt voor het vissen op snoek kan gemakkelijk gebruikt worden voor het vissen op meerval. Eigenlijk is er geen verschil aanwezig, buiten dat deze natuurlijk aangepast is voor de trekkracht van een meerval. Er zal met wat zwaarder materiaal gevist moeten worden. Als aas kan hierbij een doodaas gebruikt worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peckoltia vittata of L015Peckoltia vittata of L015Peckoltia vittata of L015 is een zeer mooi getekende meerval, ondanks dat is het geen dure vis. Mocht je op zoek zijn na…
Amelands Produkt – MeervalAmelands Produkt – MeervalDe vlag van het Amelands Produkt wappert in alle vier de dorpen. In Buren hangt hij bij de meervalkwekerij van de gebroe…
Dood aas in de winterDe watertemperatuur is weer gedaald tot onder 8 graden in de Nederlandse binnenwateren en voor de meeste karpervissers z…
Arius seemani - 'mini-haai'Arius seemani - 'mini-haai'Arius seemani zie je regelmatig in de handel verschijnen. Ze worden vaak verkocht als 'mini-haai' en daar lijken ze ook…

Karpervissen in de winterZodra de watertemperatuur zakt en de vissen erg rustig aan gaan doen, breken er moeilijke tijden aan voor karpervissers.…
Zeilen in een OptimistZeilen is een wereldwijde watersport. Er wordt heel veel recreatief gezeild maar ook in wedstrijdverband. Bij zeilen maa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 12019, Pixabay
  • http://www.abc-sportvissen.be/paginas%20basistechnieken/Paginas%20lijnmontages/Lijnmontages-meerval.htm
  • http://www.dutchanglers.nl/featured/op-meerval-in-nederland-deel-1/
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.